IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да задейства наказателна процедура срещу България заради КТБ

Причината е неосигуреният достъп до гарантираните депозити, каза Румен Порожанов

13:24 | 17.09.14 г. 7
ЕК може да задейства наказателна процедура срещу България заради КТБ

Финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността Европейската комисия (ЕК) да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ).

В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка.

В писмен отговор служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъответствие“, съобщи министърът.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Според европейското право се изисква изплащането на гарантираните депозити да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Порожанов съобщи, че в министерството няма постъпили съдебни дела, свързани с КТБ. Във ведомството обаче имало много жалби от вложители в поставената под особен надзор банка, такива имало изпратени и в Европейската комисия.

Той все пак успокои, че дори да бъде задействана процедура, ще има срокове за отстраняване на несъответствията.

Порожанов каза още, че позицията на Министерството на финансите е, че трябва да се подходи отговорно към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на банката, което би било направено. Кабинетът е в очакване да бъде проведена среща по инициатива на EPIC, представляващ основните акционери, с правителството и БНБ.

Министърът уточни, че в МФ има екип в готовност да изрази становище по предложенията, които биха постъпили от акционерите.

Порожанов каза, че около 10 общини са поискали безлихвени кредити от държавата, защото парите им са блокирани в поставената под особен надзор банка. Сред тях са Сливен, Симитли, Гоце Делчев. Министърът уточни, че ще се предоставят крайно необходими средства за финансиране на определени дейности или проекти по оперативните програми в ход на изпълнение. Общата одобрена сума към момента е около 39 млн. лв.

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

Още новини за България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Ти май съвсем си откачил на политически теми . А парите наистина бяха изхарчени за пенсии , и айде стига с тая глупост за Костинброд съчинена .от Позитано и нейното творение Бареков . Трябва да си съвсем *** за да вярваш ,че някой 24 часа преди избори може да разнесе по хиляди секции стотици хиляди бюлетини без да има мрежа от хиляди служители . Сигурно от американската авиация щяха да ги пускат , като позиви над урните . Прокуратурата щеше поне 100 души веднага да хване , още повече ,че Цацаров е на заплата и към Позитано и заведе по нейна команда сума ти политически дела на Цветанов . Какво ли не би дал Цацаров да можеше да оправдае измислената си афера Костинброд . А на Евроизборите видяхме ясно ,че ГЕРБ е поне на 15 % пред втория БСП, за ужас на създателите на аферата Костинброд . Реално БСП и ДПС без купените *** са от зле по зле . Бареков дори не го броим , без парите от КТБ , той вече е напълно аут . Измислените глупости вече никой не интересуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 10
ПИЧ
преди 9 години
Наистина служебното правителство нищо не прави по въпроса с КТБ.Досега трябваше да излязат с ясен план(макар да са служебни и ограничени от закона) - на тях(МФ) се пада първа точка от този план. 1. Да се осигури ликвидност за отварянето на КТБ ( работа на м-во на финансите)2.Да се покани Цветан Василев и Компания да си оправи банката, защото поради голямата свързаност, само той знае къде е давал пари(необезпечени) и как ще се връщат тези пари. (това е работа на БНБ)3. Да се отмени търсенето за арестуване на Василев (тук е работа на прокуратурата)Ето така при стиковане на няколко институции ще се реши роблема с оздравяване. Същите тези институции създадоха и проблема, сега те трябва да го оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 7
aldy
преди 9 години
"....Работата е горе долу , като с резерва на здравната каса , ужким ги има , ама на практика отдавна са раздадени за пенсии...."Раздадени за ПЕНСИИ, кайш? Това го твърдеше оная гербава шамандура Станимир Иванов, дето носеше чувалите с "правилни" бюлетини по аферата Костинброд 1. Понеже Резервът е събран целево от увеличение на здравните вноски с 1%, харченето му за ВСЯКАКВИ други цели си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Няма Сметна палата в света, която да одобри такъв грабеж от 2 млрд. В Бантустан обаче има. Но затова пък няма прокуратура. Но има ПРИКРИВАТУРА. Това е накратко. Явни престъпления се подминават с лека ръка. Като откраднатите пари от парите за пенсии, според Закона, които идват 11.4%, което прави 6-7 млрд за времето на царуване на Баце. Кой прибра и тия пари?Къде отидоха? Щото само с тези откраднати пари трябваше да изпраскат 1000 километра МАГИСТРАЛИ!!! Общо Баце изхарчи 17 милиарда ПОВЕЧЕ от Съселко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 16
popo323
преди 9 години
Е как да ви започнат изплащане с нещо на което парите не са в наличност. От парите във фонда на гарантиране на влоговете се дочува , че само около 700 млн са налични , другите са вложени в различни инструменти и крепят валутният борд . Работата е горе долу , като с резерва на здравната каса , ужким ги има , ама на практика отдавна са раздадени за пенсии. Наивниците сигурно си мислят ,че има и Сребърен фонд за пенсиите , я пробвайте да го извадите , ще стане интересно . И този фонд някой ще го види , когато види някакви пари от "доброволното" пенсионно осигуряване . Ще видите как след 20 години внасяне на пари в тези измамнически фондове , ще вземате по 10-на хляба допълнително на месец . Всеки лев в тази държава е насочен да крепи валутният борд , а реално лева е доста надценен. Е скоро ще видим за какво са им новите 200 милиона банкноти които печатат. В момента в обръщение са около 330 милиона банкноти , ще ги сменяме ли повечето или ще правим нещо друго !.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 5
Tony
преди 9 години
Така спазва закона в ***:Банката си има пълен банков лиценз без никакви ограничения, но нямаш достъп до парите си.Ако БНБ го вземе, след 20 дни трябва да започне изплащане на депозитите до 100 000 Евро.НООООООМафията, начело с групата за натиск - Прокуратурата - искат да спасят парите на мафиотите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
=== Според европейското право се изисква изплащането на гарантираните депозити да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност. === Кой го бръсне европейското право в Бантустан? Законодателството не позволявало... Ами досега цървулите ли ми държахте, та не го синхронизирахте с европейското? Ама там има и една директива за защита на клиентите, а тя хич не отърва на нашите банкстери. Пуста дрянова тояга, неокастрена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Прави от ЕК! Пълен абсурд е толкова дълго да се проточва тази процедура! За 2-3 седмици можеше да се реши казуса искат ли сегашните собственици да спасят банката или не искат. Ако не искат се отнема лиценза на банката и се почва изплащането на депозитите под 100 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още