IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реална ли е цена на земята от 2 000 лв./дка в Северна България без Добруджа?

Поради по-високите добиви в Каварна, Балчик и Шабла, цените там може да са още по-високи в период от 6-8 г., показват сметките при 5% изисквана рентабилност

09:56 | 07.05.14 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Очаквания за цена на земеделската земя от 2 000 лв. на декар в Северна България (без Добруджа) в следващите 6-8 г. изразиха група участници в Коментари на Investor.bg. Прогнозата им е за района от Видин до Русе-Разград-Търговище, където добивите са около 500 кг. пшеница от декар.

Сега в тези райони цената на земеделската земя е около 1 000 лв./дка (между 800 и 1200 лв.), докато в Добруджа тя е още по-висока. В общините Каварна, Балчик и Шабла добивите достигат 650 кг. пшеница от декар, което прави производството по-ефективно и прогнозираната цена на земята над 2 000 лв.

Дискусията се проведе в темата за Адванс Терафонд АДСИЦ от коментаторът fortiss, който е с дългогодишен опит в земеделието и форумен лидер на тази тематика с над 2 000 мнения.

fortiss представи данни, че в „царевичния пояс” на САЩ, цената на земята е с доходност от 4-4,5% като печалба, получена от декар преди рента (тоест общо печалбата на фермера и рентата). Добивите там са по-високи от българските и цената на декар достига 2580-2900 щатски долара.

„В България – в района около Дунав /без Добруджа/ съвсем без проблеми може да се получи около 500 кг./декар добив от пшеница. При цена от 35 ст. на декар, приходът от декар ще бъде 175 лв. Като прибавим и настоящата субсидия от 30 лв., се получава 205 лв./декар. Разходът за производството преди рента може да приемем за 100 лв./декар. Резултат преди рента е 105 лв/декар. При 5% рентабилност, цената на земята излиза 2100 лв./декар“, показват сметките на fortiss.

Според него разпределението на получените 105 лв./декар печалба преди рента в България ще се промени съществено и ще стане 60-65%/35-40% в полза на собствениците на земя. В САЩ е до 70/30. А в момента в България е 40/60 или 50/50.

Очакванията на fortiss са рентата за земите с добив от 500 кг./дка пшеница да нарасне до 50-60 лв. на декар.

Мнението му е, че има риск от по-бързо увеличаване на производството на зърнени и маслени култури спрямо потреблението в световен мащаб.

Има и хипотеза цените на пшеницата да са по-високи от 35 ст. за килограм, както и по-ниски.

Възможно е да се ползва и изискуема възвращаемост от 7%, като тогава цената на земята трябва да е 1 500 лв., смята fortiss. Според него обаче, трябва да се ползва 5%, тъй като фермерите сами ще повишат цената на земята поради ред причини, сред които, за да не плащат рента, за да не загубят бизнеса си, както и защото няма какво друго да правят с парите си. Прогнозата му е усреднила добри и лоши реколти и високи и ниски цени на продукцията.

Според друг опитен коментатор, а именно - Professor, прогнозата на fortiss е коректна, на база негови данни от консултантска дейност по проекти в земеделието.

Professor прогнозира приходи на декар от 200 лв. Той се надява субсидията на декар да достигне 60 лв., каквато е в Гърция, което ще увеличи приходите от декар до 235 лв. Разходите на декар са 108 лв. при размер на стопанството от 5 000 дка, а при размер от 8 000 дка падат до 85 лв. на декар, което прави печалба на декар от 150 лв. преди рента.

„Аз лично мисля, че поради засиления интерес на фермерите да купуват земя (която вече не се произвежда, по думите на Марк Твен!), оценката за цената на декар земя в разглежданите райони ще бъде нагоре, а за района на Област Добрич – даже много нагоре!“, е мнението на Professor.

На същата вълна е и коментаторът Van Basten.

Според него добрите земеделци добиват и по-доста повече от 500 кг. пшеница на декар, т.е. при тях ефективността/рентабилността от обработката не земите им е още по-добра от калкулираната от fortiss и Professor.

