IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столични агенции за имоти ще борят фалшивите обяви с мултилистинг

Системата се тества за територията на София, но се планира разширяването й и в страната

10:37 | 24.07.14 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Столични агенции за имоти ще борят фалшивите обяви с мултилистинг

Група агенции за имоти от София работят по система за мултилистинг на оферти за имоти, съобщи управителят на агенцията “Софконсулт” Галина Максимова.

Мултилистингът е широкоразпространена практика, която позволява максимално разпространение на офертите чрез обмен на информацията между брокерите. Системата е създадена още през миналия век в САЩ, където посредниците на пазара са създавали мрежи, за да си съдействат за по-бързото реализиране на имотите.

В България обаче още няма подобна система, въпреки че е въведена от съседните ни държави, посочи Галина Максимова. Така офертите ще достигат директно до купувачите на всички тези агенции бързо, а клиентите ще имат гаранция, че са качествени, ясни, точни и не са фалшиви.

Първоначално идеята за такава система е обединила девет столични агенции. Те са създали и специално сдружение, в което в момента членуват 19 агенции. То е отворено и за други посредници, включително и в страната, обясни Максимова.

Засега обаче системата се тества само на територията на София. Идеята е да се направят подобрения, преди да започне разширяването й.

Сдружението си има устав, етичен кодекс и правила за работа с офертите, допълни Максимова. При установени нарушения се предвижда да работи етична комисия, като може да се стигне и до изключване от системата.

Тя обясни, че идеята е да се обединят фирми, които имат доверие помежду си. “Идеята е да си помагаме по-бързо да реализираме сделките и да работим в интерес на клиентите, защото доволният клиент ти изпраща друг клиент и по този начин се налагаме на пазара като коректни фирми”, коментира експертът.

Максимова посочи, че мултилистинг системите в другите държави са от два типа – отворени и затворени. При затворените се вижда предлаганият имот, но не се вижда коя агенция го предлага. Клиентът може да избере всяка агенция, която да го обслужва, а самият посредник осъществява контакта с посредника, който обслужва продавача. В редки случаи може да се окаже, че това е една и съща агенция, но клиентите трябва да са информирани, посочи тя.

При отворената система се вижда цялата информация, включително и агенцията, чрез която се продава имотът.

Максимова обясни, че поне засега агенциите са се обединили около мнението мултилистинг системата да е затворена. По-късно обаче може да се стигне и до промяна, в зависимост от това какво ще реши браншът.

В мултилистинг системата ще има и платформа, през която ще може офертите да се вкарват бързо с едно въвеждане и в други портали. Това обаче изцяло ще зависи от собственика на обявения за продажба имот. Той ще трябва да сключва договор с агенцията, която го обслужва, като изрично ще й делегира права.

Собственикът може да позволи офертата да бъде публикувана само в мултилистинг системата или да разреши тя да бъде публикувана и в сайтовете на другите членове на мултилистинг системата, както и през други портали. Така с малко средства ефектът от рекламата на имота се мултиплицира, коментира Максимова.

Тя изрази надежда, че тази система на работа ще разреши и един от сериозните проблеми на пазара – този с фалшивите обяви, с които посредници привличат интереса на потенциални клиенти. Този проблем беше адресиран и в проектозакона за дейността на брокерите, който обаче така и не видя бял свят от една страна заради политическата ситуация, а от друга – заради раздвоението в самия бранш.

