IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит: Домакинствата ще спестяват незавивисимо от спадащите лихви

Несигурната икономическа конюнктура, сравнително високата безработица и слабото търсене на труд диктуват поведението им

13:09 | 29.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
УниКредит: Домакинствата ще спестяват незавивисимо от спадащите лихви

Независимо от тенденцията за понижение на лихвите по депозитите, делът на домакинствата, които през тази година имат намерение да спестяват, ще се увеличава, смятат експертите на УниКредит Булбанк. През април лихвите по новите депозити както за домакинствата, така и за фирмите, са спаднали още в сравнение с март и спрямо година по-рано, разкрива лихвената статистика на Българска народна банка.

През април сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при лихвен процент от средно 3,51%. През април 2013 г. като възнаграждение за отложеното ни потребление сме могли да получим лихва от 4,02%.

Спрямо март лихвите по депозитите в левове и евро са спаднали минимално с 0,05 пр. пункта до 3,51% и 3,22%, съответно. За последната една година лихвата по новите левови депозити е намаляла с 0,51 пункта, а по евровите – с 0,58 пункта.

Данните за първото тримесечие на 2014 г. показват продължаване на тенденцията за растеж на привлечените средства от домакинствата, обусловена от несигурната икономическа конюнктура, сравнително високата безработица, слабото търсене на труд, рефлектиращи върху поведението на домакинствата за поддържане на висок дял на спестяванията в разполагаемия си доход, споделиха от УниКредит за Investor.bg

През миналия месец сумата на депозитите на домакинствата нарасна с 10,2% на годишна база и достигнаха 38,924 млрд. лв. Само за март спестяванията се увеличиха с 371 млн. лв. От началото на годината цифрата е надхвърлила 1,227 млрд. лв.

Българският спестител има консервативен подход и в условия на влошена икономическа среда реагира със свиване на потреблението и концентриране на спестяванията в традиционните влогове и депозити, като ограничава алтернативните по-рискови инвестиционни форми, заявиха още от финансовата институция.

Лихвени проценти по новопривлечени депозити - фирми и домакинства

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
kolojiko
преди 9 години
Ами винаги е било така, който не знае какво да прави с парите си пести и накрая му ги взима някой. Трябва да си много зле при толкова възможности да си държиш парите в банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
toto
преди 9 години
Червените кхмери пак са хвърлили поглед на парите за черни дни на хорицата... докато не ги изгребат няма да се махнат. Чума са голяма. Един лев не могат да докарат само кражби и продажби - мадри да обират им дай!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още