IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е съставът на новото служебно правителство

Основната му задача е организирането и провеждането на парламентарни избори

11:25 | 05.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какъв е съставът на новото служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев назначи четвъртото служебно правителство от 1989 г. до днес. Основната му задача е организирането и провеждането на парламентарни избори.

Състав на служебното правителство, назначено днес от държавния глава:

Проф. Георги Близнашки е служебен министър-председател.

Екатерина Захариева е служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране. Тя беше вицепремиер и в предишното служебно правителство, издигнато от президента Росен Плевнелиев. Тогава тя отговаряше за регионалното развитие и благоустройството. След края на живота на служебния кабинет тя се върна на поста си - главен секретар на президента.  

Одобрявате ли състава на служебния кабинет

Да
Не
Нямам мнение
Общо 1869 гласа

Проф. Йордан  Христосков, който в периода 2000 - 2009 година управляваше Националния осигурителен институт (НОИ), е предложен за служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика. 

Програмният директор на Български институт за правни инициативи Христо Иванов стана служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието. 

Илияна Цанова е служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Цанова заемаше същия пост и в служебният кабинет на Марин Райков. 

Васил Щонов, който досега заемаше поста маркетинг директор в "Близу", е издигнат като служебен министър на икономиката и енергетиката

Началникът на Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при ВМА- София Мирослав Ненков заема поста служебен министър на здравеопазването.

Йордан Бакалов е избран за служебен министър на вътрешните работи. 

Бившият управляващ фонд "Земеделие" Румен Порожанов е служебен министър на финансите. Биографията на Порожанов обаче е свързана пряко с управлението на публичните финанси, не само със земеделие.

Земеделски министър в този кабинет ще бъде Васил Грудев, който е заемал различни позиции във ДФ "Земеделие". 

За министър на транспорта в служебното правителство е определена Николина Ангелкова, за министър на образованието и науката - доц. Румяна Коларова, за министър на културата - Мартин Иванов, а за министър на отбраната - Велизар Шаламанов

Евгения Раданова ще бъде служебен министър на младежта и спорта. Светлана Жекова е служебен министър на околната среда и водите. 

За министър на външните работи Росен Плевнелиев избра Даниел Митов. От есента на 2010 г. той работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 10
Бате Пешо
преди 9 години
Kaто изключим доктор Ненов Христосков и Евгения Раданова останалите са трупа смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Служебното правителство е назначено на ул. Козяк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още