IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Бюджетът няма нужда от ремонт, предложих го, за да има мир

Този кабинет и в оставка трябва да работи до 5 август, ако искаме да спазим датата за предсрочните избори, заяви премиерът

08:23 | 21.07.14 г. 18
Орешарски: Бюджетът няма нужда от ремонт, предложих го, за да има мир

Премиерът Пламен Орешарски е предложил актуализация на бюджета, за да не създава допълнително напрежение с оглед на политическата ситуация. "Бюджетът няма нужда от ремонт, предложих го, за да има мир", казва Орешарски в интервю за "Стандарт".

Той обяснява, че отчитайки сложната политическа ситуация, постигнатото съгласие по темата между политическите сили и предстоящата смяна на две правителства, едното от които ще работи без парламент, кабинетът е предложил вариант на актуализация на бюджета, засилващ буферите, за да не създава още напрежение. 

„Фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета. Рискове до края на годината има, но те са управляеми. Очаквам по-добро изпълнение на приходите през второто полугодие заради въведеното обратно начисляване на ДДС и влизащия в ритъм мобилен фискален контрол, въведен от началото на тази година. Налични са и определени буфери в разходната част”, обяснява Орешарски.

За приходите в бюджета премиерът не вижда проблем, „след като и 2014 г. върви като изпълнение, както последните четири години".

"За първите 6 месеца са около 46% от планираните. Приблизително толкова са били и през последните 4 г. - от 2010 до 2013 г. Дефицитът за полугодието е по-висок в сравнение с този от последните години за същия период, но разликата е изцяло за сметка на авансовото финансиране на европейски проекти. Още в следващите месец-два, когато ЕК възстанови тези суми, ситуацията ще се подобри значително и вероятно ще бъде по-добра от тази в последните години", коментира министър-председателят.

В коментар на икономическите показатели на страната за последната година Орешарски каза, че въпреки политическата криза всички икономически индикатори следвали възходящо развитие до края на май.

"Бизнес очакванията дори задминаха тези от предкризисната 2008 г. Борсовите индекси нараснаха с рекордните за ЕС 40%. Емисията еврооблигации бе най-успешната в новата ни история въпреки разрастващото се политическо напрежение в този период и обявената дата за предсрочни избори. За сравнение - постигнато бе лихвено натоварване от 3,06% за 10-годишни облигации при 4,40% за 5-годишни облигации, емитирани от правителството на ГЕРБ през политически спокойната 2012 г. Това още веднъж показа, че външните пазари ни вярват повече, отколкото си вярваме самите ние”, обобщава премиерът.

На въпрос за ситуацията около КТБ премиерът посочва, че винаги е по-добре да се съхрани една банка със систематично значение, вместо същата да се затвори. "Ще ви върна към 2008 г., когато американският финансов министър Хенри Полсън отказа да подкрепи финансовия гигант "Лемън Брадърс" с аргументи от сферата на моралния хазарт, каквито чуваме и сега. Резултатът бе катастрофа не само за американската финансова система. Заразата се разпространи в целия свят. Цената бе десетки пъти по-висока от усилието да се подкрепи изпадналата в затруднение банка", казва премиерът. 

И допълва, че КТБ е далеч по-скромна банка и не би оказала такъв разрушителен ефект на българската финансова система. "Мисля обаче, че цената на затварянето й ще бъде по-висока в сравнение с изготвените и неприети схеми, при които жизнената част от банката продължава да работи с подкрепата на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството", смята Орешарски.

"Общественият дебат обаче умело бе насочен към по-големите депозитори и длъжници на банката. Това няма отношение към вариантите за спасяване или затваряне на банката. Виновните, които и да са те, трябва да бъдат санкционирани, независимо дали банката получава или не подкрепа. Продължавам да мисля, че схемата за затваряне на банката е най-скъпа от всички останали варианти", коментира още министър-председателят.

Въпросът ще подаде ли кабинетът "Орешарски" оставка и кога премиерът коментира така: "Този въпрос не го разбирам". И допълва, че политиците са се уточнили за дата за избори - 5 октомври. По негови думи това означава служебен кабинет от 6 август.

