IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смениха шефа и двама членове на ДКЕВР

Новият председател на комисията е Светла Тодорова

12:40 | 03.09.14 г. 3
Смениха шефа и двама членове на ДКЕВР

Правителството направи анонсираната рокада в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Регулаторът ще има нов председател - Светла Тодорова, консултант по различни проекти на ЕК през последните 10 години.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че са освободени председателят Боян Боев и Лиляна Младенова - поради подадени от тях молби за напускане, и Еленко Божков – с мотива конфликт на интереси.

На мястото на двамата членове са назначени Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Вицепремиерът изтъкна, че те са с опит в регулатора.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и неговият заместник Лиляна Младенова подадоха оставки преди дни, след акто им бяха поискани от икономическия министър Васил Щонов.

Другият зам.-председател на комисията Еленко Божков, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от ръководството на регулатора, отказа, но заяви, че ще бъде сменен.

Премиерът Георги Близнашки пък коментира, че този състав на ДКЕВР носи огромна вина за тежкото положение в енергетиката и обществото отдавна е снело своето доверие от него.

Новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова е магистър по икономика от УНСС, пише във визитката й, разпратена от МС. Има 35-годишен професионален опит в енергийния сектор и над 15 години е работила в областта на регулирането. Управленският си опит придобива през възходящата си кариера на началник отдел, директор и член на регулаторна комисия. От 2001 г. до 2006 г. е била член на ДКЕВР. Към момента е консултант по проект на Европейската комисия в областта на регулирането на електроенергийния пазар в Украйна.

Евгения Харитонова е била председател и член на ДКЕВР. В периода 2012-2013 г. е била заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Заемала е различни позиции – от експерт до началник отдел в Националната електрическа компания. Завършила е техническия университет в София и има следдипломна квалификация в УНСС.

Костадинка Тодорова е магистър електроинженер от Техническия университет в София. От 2002 г. до 2010 г. в МИЕ е заемала длъжността директор на дирекциите „Енергийна стратегия, икономически анализи и прогнози“ и „Енергийна ефективност и опазване на околната среда“. Участвала е в разработването на редица стратегии и законодателни актове в енергийната сфера. Към момента е главен експертен сътрудник в Комисията по енергетика в Народното събрание.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
*** служебното павителство! То направо ни превърна в президентска република! Сключва без да му мигне окото 5-10 годишни договори за концесии, договорени от президентчето, създава енергийни бордове, рови в бюджета, кадрува в неззависими органи, обявява война на Русия, до изборите ще започне и съдии да уволнява и назначава ...!Айде, гласувайте за ГЕРБ, за да не стане нужда да го сменят, щото добре работи.... за някои.... Жужко напр. е доволен - и президент и премиер... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Баце иде, и си разчиства сметки и вдига ток! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
forexboy
преди 9 години
Пътя за умопомрачително вдигане на цените на тока е разчистен. Браво на слушЕбното провителство, диспилинирано изпълнява плана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още