IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортното министерство спря търга за ремонта на Зимния дворец в София

Немотивираната прогнозна стойност на ремонта е основание за прекратяването на обществената поръчка

15:37 | 02.09.14 г. 1
Спортното министерство спря търга за ремонта на Зимния дворец в София

Спорната обществена поръчка за ремонта на Зимния дворец в София е прекратена, съобщават от Министерството на младежта и спорта, като се позовават на решение на новия изпълнителен директор на дружеството „Академика 2011“ от 1 септември (т. е. вчера) Борис Тодоров.

Мотивите за прекратяване са свързани с липсата на направени предварителни проучвания, събрани статистически данни и липса на идентифицирани пазарни аналози, които да бъдат сравнени и да се формира обоснована прогнозна стойност на поръчката, посочва се в съобщението.

В резултат на липсата на горепосочената информация, определената в условията на поръчката прогнозна стойност се явява немотивирана и непрозрачна, пише още в съобщението на Министерството.

На този етап на процедурата не може да се коригира прогнозната стойност на проекта, което е основание за прекратяването на търга.

Обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец беше обявена през април с прогнозна стойност от почти 41 млн. лева.

Преди няколко месеца правителството на Пламен Орешарски увеличи капитала на "Академика 2011" ЕАД с 35 млн. лева заради предстоящия ремонт на Зимния дворец. Министерският съвет очакваше ремонтът да струва около 50 млн. лева и планираше останалите пари –15 млн. лева, да бъдат отпуснати догодина.

Заради липсата на обосновка на цената на ремонта обаче служебният министър на спорта Евгения Раданова поиска процедурата да бъде спряна. Въпреки това предишното ръководство на “Академика 2011” завърши търга и за изпълнител на ремонтните дейности беше избрано обединението “София спорт”, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”, което предложи най-високата цена, но получи най-висока техническа оценка.

По-късно Раданова уволни съвета на директорите на “Академика 2011” заради решението им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Браво на г-жа Раданова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още