IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поразяващата уста Варуфакис

В ново скандално интервю гръцкият министър признава, че е правил запис на разговорите по време на срещата в Рига

14:21 | 21.05.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Варуфакис е неопитен пред журналистите и трупа гаф след гаф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис е неопитен пред журналистите и трупа гаф след гаф. Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис сякаш няма никакъв късмет при срещите си с пресата. Политическата звезда винаги търси светлината на прожекторите – твърди се, че само през март той е дал 40 интервюта. Но успешното представяне далеч не е гарантирано. Нерядко медийните му изяви са пълен провал. Паметно е злощастното „Homestory“ във френското списание Paris Match, което вместо слава му докара подигравки и злоба. Снимките от лъскавото и бляскаво ежедневие на топ финансиста на заплашеното от изпадане в несъстоятелност гръцко правителство в най-скъпите квартали на Атина до Акропола са напълно неподходящи за министър, който пледира хората да водят "обикновен живот".

Сега изглежда Варуфакис отново разбива доверието към себе си. В интервю за журналиста на New York Times Сюзи Хансън той признава, че е записвал трудните преговори с колегите си по време на Срещата на върха в Рига. Дори и без това признание  54-годишният ексцентрик е изолиран от своите колеги. Признанието, че е записвал лични разговори, може да направи ситуацията още по-трудна за него. 

Медиите писаха в детайли за трудната среща в Рига в края на април. Твърди се, че Варуфакис е бил обиждан като „играч", "аматьор", "прахосник на време" и "маргинализиран". Той обаче категорично е отхвърлил тези твърдения, пише авторът на статията в New York Times. Тя цитира Варуфакис с думите: „Всички тези статии, че са ме обиждали като „прахосник на време“ и другите неща, позволете ми да кажа, че го отричам с всяка фибра на тялото си".

Едва отстрани авторът пише, че Варуфакис в този момент споменава, че има запис на този разговор. Буквално, тя пише: „Той казва, че е записал срещата, но записът не може да публикува заради правилата за поверителност“. Пасажът е в скоби. Не е ясно дали авторът предполага, че тази подробност е спомената под условията на „неофициална информация", или че не си струва изобщо да се споменава, защото може да се правят рутинни записи от срещите, не само от страна на Варуфакис. Всичко това остава отворен въпрос.

Междувременно в традиционния обеден брифинг в Брюксел говорителят Мина Андреева потвърди, че срещите на еврогрупата са конфиденциални и се надява всеки министър да се съобразява с това изискване, което съществува от години, и да не разпространява разговорите, проведени по време на срещите. 

Според Spiegel в сряда вечерта Варуфакис е разпространил изявление, в което той не отрича материала, а просто коментира: „Моето отношение към поверителността на разговорите ми с моите партньори, с моите колеги, с институциите, е примерно, и мисля, че това се разпознава и разбира от всички".

И преди т. нар. "Ригагейт" гръцкият финансов министър се считаше за „бита карта“. Може би дните му в правителството наистина са преброени, а гръцките медии вече пишат за "Varoufexit".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 6
Nikola666
преди 8 години
Но не и повече от това на Путин. Итар ТАСС има поне 25 - 30 статии за джуджето на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Истината е ,че Гърция иска да си върне дълга но с лихва до 0,2% Лихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Става въпрос за организирана престъпна група - умишлени действия обяснени във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора обяснява добре- https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.Обобщил съм основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
shpono
преди 8 години
Е поразяваща е устата му, но гледаме, как къде ли не се наведе за да може със същатата тази уста да прави орална любов :). Определено, не му се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Той е!Името му се споменава по-често от това на Обама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Точно по тоя начин на заден фон се случват някакви работи, които трябва да останат скрити :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
Ако се съди по това колко се пише и говори за него Варуфакис трябва да е един от най-влиятелните хора на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още