IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ Виктория

Двете банки ще могат да погасяват свои вземания по кредити чрез прихващане от сметки на кредитополучателите при тях

12:04 | 15.08.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ Виктория

Българска народна банка (БНБ) дава възможност на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и ТБ Виктория ЕАД (бивша Креди Агрикол България - бел. ред.) да погасяват свои вземания по кредити чрез прихващане от сметки на кредитополучателите при тях, след като Управителният съвет на централната банка позволи на двете банки да осъществяват някои банкови дейности за целите на погасяването на кредити. 

Двете банки ще могат да изпълняват някои платежни операции, свързани с погасяването на взети от тях заеми, но това ще е възможно само от сметки на кредитополучатели в същата банка или от сметки на техни съдлъжници или поръчители. Операциите са разрешени за кредити, отпуснати преди 1 юни тази година.

„В интерес на институциите и на техните длъжници по кредити“ е КТБ и ТБ „Виктория“ да извършват „платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, от сметки при същата банка на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчители“, гласят решенията на УС на БНБ, публикувани на сайта на финансовата институция.

Освен това БНБ позволява на двете банки да осъществяват „безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити“. 

Същевременно обаче централната банка дава да се разбере, че прехвърлянето на вземане на влог в банка, поставена под специален надзор, може да бъде счетено за недействително, тъй като се заобикаля размера на гаранцията по влогове, определен от Закона за гарантиране на влоговете в банките, или пък може да се увреди интересът на кредитора.

Същевременно от централната банка задължават управляващите банката квестори да заличат обезпеченията по кредити към КТБ и Виктория, които бъдат напълно погасени. При частично издължаване по заем с повече от едно обезпечение може да се освободи някое от обезпеченията, но само в случай, че кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения. Техният размер се определя след извършване на актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита, пише още в решението на БНБ.

Всичко по темата КТБ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 0
hipatiga
преди 9 години
Най-после един проблем,който очевидно привлича компетентни коментатори.Разрешителния режим,който БНБ въвежда няма да реши натрупаните в КТБ пропуски(изцяло уравленски),но открива път за опазване на инстиуцията и което е по-важно,ще върне доверието на вложителите.Това е големия успех.Защото сега се коментира КТБ,но направо забравихме за ***,където тихомълком се наляха 1,2 млд.лв.Има ли в БГ човек,който да знае какво е положението в другите банки ? Решението на БНБ дава възможност нещата да се оправят и да се възстанови доверието.Но няма отговор за това кой извърши атентата.Кога ще се появи информация за ролята на ДПС,които са чиста проба саботаж.Нашите политици от всички цветове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Извинявам се за намесването , но предполагам под това понятие имаш предвид нещо като допълнително съфинансиране от банката за даден кредит , но при нас то не е особено прието в банките . Така или иначе ако купуваш даден апартамент банката може да го е финансирала на 50% , а останалите пари да са твои . Няма как да получиш по изгодни лихви заради това ,че участваш и със свой капитал . Единственото е ,че аз знам за определени фирми които взимат кредит по някакъв проект , а пък собствениците независимо от това си имат свои сметки на лихви . Сега биха могли да приспадат . Другото е по разни програми , примерно там разни енергийни енергоспестяващи глупости . Щеш не щеш минаваш с кредит през банката , за да ползваш намаление , хич не ги интересува ,че имаш парите кеш. Важното е банката да печели , така и да имаш пари по сметки ,пак ти се налага да вземеш кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
За финансов ливъридж не си чувал. Явно познанията ти по икономика се изчерпват с П + С = П '
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 0
peshetopetrov
преди 9 години
А разбрахте ли че Искров си изтеглил парите месеци преди фалита???http://bezcenzura.bg/ivan-iskrov-si-izteglil-parite-meseci-predi-krizata-s-***-zashto-lygal-li-e-obshtestvoto-che-vsichko-e-nared/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
novak li sam
преди 9 години
Решението е добро и полезно за всички:- за тези, които имат и кредит и депозит в КТБ, защото като не могат да си вземат депозита, поне погасяват задълженията си с него и няма да плащат повече лихви по погасения кредит. Ако има разлика, ще се уравнява занапред. Вероятно в случая това не са самите кредитополучатели, а са свързани лица-съдлъжници. Иначе няма логика да плащаш лихва по кредит, ако имаш парите и ги внасяш на депозит на по-малка лихва. Нали по принцип парите от депозитите се дават на кредит с по-висока лихва, за да печели банката;- за тези, които имат само депозити, защото така ще намалее сумата на гарантираните влогове за изплащане;- за тези, които разчитат да получат парите си над гарантираните по закон суми, защото може да останат пари и за тази цел;- за клиенти на други банки, ако изпаднат в същата ситуация.Сигурно има и отрицателни страни, но засега приветствам дадената възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 7
popo323
преди 9 години
Между другото и до момента нямаше проблем да си погасяваш кредита при тях , превеждаш им парите и те си ги прибират без никакъв проблем . Ако не си спомняте прибираха парите за пенсии на хората , които тъпоглавото НОИ продължава да превежда при тях . Не ги връщаха заради това ,че са затворени . Тоест единствената новост е ,че официално разрешиха да се точат пари от сметки на клиенти които имат и депозит / сметка / и кредит към тях . Нищо чудно по този начин да почнат служебно да развалят договори и да губиш някакви лихви там . Цялата новост е ,че се чудят откъде да вземат 100-200милиона повече , щото нямат как да изплащат дори гарантираните суми . Пари за тях няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
popo323
преди 9 години
Абе голяма новина , няма що , щели ако някой им даде пари да ги вземат . Ако пък случайно има и сметка, и кредит при тях , щели да му източат и сметката . Е да ама тези с по 100 млн кредит няма какво да им вземеш , само тези с по някой мижав кредит за апартамент. Сега следващата стъпка е да могат и спокойно да се откриват влогове при тях , по възможност над 200 хил лв. Нали вчера излязоха определени хора с "блестящата идея" , тези с големите влогове да я оздравят и да изплащат гарантираните суми . :) Сега ги чакаме милионерите да внесат по още толкова милиони колкото са на път да загубят в момента . Цялата работа ми звучи ,като все едно сме на нашата борса . Примерно Петрол има дългове за 300 милиона , прибрало е парите на акционерите , ама хитро се провиква , що не дадете нови 300 милиона за да оздравим дружество то . Накрая ако успее прибира нови 300 милиона и те изчезват бързо . Нещо арабските инвеститори ги забравиха напълно , а беше такъв ентусиазъм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
IQ96
преди 9 години
до 13: Драги SS , ако говориш за кредит за да си купиш смартфон или нещо дет не ти трябва много-мнофо: да имаш право. Но, ако си фирма (голяма, а не микро) и имаш договор с акредитив, как ще изработиш стоката без кредит??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 11
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
А защо не и се разреши да направи плащания на лицата искащи да изтеглят дапозитите си ? Това не е ли измама ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 0
Solomoon
преди 9 години
точно така е......и като цяло решението е добро.....само не знам защо трябваше БНБ да "открива топлата вода" при положение, че тя е отдавна открита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още