От Националното сдружение „Недвижими имоти“ подготвиха законопроект, в който предлагат основаването на професионална камара и прилагането на принципа на саморегулацията при посредничеството при сделки с имоти. Противници на идеята обаче основаха друго сдружение – “Сдружение Брокери на имоти”, и настояват регулацията в сектора да се осъществява от държавата и професионалния регистър да се води от държавна институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
В общи линии проблема с вкарването на оферта е лесен и сега обаче изкарване няма. Ако купиш имот офертата може да се влачи после и няма смисъп от това - така помагаш да излъжат други купувачи, защото тази реална днес оферта стои с години после( в някои случаи), а това си е заблуда или може би направо лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Другари,решено е! Системата за мултилистинг ще се нарича "Овчарчето Калитко"!Честито на брокерите членуващи в елитния клуб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хората ще бъдат *** ако вярват на всичко, което пише. Факт е, че това работи, очевидно хората вярват, значи и ще продължи. Ти мое ли да спреш гората а съ разлиства? Никога гората няма да започнат да ценят лоялното, винаги ще налитат на примамливото. Е чудно ли е тогава, че това им и предлагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Ще се промени .... колегата .... :-]]Не е възможно да правиш на *** всички хора и през цялото време !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:) Ти кат си купиш бисквити Катеричка, катеричка ли излиза? :)Лъжат разбирасе, кой как може и това няма да се промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
То така и стана ама наистина се задържат оферти и гледат да те вкарат в офиса. Нормално е да търсиш клиенти, но не и с фалшиви оферти. Не може за десетки хиляди евро да не знаят за маза, тераса, статут. Няколко фирми наистина се отнесоха сериозно и търсеха точно по задание, но работата смятам си я свърших сам. Даже на края минах на вариант да отсвирвам оферти, а да гледам точно това, което съм отсял сам - помага да не се откажеш. Средната цена за нищо я нямат, а аз на средна цена , която по статистика е само за старо намерих ново. При това и 10 огледа не направих даже. Комисионна няма при това. Много четене и много подготовка е задължителна обаче. Без малко да ме откажат, а се оказа че бюджета е достатъчен. Проблема не е в брокерите, а в системата за лов на амсалаци в мътна вода. На някой може да му изнася. За ен единна електронна система е по-добре. Иначе за един имот питаш 3 пъти и сверяваш - глупаво е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Продължение... Та неволята с фирмите за имоти по Варна ме заведе при строител, който си продава сам, както и с агенции естествено. За сега съм доволен. Ново и с разсрочено плащане естествено. При това цената е добра - такава, че брокерите ми казваха с този бюджет направо да си хващам пътя, а то си беше средното за района и града. Да ама не - не ги послушах. Все пак брокерите си вършат работата като цяло , но няма единна електронна система да каже - квадрати толкова , документ от година еди коя си., тераси, мази, статут, акт 16 и т.н. Не може да се помни всичко за всички оферти от един брокер. Спокойно отнасяш 2 комисиона без да знаеш за капак. Като цяло жилищният фонд е окаян и стар. Това съвсем пък иска точна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Затова си фащаш брокер от твоя страна. Аресваш си един от Варна, и му казваш ПИЧ, искам това и това, за тия пари тия и тия места ДЕЙСТВАЙ!Той ще ги прозвъни да види кои са реални, ще разпита за параметри, ще ти насрочи 7-8 огледа за един ден само на неща, които реално биха представлявали интерес за теб И ТЕ ТАКА!То затова има комисионна от купувача, за да си има и купувача брокер, който за тази комисионна да се потруди, а не брокера е на продавача ама после цоцка и от купувача Е НЕМА ГО МАЙСТОРА :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
А дано ама надали. Скоро ходих по Варна. Фирми задържат добри оферти в сайта с години след продажбата да викат балъци с тях. Много неприятно - особено ако пътуваш от друг град. 1 жилище - 5 фирми - поне 3 или 4 различни цени. Защо? Препродават си - ясно. Клиента плаща 2 комисиона знае или не. Това пак не обяснява някои разлики. Големи фирми го правят това по Варна. По-доволен останах от Националните фирми с представителства у Варна. Даже се изненадах от това. Малко по-коректни бяха принципно. Някакви номера се въртят на оферти - а дано това стане стандарт. Параметри - майната им - ателие, апартамент, карай да върви. Всяка фирма различно казва за един имот. Маза има - няма, давай 700Е квадрата и не питай. Добре е в електронните сайтове това да се изчисти. Като цяло брокерите си вършат работата, но имам усещане, че се гони голям брой оферти и това затруднява работата. Не може един брокер да знае всичко за стотици оферти на фирмата, а електронната инф-я е непълна. Мазаница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
ЛЕЛЕ! Мултилистиг система :DTo и сега има :) На обявите пише "Работим с колеги" :D :D :DЕгати глупостите. Посредника се обажда на посредника :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още