IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft позна всички резултати от елиминациите на Световното

От компанията са използвали алгоритъм, който е обработвал информация за всеки играч, както и стотици други променливи

18:01 | 19.07.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С победата на Германия над Аржентина с 1:0 във финала на Световното първенство по футбол в Бразилия, софтуерът за прогнозиране на мачове на Microsoft се доказа като напълно успешен. Математическият модел бе използван във всички мачове след груповата фаза, като успеваемостта му е 100%.

Още преди да станат ясни финалистите, от Microsoft прогнозирали финал между Аржентина и Германия и победа за Бундестима.

Потребителите имаха възможност да получат “предсказанията” на новия алгоритъм през търсачката на Microsoft – Bing, както и с помощта на виртуалния асистент за мобилни устройства на компанията – Cortana (аналог на Siri на Apple). Всичко това е част от мащабен план на Microsoft да предложи на клиентите си не само конкретни резултати при търсене, но и информация за неща, които ги интересуват и биха ги накарали да използват Bing отново, смята Крейг Бейлинсън, директор на комуникацията с клиентите на Microsoft.

“Елиминационната фаза в Бразилия бе магична за нас, тъй като виждахме как всички прогнози на софтуера се сбъдват,” казва Бейлинсън. “Това бе едно забавно преживяване с компютърната наука, а сега обмисляме по-нататъшното развитие на проекта. Надяваме се, че и на хората им е било забавно да получат не само резултатите, но и допълнителна информация за бъдещи мачове, която могат да следят регулярно.”

Екипът на Microsoft започнал да прави прогнози за различни неща, при които хората са отговорни за крайния резултат. Например риалити шоу програми по телевизията, където зрителите гласуват чрез кратки съобщения от своя мобилен телефон. Софтуерът на компанията използва информация със социална насоченост, както и данни от Facebook и Twitter, с които си партнира.

“Наистина за пръв път хората не трябваше да гледат любимото си шоу и да нямат идея какво ще се случи. Те имаха известна информация дали човекът, който подкрепят, е в опасност от изгонване, или не,” казва Бейлинсън. “Получихме невероятно точни резултати, което ни даде увереността да използваме алгоритъма и за други цели.”

След това от Microsoft започнали да използват продукта за прогнозиране на баскетболни мачове от НБА, където резултатите не били перфектни, но били впечатляващи, както се изразяват представители на технологичния гигант. Това от своя страна довело до амбиции, свързани с футбола, и така до Световното първенство в Бразилия.

“Представете си колко сложен е този алгоритъм, за да постигне такива резултати. Разбира се, много неща могат да се случат и резултатът да се окаже грешен, но всички знаем, че не съществува перфектен алгоритъм,” казва Бейлинсън. “Екипът ни обаче отдели много време в изграждането на системата, включвайки информация за всеки един от играчите, за качеството на тревата, на която играят, колко далече от Бразилия живеят, какво са свикнали да правят и тн. Изключително трудно е да научиш един компютър да различава силните от слабите отбори. За нас бе важно да обработим цялата информация, която да използваме за предсказанията.”

Microsoft e използвала софтуера по време на цялото Световно първенство по футбол, но неговата успеваемост е варирала. В груповата фаза алгоритъмът е познал 60% от резултатите, което е обнадеждило програмистите и в елиминационната фаза от турнира те са постигнали 100% успех.

Екипът планира да продължи с прогнозите в други области: от резултати на парламентарни избори, до победителите в музикални конкурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още