IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представен бе инвестиционният проект за стадион “Варна”

Съоръжението с 22 хил. места може да бъде изградено в рамките на 3-4 години, изрази надежда изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД Марин Митев

21:07 | 26.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Представен бе инвестиционният проект за стадион “Варна”

Стадион ще има, колкото и да не му се иска на някой! Това заяви категорично изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД Марин Митев по време на днешното заседание на комисията по “Собственост и стопанство” към Общинския съвет в града.

Въпреки многобройните политически и зелени кампании срещу проектите ние ще продължим тяхната реализация, защото вярваме, че те ще бъдат от изключителна полза за икономическото развитие на града, добави той. Първо направихме летището, сега ще построим стадиона, а след това ще реализираме и проекта за Алея Първа, коментира Митев.

Той взе участие в редовното заседание на комисията по собственост и стопанство, като представи пред съветниците подробен инвестиционен проект с препоръка от международен финансов консултант за реализацията на стадион “Варна”.

Одитът включва продажбата на част от имот с обща площ 17 дка, който се намира извън сервитута на бъдещото спортно съоръжение. Теренът се намира в близост до бензиностанцията на “Петрол” североизточно от пътя за “Виница”. Инвеститор за покупката на парцела има, категоричен бе Митев, като разкри, че с получената сума ще може да се завърши грубия строеж на стадиона.

Искам да подчертая, че юридически "Спортен комплекс Варна" АД може да извърши сделката и без решение на Общинския съвет, но заради високия обществен интерес и поради значимостта на проекта за бъдещото развитие на Варна, избрахме да входираме инвестиционните намерения в местния парламент, за да им се даде по-голяма гласност, уточни Митев.

Изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" АД поясни още, че проектирането на стадиона е възложено на варненска фирма с арх. Даниел Вълканов, който е участвал в международния екип, разработил първия проект за спортното съоръжение през 2007 г. Арх. Вълканов е автор на “Лудогорец Арена” и ред други стадиони у нас.

1 600 000 лв. ще струва проекта, като 600 000 лв. от тях са вече платени. Очаква се той да е готов най-късно до май-април и тогава да започне следващият етап от строителството на спортното съоръжение. Проектът предвижда изграждането на стадион по всички международни изисиквания с 22 000 места, които при необходимост ще могат да се увеличават. По-голяма част от трибуните ще бъдат покрити. Към комплекса ще има паркинг за автомобили, както и лятно кино за 4 хил. души, разкри още Митев.

Той изрази надежда, че новият стадион ще бъде готов в рамките на 3-4 години. Бъдещото съоръжение ще се издържа не само от дейностите, които ще влизат в него, но и от прилежащата инфрастртура, която ще бъде изградена в последствие.


Продажбата на този имот е един от начините за реализирането на проекта. Построяването на стадион “Варна” е от изключителен интерес за гражданите, за това аз подкрепям това решение заяви в отговор доайенът на Варненския общински съвет Пламен Начков. “Цялата ни група ще подкрепи това решение и тук и в зала”, добави от своя страна Аврам Тодоров от БСП.

В крайна сметка всички общински съветници от комисията по собственост подкрепиха решението за даване на принципно съгласие за продажба на част от имот 17 дка, включен в актива на “Спортен комплекс” Варна АД, като парите от сделката ще бъдат използвани единствено и само за продължаване на дейностите по завършването на стадион “Варна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
aleksandursir
преди 9 години
Гледах интервюто в youtube и съм впечатлен от проекта, който се предвижда. Много добра инвестиция и добър възход за Варна. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още