IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративна Америка всъщност не расте?

Обратните изкупувания на акции са счетоводен трик, а не признак на сила, и показват навъзможността на компаниите да реализират печалби

09:03 | 23.08.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корпоративна Америка всъщност не расте?

Все повече инвеститори се опасяват, че силите на американските компании се изчерпват и те имат нужда от реално потребителско търсене, за да генерират приходи, пише Business Insider.

Според хедж фонд мениджъра Джим Чанос обратните изкупувания на акции са не признак на сила, а вик за помощ от страна на американските корпорации.

„Това, което ме тревожи, е, че в крайна сметка корпоративна Америка реализира капиталова възвръщамост преди облагането ѝ с данъци между 15 и 20%. А очакваният от борсата размер в дългосрочен план е около двойно по-нисък. Когато корпорациите започнаха масовите изкупувания на акции във всички индустрии и всички компании, това, което всъщност стана, е че изпълнителните директори изкупиха капиталовия пазар", посочва той.

Така че сигнала, който всъщност те изпращат, е или, че ще бъдат доволни от нивото на възвръщаемост, което пазара предлага, или, че тяхното ниво на възвръщаемост е много по-ниско, всъщност двойно по-ниско, от обявяваното. А това не предвещава нищо добро за бъдещите печалби, както и за качеството на доходите, отчитани като текуща печалба.

Идеята е, че ще дойде време когато компаниите няма да могат да скрият липсата на ръст на приходите си чрез обратни изкупувания на акции и други ловки ходове.

Анализаторът на Barclays Джонатан Глиона също засяга проблема, като според него компаниите реално се нуждаят от американския потребител, вместо от счетоводни трикове.

„Според нас американските ценни книжа преминават от период на възстановяване към такъв на по-ниска възвръщаемост, като изгодите от разширяването на маржовете и обратните изкупувания на акции вече са се изчерпали, а постигането на по-голям ръст на приходите се превръща в условие за нов растеж“, посочва той.

Повишаването на ръста на приходите трябваше да дойде от покупателната сила на американския потребител. През 2008 и 2009 г. се смяташе, че досега потребителят ще се е възстановил от рецесията и ще започне да харчи отново. Това обаче не стана.

Ръстът на продажбите на дребно в САЩ се свиваше от 0,4% през май, през 0,2% през юни, до нулев растеж през юли.

63 компании са прогнозирали отрицателна печалба на акция, срещу 26, които очакват положителна печалба на акция през третото тримесечие, по данни на FactSet. С други думи, самите американски компании не мислят, че ще се справят при сегашните условия.

Изглежда спасението от американския потребител няма да дойде, поне не засега.

Всичко това допринася за рисковите условия, особено при положение, че корпоративните капиталови потоци остават високи, но не нарастват.

За да задоволят акционерите, компаниите трябва да измислят как да поддържат цените на акциите си. Това би могло да означава още изкупувания на акции докато цените са високи, което обаче едва ли ще акционерите, така че компаниите ще трябва да потърсят друг начин.

Според Чанос корпоративните баланси изглеждат по-добре, защото анализаторите не приспадат придобиванията от паричните потоци на компаниите.

„Виждаме все повече придобивания, които не се взимат предвид от повечето анализатори. Компаниите взаимно купуват капитала или изследванията и разработките си и това трябва да бъде приспаднато от паричните потоци, защото в крайна сметка корпоративна Америка не расте. Купувайки се една друга или купувайки дивизиите си, компаниите капитализират своите отдели по изследвания и разработки. Това важи особено за големите технологични компании, на които се гледа като на много евтини. Ако се вгледате в тях обаче, единствената причина, поради която приходите им не намаляват значително, е че те купуват други компании“, анализира Чанос.

Ситуацията в момента е надпревара с времето. Ако всичко бъде изкупено, капиталовият пазар ще има нужда американския потребител да се завърне в скоро време и да предотврати сериозна разпродажба. Печалбите не са това, което изглеждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
"One, who believes that infinite growth is possible on finite Earth, is either mad or an economist."@ много ценен, просто много ясно и точно казано, че тея икономисчетата са фантазиори и наливат от пусто в празно и както един фен се опита да ме убеди там в една статия, че на американците дефицита им намалявал и то с 24% ... )) значи и той е бил 100% икономист !! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
хехехе:) той не знае тия думички кво значат...Никола, това значи, че ти дават някой лев на твърдо заплащане и ти пишат репликите. За това няма и много разнообразие в тях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Работи "Борец срещу комунизма чрез либерал - онанизъм"... хахаха! Може и да е надничар - капиталист като повечето ла^йномети тука... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
а ти какво работиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Затова ли децата ти избягаха от теб в САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Преди 2-3 години тази тема ме изкуши да напиша първите си коментари тук. Твърдях, че капитализмът има един основен кусур - има край! Просто се запушва, защото основният принцип на трупане на печалби води до концентриране на парите в ръцете на малък кръг от субекти и това прецаква потреблението, а потреблението е моторетката на капитализма. Има два изхода в такъв момент - или голяма война, General Reset и всичко отначало, или социализъм - държавата регулира и преразпределя благата. А може и двете, едно след друго - първо война, после оцелелите и поумнели да наложат социализъм... хехе! Така или иначе, скоро ще се види какво ще стане... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
jamiemirror
преди 9 години
Затова си има и фалити, пък и при огромния корпоративен данък в САЩ капиталите се държат навън :) Лесно се лекува... но засега няма нужда. Американския капитал е намерил добра почва по целия свят - както и потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
Все повече инвеститори се опасяват, че силите на американските компании се изчерпват и те имат нужда от реално потребителско търсене, за да генерират приходи-------че от къде да "расте", като куцо, кьораво и сакато е потопено в "американската мечта", т.е. в дългове до шия!Да, може да има много рязко и осезаемо раздвижване на икономиката, което както неведнъж съм казвал, ще дойде, когато някои хора, като мазния арменец, простото теглят чертата и пийнат 2 литра "Девин" с 3 буци лед. И буквално след месец ще се усети раздвижването... :))) до тогава обаче ... водица ще пие "капитала" ... няма как ... все някой трябва да я пие тая вода... ::))А най-лошият вариант е "аз" да я пийна... тогава и "капитала" "арменеца" ше пият едновременно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Оригинала:"One, who believes that infinite growth is possible on finite Earth, is either mad or an economist."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
Един умен човек беше казал едно време:"Всеки, който вярва, че неограничения и постоянен ръст при ограничена Земя е възможен - то тогава той е или луд или икономист."Мантрата на 20-ти век беше GROWTH - на всяка цена. Само това им беше в устите на икономистите, политиците и важните клечки.Сега видяха, че всъщност реалността е друга.Мантрата на 21-ви век ще е SUSTAINABILITY. Вече куцо и сакато повтаря това. Някои дори без да знаят какво изобщо означава тази дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още