"Необходимо е и малко време за президента, за да извърви конституционните процедури, което насочва към дата, която вече обявих - в седмицата, която започва от 21 юли. Кое не е ясно? Този кабинет и в оставка трябва да работи до 5 август, ако искаме да спазим датата за предсрочните избори. Това също е отговорност, колкото и да не ми се иска да заемам тази позиция в настоящия политически хаос", заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Я пак:)))) Какъв е Ренета Инджова?:) Освен, че е луда и психопат е икономист(преподавател по политикономика) :) Ако мой подчинен ме разнасяше из телевизиите щеше да изхвърля с 220, особено ако пък хал хабер си няма(щото не е нито статистик, нито математик, каквото и да дрънкаш ти) от работата за която е назначена, ако е политическо назначение(по времето на Боцко, тя в тоя момент си седеше дома и си чоплеше в носа, щото я бяха изхвърлили от Токуда) и ако говори против професионалното ръководство-нейните заместници(единият назначен от ГЕРБ, другият от БСП, по молба на самата Инджова и двамата цял живот в НСИ). Между другото-тя критикуваше предишното ръководство и по специално настоящата зам. директорка на Евростат. От позицията на каква Инджова се изказваше за Мариана Коцева? Политикономист коментира статистик, колко е добра в професионалната си работа, докато другата е зам. дир. на една от най-големите статистически организации в света...Ако не ми вярваш-да давам линкове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Това с НЕК е вярно неприятно, но за да сме честни-далеч не това правителство забърка кашата с разни договори, разни големи проекти, разни зелени и кафеви добавки. По време на цялото му управление някакви хора крещяха и викаха неразбрани(от мен) неща. И ся тук ще има едни илитератчета дето ще ми обяснят че бъркам, но няма да ми кажат защо. И ще ми нацвъкат един куп анонимни минуси, и пак няма да ми кажат защо. Говоря за рационални аргументи, а не емоционални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Пеевски го предложи Орешака(виновен, ама чак пък толкова), Белене поискаха БГ граждани да се строи(макар и с ниска активност референдума беше точно с такъв изход), забраната я поискаха(освен правителството) един куп браншови организации-аз бях против вдигането(благодарение на забраната не пуша, макар, че качих 20 кг), В един или друг период мога да посоча как всяко едно правителство е блокирало центъра, за да се пази от демонстранти. За да сме честни-голяма част от т.нар. протестиращи бяха професионалисти, та няма да ти приема довода, щото утре ще се изтъпаня с пет културистчета от кварталният фитнес да протестирам против следващите и ще трябва и за тях да затварят центъра. За Южен поток-не го изядоха заради потока, а щото социалистите бяха на власт. Щото ако беше заради потока и Австрия щеше да търпи негативи. Боцко поде това с лиценза на ЕРП-тата. Това за специалният надзор тук се дърлях два дни и молех някой да ми обясни връзката между Орешарски и КТБ и специалният надзор...и още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Колко е ларж, а парите на вложителите на КТБ от къде ще се вземат? Нали от бюджета, джоба на всички ни. Колко пъти майсторски ни обират и продължават да ги избират тия червени Десе протежета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Граф-ски .... изненадан си от т.нар. "грешка" на НСИ .... а трябва да си спомниш за политическото назначение за шеф на тази институция .... този който махнаха беше М А Т Е М А Т И К, но неудобен !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Днес е сакралната дата 21 юли....Честито! Да не забравяме все пак,че Орешарски и Искров обещаха и дадоха уверения,че КТБ ще се разплати днес със всички свои вложители! Къде са паричките на хората бе,велики икономисти?!?!? КЪДЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Това изказване на Орешарски може ли да бъде тълкувано, че реално няма нужда от толкова много нови заеми но правителството ги тегли за да угоди на мафията ДПС/БСП, която за пореден път източва България на максимум и отново оставя следващото управление "на хляб и вода"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Graf
преди 9 години
Воят се чува още сега. Де дюлгери, де доктори....Ако разходите вървят заедно с приходите, то бюджетът е напълно изпълним в частта дълг и дефицит. Още през март се разбра, че е правен върху сгрешена основа. НСИ бяха сбъркали номиналния БВП за първите три тримесечия с цял милиард. Обявения към трето тримесечие бе по-голям от окончателния(годишния) с такава сума, а това влече и грешни разчети в МФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Бе то това ясно , ама ако не бъде похарчен голям вой ще настане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Дефицитът по закон ти е 1.4 милиарда. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още