IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат съмненията за болен от ебола у нас *

Случаят беше стрес тест, който показа, че сме готови да отговорим на това предизвикателство, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов

07:45 | 21.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Отпадат съмненията за болен от ебола у нас *

Пациентът, който беше приет вчера във ВМА със съмнения, че е болен от ебола, не е заразен с опасния вирус. Това съобщиха официално от здравното министерство. Резултатите от изследванията му бяха оповестени в 03.45 часа тази нощ. 

Според лекуващия екип проведените клинични и  неспецифични лабораторни изследвания на кръвта  не дават убедителни данни за наличие на вирусна инфекция, се казва в официално съобщение на щаба към МЗ.

"Пациентът, който имаше признаци на ебола, но се оказа, че не е болен, беше стрес тест. Той показа, че сме готови да отговорим на това предизвикателство", заяви здравният министър Петър Москов на извънредна пресконференция, посветена на случая, предаде Dnes.bg.

Москов съобщи, че в момента състоянието на човека продължава да е сериозно, но причините не са свързани с ебола. „Вероятно се касае за инфекция, но не свързана с вирус, има насложени и допълнителни хронични заболявания”, каза министърът.

Същевременно той беше категоричен, че медицинските власти и здравните лица имат достатъчно информация и възможности да реагират адекватно. Москов обясни още, че опасността от ебола в България остава ниска.

 

По-рано случаят бе преценен като подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания. Тъй като в "Токуда" е нямало подходящото оборудване и изолатор, пациентът е бил преместен във ВМА.

БНТ уточнява, че изследванията са направени от екип на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Резултатите ще бъдат проверени повторно от акредитирани лаборатории. 

Националната телевизия съобщава, че мъжът е 60-годишен с инициали Т.К. Пациентът се е занимавал с частен бизнес в Сиера Леоне. Той не е бил доброволец там и не е лекар. 

Новината, че българин може да е болен от ебола, се появи снощи, след като мъж разказа пред медиите, че чул в коридорите на столична болница лекари да обсъждат възможността за заразен с вируса в България.

Малко по-късно и здравните власти потвърдиха, че има хоспитализиран пациент. Беше създаден кризисен щаб.

Късно снощи той съобщи, че са идентифицирани 25 души, които са имали контакт със завърналия се от Сиера Леоне. 12 от тях са имали пряк контакт с него, а 13 с индиректен. Всички те бяха изолирани в подходящи условия.

Сиера Леоне е една от трите държави, които се намират в епицентъра на смъртоносния бум от ебола в последната година, заедно с Либерия и Гвинея. Досега в Сиера Леоне са идентифицирани над 1000 смъртни случая и над 3000 потвърдени случая на зараза.

*Актуализирано в 8,30 

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Вече ще се казва еболница Токуда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още