„При тези огромни рентабилности, не виждам какво ще си правят земеделците парите освен да ги реинвестират в земя... вече си накупиха джипове и коли, построиха си палатите.... оттук нататък какво могат да правят ? Банкови депозити или да ни стават колеги на Борсата?

Други обаче не са съгласни. Според тях това е рисков бизнес и изискваната норма на възвращаемост трябва да е 10-15 и дори 20%.

Според коментаторът toto2 цената на земята в България се влияе 90% от субсидиите и само субсидиите. Ако беше нещо друго цената нямаше да се вдигне последните 3-4 години, а много по-рано. Имаше статистика, че на 10 години само 2 или 3 години се пада добра реколта и добра цена. Въпреки цялата еуфория цената се движи основно от спекуланти. Самият факт, че по дърветата висят обяви за покупка на земя "веднага"- на какви изводи може да ви доведе... Не вярвам, че някой би инвестирал във "бизнес под небето" за 5% годишна възвръщаемост, освен ако няма никаква друга възможност", заключава той.

Според коментаторът MZ/X няма никаква рискова премия за България! „При равни други условия аз бих предпочел да имам земя в САЩ, а не в България, най-малкото защото в САЩ никога не са национализирали земята, а в България имаше прецедент. Близостта на агресивно разширяващата се Русия също не е нещо, което намалява риска и т.н. При българските условия под 10% рентабилност аз не бих се занимавал със земеделие, а при 15-20% доходност бих поел и по серизни рискове.

Като най сериозен дългосрочен риск за цената на обработваемата земя аз виждам развитието на аквакултурите в открито море. Това е най-бързо развиващия се и най-перспективния сектор в селското стопанство, който може да обърка тотално сметките, но това е риск в 20-30 годишна перспектива...“, е мнението на MZ/X. По думите му „Единствено свръхликвидността и слабото развитие на българския капиталовия пазар може да накара инвестотори да купуват земя при 5% доходност.“

Не е оптимист и коментаторът iezuita. Грешката според него е, че „смятат приходи и разходи за години напред, без изобщо да предвиждат стихии и природни бедствия - все пак ако държиш актив, който се влияе от прекалена суша, или влага или студ или град и т.н. природни бедствия и ако не е гарантирано, че изобщо ще извадиш приход, това би те накарало много силно да се замислиш дали би дал бомбастични цифри за актива. Според мен вече почти е достигната лелеяната максимална цена, която ще расте най-вече с нарастване на производителност и ефективност.

Песимист за цената от 2 000 лв. на декар е и Felbuzz, който заявява: „бъркате като смятате, че фермерите ще дадат по 2000 лева, за да си спестят рента от 60-80 лв, възвръщаемостта на тези 2000 лв. ще е 3-4%. Но наистина, ако не ги дадат, рискуват да си загубят бизнеса. Също не сте отчели и лошите реколти“.

Според друго мнение, получено в редакцията по e-mail, „една суша или просто свръхпроизводство са много вероятни. А и за да дава някой 2 000 лв. за декар първо трябва да ги има или лихвата по кредита за тях да е 3%. Един малък земеделец с 500 дка ще е милионер, а това ще е възможно когато и с друг бизнес лесно се става милионер. Няма ли да му е по евтино да дава рента и така да вдигне стопанството си до размер от 4000-5000 дка?“

