IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолетната катастрофа разкри хаоса сред украинските сепаратисти

Въпреки че проруските бунтовници държат командването, едва ли са способни на нещо повече от битка, пише WSJ

15:30 | 21.07.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Никой от командирите на бунтовниците не е склонен да задели по-голям брой от хората си за подсигуряване на мястото на катастрофата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никой от командирите на бунтовниците не е склонен да задели по-голям брой от хората си за подсигуряване на мястото на катастрофата. Снимка: Ройтерс

В деня, след като самолетът от полет MH17 на Malaysia Airlines падна в поле със слънчогледи край източноукраинското село Грабово, лидерът на бунтовниците Александър Бородай призна, че неговото сепаратистко правителство не може да се справи с големия брой трупове.

„Ние не разполагаме с такива съоръжения", казва Бородай, PR мениджър от Москва, който през май свали от власт друг бунтовнически лидер, за да застане начело на самопровъзгласилата се "Донецка народна република". "Ние не можем да съхраняваме никъде телата, нямаме такива хладилници", казва той, цитиран от Wall Street Journal.

Това е само едно от многото прозрения в отрезвяващата реалност на региона Донецк. След свалянето на Boeing 777 с близо 300 души на борда светът е наясно – въпреки че проруските бунтовници държат командването и наричат себе си „правителство“, в крайна сметка те едва ли са способни на нещо повече от това да се бият, пише WSJ в свой анализ.

Техните организационни умения са незначителни, нямат институции и са без връзки с външния свят - с изключение на Русия. Това са основните причини за това мястото на катастрофата да предизвика силно международно възмущение. Трупове гният под слънцето, журналисти тъпчат необезпокоявано из останките на самолета и дори ровят в багажа на мъртвите пътници. Безпорядъкът сред бунтовниците затруднява международните посредници в опита им да постигнат споразумение за прекратяване на огъня. За мирни преговори, за които след катастрофата се чуват все повече призиви, дори не може да се мисли засега, отбелязва изданието.

„Проблемът е в това, че войнстващите бунтовници си мислеха, че могат просто да завземат регионите Донецк и Луганск и след това да ги приобщят към Русия“, казва Александър Дугин, политически философ, в интервю преди самолетната катастрофа. „Бунтовниците никога не са очаквали, че ще трябва сами да управляват тези региони“, смята той.

Начинът, по който въстаниците се държат на мястото на катастрофата, ясно показва, че проруските бойци в региона са успели да започнат войната, но не могат да направят много повече от това. Дори най-тежко въоръжените милиции, които са били изпратени като сили за сигурност на мястото на инцидента, досега по-скоро са доказали, че могат само да стрелят във въздуха и да насочват оръжията си срещу нахални журналисти. Но почти не успяват да охраняват останките от самолета и труповете, пише WSJ.

Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Американците или който и да било дали може да ми отговори на въпроса защо много от падналите тела на загиналите пътници са били голи? Не мога да си го обясня. Не съм срещнал и коментари на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Не знам ама тва е простотия, да се стрелят там да *** бунтовници, сепаратисти на баба им хурката, ама за кво бастардисват невинните хора, това е идиотщина, както и тея нещастници в Израел изпотрепаха децата в тая Газа, *** майка им еврейска ***, но нищо всеки от тея каиши ше си получи възмездието по един или друг начин, жалко за жертвите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
Ами, ако си спомняш по същото време в Бг същите хора(по мое мнение), които разпалваха Майдана и тук действаха по същият начин. И правителството ползваше подобна като в Украйна стратегия и погледни, че в Бг си беше успешна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Не съм чул или видял т. нар. сепаратисти( в Сирия техните колеги медиите наричат борци срещу диктатора Асад и за за свобода и демокрация) да са нападнали правителствени сгради в Киев или в Лвов. Тези хора просто не искат да се подчиняват на неизбраното от никого , а дошло в резултат на военен преврат правителство, и в това и само в това е тяхната голяма вина. Известно е, а и не се скрива, кой плати и организира преврата и съвсем естественно е тази суперсила сега да не признава исканията на тези хора и да им стоварва върху техните глави , проблемите които тя сама създаде в центъра на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
hagan
преди 9 години
сигурно си прав кой пръв говори за федерализацияно на международно ниво сериозно руския външен министър говори най авторитетно за нуждата от такава и интереса на русия преди Украйна да спре да говори за нато беше такъв да тези които дойдоха след янукович са *** които обслужват запада но ако ти позволиш *** да дойдат си виновен ти а не *** та относно стожерът защитник на руснаците майка русиявече месец тези хора са мачкани от армия 10 пъти по силна и и изплозваща всякакви оръжия и майка русия върти *** пред запада и мисли как да има по малко икономически загуби и не и пука реално за украинските руснаци предложих ти приятелство във фейса може и там да пишеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
НЕ СЕ ЧУВАШ какво говориш. Тези "сеператисти" започнаха да искат федерализация, СЛЕД като Ющенко нададе вой от Ростов на Дон. Мислиш ли, че после "случайно" спряха да му дават микрофона? Късно се уситеха, за жалост. Това *** си подпали страната и трябва да гори в ада, заедно с Турчинов и Порошенко. Последните-за това, че точно, както ти рече, тръгнаха силово "да се разправят със сепаратистите", вместо да започнат уравновесен диалог, като граждани с граждани. И дооплескаха нещата, започнали уж от газовите противоречия. Русия се овълчи но, досега, последните години, руснак срещу раснак ръка не е вдигнал...Докато неколцина *** в Киев решиха да смажат...няколко милиона души "в задния двор" на Украйна.Само че, това не са кюрди в Турция, зад тях, наистина, е Русия и само пълен *** може да пренебрегва това. Насила накараха свои съгражани да искат да се отделят, а сега, стреляйки с/у тях, пищят, че били "сепаратисти". Кой бяга от хубаво бе, ей, кухи *** ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 12
hagan
преди 9 години
силово е управлението на лукашенкосиловия янукович позволи на деградирали типове и наемници да стоят на площада 2 месеца за да се прави та жертва в него беше силата за половин час ги почистваше само че много се надяваше да си харчи парите в монако а не в москва силата му беше огромна но той сия изхабипартията на регионите беше проруска партия сега кръвта на хората от луганс и донецк е по рацете на путин и януковичновия президент съвсем правилно силово се разправя със сепаратисти така трябваше и я когато полските украинци завземаха западна украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
Путин работи и за рейтинга си не може явно да каже че е предател на руснаците заради бизнес интереси и се опитва да пристави че уж е защитник на обречените и всяка новина която казва че минават камиони в посока Украйна и всяка жертва в луганск и донецк показана по телевизиите кара запада да мълчи за крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
така ли си спомняш историята:)И само едно противоречие-слабият и неуверен Янукович, който управлява силово???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Аз мисля, че ако това беше факт, руснаците щяха да имат линия на поведение, при която всячески щяха да се стремят да останат вън от обсега на потенциални провокации (дори , ако това означава да влязат с войска в Украйна, за да изведат от там бунтовниците ;))).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още