IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за нов балон на пазара на имоти се увеличават

Повечето глобални пазари предлагат рекордно ниска доходност на фона на резкия ръст на цените на активите

12:02 | 20.04.15 г. 6
Опасенията за нов балон на пазара на имоти се увеличават

Опасенията за нов балон на пазара на имоти се увеличават заради нарастващите цени на активите, според нови данни, цитирани от FT.

Оценките на имотите в глобален план са станали „изключително агресивни“, според консултантската компания MSCI. Това е особено валидно за САЩ, където в момента възвръщаемостта от доходите от наем е много по-ниска в сравнение с 2008 г.

Същевременно обаче повечето глобални пазари предлагат рекордно ниска доходност. На фона на „спираловидно“ растящите цени на активите опасенията за устойчивостта на тенденциите на пазара се засилват.

Доходността отразява дела на доходите от наем спрямо стойността. При условие че стойността на активите нараства, доходността започва да спада, посочват още от компанията.

Основният фактор за ръста на цените на имотните активи е рекордно ниската доходност от държавните облигации. Така имотите станаха много по-атрактивни за инвеститорите, което в един момент предизвика вълна от изкупувания.

Джонатан Грей, който оглавява инвестициите в имоти в Blackstone – най-големият частен инвеститор в сектора на имотите в глобален план в момента, отрече опасенията за балон на пазара на недвижимости.

„Смятам, че в момента сме по средата на цикъла на пазара на имоти. Едва наполовината път сме от активността през 2006-2007 г., но определено сме отвъд кризисната 2009 г.“, коментира Грей на конференция в Ню Йорк.

Blackstone направи още един удар на пазара на имоти – съвсем наскоро стана ясно, че компанията смята да придобие почти целия портфейл от имоти на GE за 26,5 млрд. долар. Активите са разнообразни – от шопинг центрове в Мексико до проекти в България, а според Грей „сделката има огромно стратегическо значение за нас“.

Грей подчертава, че цените на активите действително продължават да растат, но с много по-бавни темпове в сравнение с ръста отпреди няколко години, а и в светлината на предстоящото увеличение на лихвите в САЩ.

Данните на MSCI показват също така, че публичните компании за имоти значително изпреварват пазарите на акции, които преживяват бум. В глобален план акциите са донесли средна възвръщаемост от 10,4%, докато акциите на компаниите за имоти – 19,5% през 2014 г.

Статистиката, оповестена от компанията, подхранва опасенията, че разхлабената парична политика на централните банки подклажда балони при цените на активите. Очакванията са програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени улеснения също да се отрази на цените на имотите. Допълнителен тласък на цените се очаква да дадат перспективите за ръст на наемите.

„Действително сме близо до предишния връх на пазара по отношение на цените, но ръстът на доходите от наеми не е достигнал такива нива, че да подкрепи растежа в следващите години. Ако нещата в САЩ продължат да се развиват по същия начин, а Европа последва тенденциите – очаква ни нова силна година“, коментира Питър Хобс, управляващ директор изследвания в MSCI.

Най-видим е бумът на пазара във водещите градове в САЩ и Лондон. Много от водещите сгради в британската столица през последните години смениха собствениците си, някои и неколкократно. Капиталите обаче все по-често се насочват и към по-рискови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 8 години
Добре ... няма да споря с теб тогава .... :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 8 години
Добре ... няма да споря с теб тогава .... :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
van05
преди 8 години
Язе че сакам всЕка година токо да расте с минимум с 10% щото съм в този бизнес.Язе чекам всека година бензино да расте минимум 10 % щото съм у него бизнес.Също чекам всичко да расте с 20 %всека година щото трЕбе да има расте,Де***ба в тъпите ви брокерски тикви.Всичко растеше при ВиденоФФ добре ли беше а?Да ви ба в Латерните дето мантросвате измисленият ви растеж и чекайте мътвецо да стане при кофтите макропоказатели (доходи,демография,переспективи и т.н.).Разни брокери Пунди-скептико-онанисти,зелено греено нууци бамбуци ,бабитки и други бибитки сте все едни и същи *** кречетала дето не сте в крак с тенденциите на БГ пазарЯ.ПОГОВОРКА ЗА ТЪПИТЕ БРОКИТА ОСОБЕННО ТУК В ИНВЕСТОРА:-Не спори с *** ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит !!!ДЕПМЛБП !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 8 години
Ако знаеш само колко си прав !! :-))Да, наистина 2054 г. ще има балон, но от сега до тогава ще има още 2 междинни балона, защото нищо в света не се движи по права линия, а по синусоида.Всъщност, май само при тебе животът се движи по права линия и за съжаление тя е надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
van05
преди 9 години
Брокерчета пийте силни успокоителни и чекайте новио балон 2054 г.Белким имате събрана мазнинка от папането до 2009 ,Разни Пундита,Скептико-оптимисти зелени хуци и прочие офисна *** да го д*ухате на бай ви Ваньо 5.Дето ни купува ни продава ама мрази най-веке лъжците и манипулатьори и други рибари.Шарани нема веке.СмЕх за залата.ДВПМЛБЦ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
van05
преди 9 години
Очакван ръст на ......брокерски *** и нови шарени нищоказващи никове .СмЕх за залата.ДВПМЛБЦ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още