Чии очаквания ще се окажат правилни ще се види в следващите 6-8 години.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или земеделски земи.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 33 rate down comment 1
бай Промо
преди 9 години
Абсолютно реална е. След като се изкарва по 300 лв. на декар пшеница, и след като се дават субсидии от по 50 евро на декар (100 лв.), капитализираният доход за 10 год. е 400 x 10 = 4000 лв. Това е реалната цена на 1 декар - 4 000 лв, и гъстотата на населението няма абсолютно нищо общо. Като не искат да я купуват прекупвачите от BG - ще се намери кой да я купи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 37 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Ето ...... продължава да расте! Напълно логично. Не знам защо, тези които сравняват цените на земята у нас с тези в Щатите, игнорират един много простичък факт !? ГЪСТОТАТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ! България е доста по напред от САЩ в табличката. Да не говорим, че сме в Европа а там е още по голяма гъстотата. Качеството на земята ни също е по високо от това на болшинството Щати в САЩ. Очаквам в бъдеще сравнения на цените у нас с тези на земята в Канада и Русия! :D Изобщо правят се сравнения с несравними неща. ;) Колкото и да не се нрави някому растежа на цените на земята, те ще растат още в дългосрочен план. Тази е и причината, за неистовите опити да се ограничат инвестициите на западноевропейските инвеститори в БГ земеделска земя. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 37 rate down comment 1
ceneto
преди 9 години
тази цена 3000$ в нея влизат всякакви типове земи, тази дето нас ни интересува е към 4000$, а има и по 8000$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 42 rate down comment 2
pantaleev
преди 9 години
Просто уточнение: Цената на земеделската земя в Щатите е около 3000$ за акър за 2013 както вече е споменато в един от коментарите. Не е за декър. Това сметнато по сегашния курс е около 1035 лв за декър. http://nass.usda.gov/Charts_and_Maps/Land_Values_and_Cash_Rents/farm_value_hist_chart.aspПросто се изумявам колко извратени и изкривени са нещата в нашата малка страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 37 rate down comment 1
niknedo
преди 9 години
Към настоящия момент инвестицията в земеделска земя е една от най-сигурната, защото за инвеститорите (без фермерите) ги интересува минимална доходност от 4-6%. За Северозападна България (давам този пример, защото имам пряко наблюдение за този район) при рента около 40-50 лв/дка прави 800-1000 лв/дка - това обаче към момента е цена само за по-големи пакети (от 500 дка. на горе). Цените на дребните сделки варират от 500-800 лв/дка. (зависи от самите имоти - площ, категория и т.н.).До миналата година важен фактор в цената земята имаха и фермерите, а сега повечето от тях са извън пазара или пазаруват само това от което имат изгода (на коренно различни цени от цитираните в статията).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 42 rate down comment 1
data
преди 9 години
не бива да се забравя че с това с капиталовия доход от инвестицията в недвижими имоти много разпалено го защитаваха и инвеститорите в градски имоти преди 2009 г. - после болезнено разбраха че цените могат да се движат и в обратна посока :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 41 rate down comment 0
vallman
преди 9 години
Рентата (наема за земята) в момента достига 100лв/дк в Балчик, Каварна 70-80лв/дк, на места 20-25лв/дк. Зависи от производителността на земята. Ако приемем че рентата е 30лв/дк то това е доходът на година от декар за собственика на земята. Ако той търси 5% възвращаемост на година: 30/5%=600лв/дк. е цената която би платил на декар. Ако рентата е 100лв/дк тогава при 5% възвращаемост цената на декар е 2000лв.За замеделеца: приход от декар 175лв (0.35лвx500кг/дк) - 100лв разход преди рента - 30лв рента/дк +30лв субсидия= 75лв печалба. Възвръщаемост: 75/100=0.75 или75% за една реколта (година).Това по данни на fortiss, които приемам за верни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 0
Kel Hasan
преди 9 години
Само една забележка! Цената в САЩ е 2900 долара но за акр или 725 долара за ДЕКАР !!! Ееее Господа платени анализатори понаместете си цъклите и продължете да филосовствате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 48 rate down comment 1
Kel Hasan
преди 9 години
Само една забележка! Цената в САЩ е 2900 долара но за акр или 725 долара за ДЕКАР !!! Ееее Господа платени анализатори понаместете си цъклите и продължете да филосовствате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 41 rate down comment 1
vallman
преди 9 години
"..В България в района около Дунав /без Добруджа/ съвсем без проблеми може да се получи около 500 кг./декар добив от пшеница. При цена от 35 ст. на декар, приходът от декар ще бъде 175 лв. Като прибавим и настоящата субсидия от 30 лв., се получава 205 лв./декар. Разходът за производството преди рента може да приемем за 100 лв./декар. Резултат преди рента е 105 лв/декар. При 5% рентабилност, цената на земята излиза 2100 лв./декар, показват сметките на fortiss..."Сметката не е доста грешна..просто не е вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още