IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви поражения могат да се нанесат на една икономика за една година?

За 14 месеца правителството в оставка успя да прокара серия от вредни решения и политики, горчивите плодове на които тепърва ще берем, смятат от ИПИ

09:15 | 26.07.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви поражения могат да се нанесат на една икономика за една година?

Дефицит над заложените 1,8% за тази година, спряна пенсионна реформа, замразени европейски програми, неясно бъдеще пред Корпоративна търговска банка (КТБ), понижен кредитен рейтинг на страната. Това са само част от проблемите, пред които се изправя българската икономика, описва в свой анализ ситуацията след оставката на кабинета Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

За разлика от чистата математика, тази задача има повече от едно решение – поне в случая на България и поне що се отнася до изминалата година. Само за 14 месеца правителството в оставка успя да прокара забележителна серия от вредни решения и политики, горчивите плодове на които тепърва ще берем. Ето я и равносметката според ИПИ:

1. Очакван дефицит от над 6% тази година или сбогом на постигнатата фискалната дисциплина

Свръхоптимистична прогноза за приходите в бюджета през 2014, спрени европейски средства (които се покриват от националния бюджет) и неспособност за овладяване на разходите доведоха до това, че дефицитът в бюджета далеч ще надхвърли заложените 1,8% тази година.

По изчисления на ИПИ само недостигът на приходите спрямо плана, ако събираемостта продължи с темповете от първите 5 месеца, е около 1,1 млрд. лева или 1,35% от БВП. Според икономистите към тях ще трябва да се добави и необходимата ревизия на бюджета на Здравната каса, както и неясната към момента сума от държавния бюджет за КТБ – в зависимост от това кой вариант за вложителите в банката се избере.

Според сметките на реномирания Institute of International Finance, който на 17 юли публикува своя анализ за България със заглавие „България: път към никъде” (Bulgaria: Road to Nowhere), бюджетният дефицит тази година ще стигне 6,3%.

Този дефицит е повече от 3 пъти по-висок от националния лимит по Закона за публичните финанси и повече от 2 пъти от европейския лимит, след прехвърлянето на който обикновено следва процедура по свръхдефицит за държавата.

Освен това този дефицит е далеч по-висок от дефицита, който страната имаше в най-трудната година на кризата за бюджета, 2010, когато беше 3,9%. При това в момента икономиката не излиза от рецесия, а дори от края на миналата година ускори своя растеж, уточнява Десислава Николова в своя анализ.

2. Теглене на депозити от две големи банки, една от които остава под особен надзор

От ИПИ отбелязват, че тегленето на депозити от КТБ, а впоследствие – и от ПИБ не е пряко следствие от решение или политика на правителството. Факт е обаче, че продължаващата политическа криза и тясната обвързаност на КТБ с определени бизнес интереси, от една страна, и правителството, от друга, създадоха благоприятна почва за тези събития.

3. Спрени пари от европейските фондове

От септември 2013 г. насам не сме получавали финансиране от ЕК по „Околна среда". Парите бяха спрени заради нарушения при провеждането на обществени поръчки от някои общини. Цялото финансиране по договорените проекти се извършва от националния бюджет, като до края на май 2014 г. последният е поел около 360 млн. евро. Освен това, независимо кога европейските средства по тази програма ще бъдат размразени, страната ще трябва да понесе санкция за нарушенията. Тази санкция по предварителни разчети е малко над 100 млн. лева и може да бъде поета или от общините, при чиито обществени поръчки са открити нарушенията, или от републиканския бюджет.

От ИПИ отчитат още, че нарушенията са открити при обществени поръчки в периода 2010-2013 г., за което очевидно няма как да бъде отговорно само правителството в оставка, пише още в анализът на ИПИ. Все пак обаче правителството със сигурност носи отговорност за бавната реакция и за липсата на решение как да се отговори на ЕК половин година.

Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
...наистина си имал предвид "народ"(в смисъла "етнос", щото в същност ние това влагаме в тази дума, ако и в тълковните речници да пишат, че "народ" е синоним на "нация"), то грам не се тревожи-в днешна Русия има едни хора, държавната администрация им вика татари, те се наричат българи(и между другото са мюсулмани-за тия, дето твърдят, че българите сме изключително християни)-щом там са оцелели(на Сталин и прочее), значи и тук ще оцелеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Глупости говориш сега:) Първо-определението за нация(щото това май имаш предвид) е дадено от Маркс(и е признато горе долу от цял свят-разбира се, не на всякъде казват, че ползват него) и е(по спомен)-съвкупност от хора с общи език, култура, история и територия, организирани в държава(ако бъркам ме поправете). Пак според него съвременните нации се зараждат 19ти век-т.е. когато и нашата. А ако съм в грешка и ти говориш за гражданско общество, то в същност няма капиталистическа система в която да няма гражданско общество. Просто щото и двете предполагат личен/частен интерес, като двигател(мотиватор) на обществените процеси. И за това "развито гражданско общество" е просто глупост на някой журналист. Няма как да е "развито" или "неразвито". Предвид, колко големи индивидуалисти сме българите, в същност в повечето отношения нашето гражданско общество е преразвито и трябва да направим крачка назад към сдруженията и обединенията, поставящи общественият интерес на първо място. А ако наистина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
О, аз също, това което казах беше в някаква теоретична плоскост : какво би имало шанс да помогне, без да оценявам шансовете да се случи на нашата територия, при цялата обективна реалност, която наблюдаваме ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 9 години
съжалявам, но и твойте варианти са фантасмагории. Това с българите няма да стане, а след още 1, максимум 2 поколения и българи няма да останат за да го пробват. Т.е. нямаме времето на останалите народи да еволюираме, защото сме почнали твърде късно. Аз дори не мисля, че сме успели да почнем.а моят вариант беше по-скоро ироничен, отколкото сериозен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Вариант Б: Обществото първо осмисля идеята (на база натрупания опит) и в последствие евоюлира до манталитет и ценности, които изключват корупцията, незаинтересоваността и апатията към злоупотребите и вс.уродливи явления, които наблюдаваме в момента. Това означава нетърпимост към такива пороци както на личностно ниво, така и в обществената ни битност. Нетърпимостта означава готовност за противопоставяне, борба и ЖЕРТВИ на лично ниво няма как да се получи нещо читаво при механичен сбор на няколко милиона дребни тарикати, които живeят с мисълта, че закона е врата в полето и са превърнали заобикалянето на правилата ( с цел извличане на лична изгода) в национален спорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Аз викам да гласуваме срещу всички - т.е. масово да не гласуваме докато не се разкарат всички съществуващи в момента полити+олигарси зад тях.-------------------------------Аз се сещам за два начина да се реши този проблем за който говориш, но това което предлагаш, не е сред работещите подходи. Това, което имам предвид е:Вариант А: Да имаме щастието да попаднем на колонизатори, които да имат интерес от налагането на някакъв ред и закони на тази територия;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
БСП в момента е прелъстена и изоставена селска мома. Сергея се надяваше Доган да смачка мутрата Боко, но ДПС ги изпързаля и си игра игрички с Боко. Пратиха Цвъ да се разхожда из съдебните зали, а Боко никой не го пипна. Хич не ми е жал за тях :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Коза, комунист и ***, за една минута да ги пуснеш в двора си, ще ти направят пакост. А тук питат за една година какви поражения могат да нанесат? Тотални, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 9 години
И аз немога да си обесня защо парламент в оставка ще гласува такива неща.За мен не само ДПС+ГЕРБ, но и БСП въртят заедно играта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Всички срещу мутрата какво значи бе човек? Пак ли ДПС+БСП? Които заедно имат над 20 години в управлението?! И ти си доволен? Аз викам да гласуваме срещу всички - т.е. масово да не гласуваме докато не се разкарат всички съществуващи в момента полити+олигарси зад тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още