IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по новите депозити продължават да спадат

Банките са се възползвали от паниката в сектора през юни, за да понижат лихвите по депозитите в левове до 3,16%, а в евро - до 2,66%

12:54 | 27.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по новите депозити продължават да спадат

През юли банките не са покачили лихвите по депозитите с цел привличане на клиенти и парични ресурси заради паниката в сектора от юни. Дори напротив – явно заради характерното в подобен случай прехвърляне на парични средства от едни банки в други, банките са понижили още лихвените проценти по срочните спестявания.

През седмия месец на годината сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при среден лихвен процент от 3,19%, сочи лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ). През юни лихвата по срочните спестявания в левове бе 3,36%. През юли 2013 г., като възнаграждение за отложеното ни потребление, сме могли да получим лихва от 4,01%. 

Лихвите по депозитите в евро спадат с 0,23 пр. пункта на месечна и с 0,99 процентни пункта на годишна база до 2,66%.

Данни на БНБ, публикувани в началото на седмицата, разкриха, че 369 млн. лв. са се върнали в банковата система след отлива на малко над 1 млрд. лв. през юни. Въпреки прехвърлянето на парични средства и напускането на близо две трети от сумата от системата все пак през юли размерът на спестяванията на населението е с 8,3% повече спрямо година по-рано до 38,708 млрд. лв.

Лихвени проценти по новопривлечени депозити - фирми и домакинства

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
kakapena
преди 9 години
kakvo se sluva6 li be stoi za tova e poluva6 te sa lixhate s nai-polemite spototia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още