IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ официално пропусна финалното плащане по облигациите си

Вероятността облигационерите да заведат съдебно дело срещу държавата се увеличава, отбелязва Ройтерс

11:11 | 12.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ официално пропусна финалното плащане по облигациите си

Корпоративна търговска банка АД (КТБ) не е направила финалното плащане по деноминираната в долари облигационна емисия, чийто падеж настъпи на 8 август (петък). Случилото се увеличава вероятността облигационерите да заведат съдебно дело срещу държавата, споделят пред Ройтерс два анонимни източника, притежаващи от ценните книжа.

Миналия месец информационната агенция съобщи, че група облигационери, измежду които американски и европейски хедж фондове и финансови институции, са сформирали кредитен комитет и са наели съдебно представителство в България в случай, че правителството обяви КТБ в несъстоятелност.

„На 8 август, петък, КТБ, която е под цялостен контрол на Българската народна банка, пропусна финалното плащане по облигациите си, след като през юли не направи плащане по купона“, споделят пред Ройтерс неколцина притежатели на облигации на КТБ.

Заради пропуснатото през юли плащане рейтинговата агенция Moody's свали инвестиционната оценка на облигациите за 150 млн. долара до Са от В3.

„Имайки предвид липсата на всякакъв вид съществена комуникация от страна на правителството, облигационерите ще използват правни средства срещу държавата и банката. Българските политици не само, че рискуват да попаднат в една продължителна и скъпа правна битка, но рискуват и трайно увреждане на репутацията на страната като инвестиционна дестинация в ЕС“, заявяват инвеститорите в ценни книжа на КТБ.

„Плащането на падежа в петък не се осъществи“, коментира пред Ройтерс представител на лондонски хедж фонд. „Има 7-дневен гратисен период. В момента изясняваме правните възможности.“

Вчера стотици граждани с депозити в КТБ протестираха пред БНБ. Те настояват за достъп до сметките си в следващите дни. Под условията на специалния надзор над кредитора влоговете са замразени, като в българското законодателство няма възможност за междинен частичен достъп до депозитите в КТБ.

Това посочват служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров в съвместно писмо до генералния директор на дирекция „Вътрешен пазар и услуги” в Европейската комисия Джонатан Фол, изпратено вчера. В него те пишат още, че такава възможност не може да бъде осигурена „без съответни законови промени“. Според тях това може да се случи най-рано след 5 октомври, за когато са насрочени предсрочните парламентарни избори, тъй като служебният кабинет не може да приеме подобни законови изменения.

В писмото управителят на БНБ и финансовият министър посочват още, че съгласно българските закони гарантираните до 100 000 евро депозити могат да бъдат изплатени, само ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност. Освен това според тях частичното изплащане на влоговете може да застраши опитите за спасяването на финансовата институция, пише още Ройтерс.

Заради кризата миналата седмица БНБ поиска от Международния валутен фонд да извърши подробен преглед на състоянието на българския финансов сектор.

Всичко по темата КТБ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 9 години
Тия са пълни *** за 150 млн. долара да не искат да платят - да ги платят от бюджета! Как е възможно на никой да не му пука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
"Българските политици [...] рискуват и трайно увреждане на репутацията на страната като инвестиционна дестинация"-----------Трайно, трайно - колко да е трайно. Гърция фалира със загуби от порядъка на стотина милиарда евро и само две години по-късно пак пред вратата й има опашка от инвеститори за дълговете й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Стига глупости ! Кой е какво е говорил няма никакво значение . Няма как държавата да им плати нищо , точно затова и се чудят с какво да заплашат и как по някакъв начин да си вземат загубените милиони . Това е частна банка , каквато и препоръка да е имало , тя е от частен характер . Когато купуваш нещо от частна банка , това не е ,като ДЦК . Поемаш си риска и толкоз , та ако ще и с папата да си се допитал преди това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
993
преди 9 години
Като им платят с парите на данъкоплатците, ти ще плашиш гаргите. Да ти е известно, че вече бившия фин. министър и настоящия зам. гуверньор са наговорили куп глупости (по време на родшоуто и в конферетни разговори (записани)) само и само да пробутат продажбата на последната емисия, която отчетоха като голям успех. Само че ганьовските хитрини няма да минат в чужди съдилища... Казали са, че няма проблем с емисията на КТБ. Има и други работи... Така че не се дуй толкова мизантропе. Явно колко си вещ и информиран по тези въпроси. А за Ройтерс не се коси. Имало я е и ще я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
:) Плашат гаргите. Ройтерс ми падна в очите. За втори път дава трибуна на тази партенка. Нямат никакви основания за правни действия все още, а сложната и скъпа съдебна битка, ще бъде платена от тях като я загубят и за това няма да я поведат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още