IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поразяващата уста Варуфакис

В ново скандално интервю гръцкият министър признава, че е правил запис на разговорите по време на срещата в Рига

14:21 | 21.05.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Варуфакис е неопитен пред журналистите и трупа гаф след гаф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис е неопитен пред журналистите и трупа гаф след гаф. Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис сякаш няма никакъв късмет при срещите си с пресата. Политическата звезда винаги търси светлината на прожекторите – твърди се, че само през март той е дал 40 интервюта. Но успешното представяне далеч не е гарантирано. Нерядко медийните му изяви са пълен провал. Паметно е злощастното „Homestory“ във френското списание Paris Match, което вместо слава му докара подигравки и злоба. Снимките от лъскавото и бляскаво ежедневие на топ финансиста на заплашеното от изпадане в несъстоятелност гръцко правителство в най-скъпите квартали на Атина до Акропола са напълно неподходящи за министър, който пледира хората да водят "обикновен живот".

Сега изглежда Варуфакис отново разбива доверието към себе си. В интервю за журналиста на New York Times Сюзи Хансън той признава, че е записвал трудните преговори с колегите си по време на Срещата на върха в Рига. Дори и без това признание  54-годишният ексцентрик е изолиран от своите колеги. Признанието, че е записвал лични разговори, може да направи ситуацията още по-трудна за него. 

Медиите писаха в детайли за трудната среща в Рига в края на април. Твърди се, че Варуфакис е бил обиждан като „играч", "аматьор", "прахосник на време" и "маргинализиран". Той обаче категорично е отхвърлил тези твърдения, пише авторът на статията в New York Times. Тя цитира Варуфакис с думите: „Всички тези статии, че са ме обиждали като „прахосник на време“ и другите неща, позволете ми да кажа, че го отричам с всяка фибра на тялото си".

Едва отстрани авторът пише, че Варуфакис в този момент споменава, че има запис на този разговор. Буквално, тя пише: „Той казва, че е записал срещата, но записът не може да публикува заради правилата за поверителност“. Пасажът е в скоби. Не е ясно дали авторът предполага, че тази подробност е спомената под условията на „неофициална информация", или че не си струва изобщо да се споменава, защото може да се правят рутинни записи от срещите, не само от страна на Варуфакис. Всичко това остава отворен въпрос.

Междувременно в традиционния обеден брифинг в Брюксел говорителят Мина Андреева потвърди, че срещите на еврогрупата са конфиденциални и се надява всеки министър да се съобразява с това изискване, което съществува от години, и да не разпространява разговорите, проведени по време на срещите. 

Според Spiegel в сряда вечерта Варуфакис е разпространил изявление, в което той не отрича материала, а просто коментира: „Моето отношение към поверителността на разговорите ми с моите партньори, с моите колеги, с институциите, е примерно, и мисля, че това се разпознава и разбира от всички".

И преди т. нар. "Ригагейт" гръцкият финансов министър се считаше за „бита карта“. Може би дните му в правителството наистина са преброени, а гръцките медии вече пишат за "Varoufexit".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Така де, съгласен съм с #11, това в #8 е...има нужда от разяснения, за да съм сигурен какво си имал предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ще се съглася с всичко, освен за 5те години. Повече време ще им трябва, могат да агонизират и десетилетие, а защо не и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ако някой го е страх от подслушване обикновено има защо да го е страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
alexx
преди 8 години
Разговорите между официални лица не са лични, защото имат отношение към широк кръг хора и цели народи. Не е лошо, че ги е записвал. Явно едно обсъждат, после друго правят и му е писнало. А снимките са отпреди да стане министър, може да си прави каквото иска.Гърция може да пропадне, но Варуфакис сигурно ще публикува биография, разкриваща лицемерието на евролидерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Общия гражданин няма спестявания (или са много малко, за няколко месеца до година), този който имаше пари в гърция (средна класа, богати) отдавна ги преместиха от гърция. В момента цялата им икономика, която все още крета по някакъв начин е на изкуствено дишане през ЕЛА фонда, търговски банки, които тайно изкупуват гръцки ДЦК. Ако има производители в гърция, то те изнасят и получават свежо евро. Частния бизнес не го интересуват държавните финанси.. особено в корупционна и крадлива среда, където можеш да спестяваш данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 1
smart-ass
преди 8 години
За формалния фалит към външни кредитори си прав - няма да го допуснат. Но реално за гражданите ще бъде точно като "Луканова зима". Дори и да им дадат парички да платят стари дългове това ще си има цена (щета) за икономиката. Аз размишлявам, че държавния сектор е толкова голям, че ако се наложи "вътрешен фалит", за да се избегне "външния", то такова спасяване ще си боли за хората, като при директен мораториум на външния дълг. А "строят и системата" на социална Гърция са се провалили. Те гърците ако искат да си протакат реформите си е тяхна работа. Но периодът между 10 ноември 89 и гладната зима на 91ва, тоест отлагането на неизбежното, не може да се търкаля безкрайно като подритвана тенекиена кутийка. Целият бивш соц без Латвия, Унгария, Влашко, Хърватска и БГ са задминали Гърция икономически. До 5-6 години Гърция ще се върне на мястото си от преди създаването на Соц лагера в Източна Европа (по-бедна от Царство България). Колелото на историята се върти 2015-16-17-18-19-20 - и хоп 1940та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
За теб ли пишат там?Брейййй, порасна ти работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
ЕС никога няма да позволи фалит на Гърция. Не и преди собствения си фалит..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
smart-ass
преди 8 години
Колкото по дълго стои Фалиракис като министър, толкова повече ще боли от фалита, когато той стане факт. Цялото тяхно правителство е от покерджии с липса на разсъдък, кога да спрат със залозите, фалшивите физиономии и другите "блъфове". Парадоксално е, че една страна извън соц блока се оказа по-комунистическа, корумпирана и нереформирана икономика отколкото страните от бившия соц лагер (визирам централна Европа, Прибалтика и даже се колебая дали да не добавя България+Румъния+Словения+Хърватска). Значи гърците се бунтуват против "шоковата терапия", но не осъзнават, че комунизма е приключил с "банкрут на строя, системата" и още си бленуват, че "партията е невинна". А какво им предстои?! (ранната пролет на 1991г. у нас)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Да не си объркал 0.2% с -0.2% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още