IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и България може да либерализират автомобилния транспорт

Русия е предложила да отпадне необходимостта от разрешителни за транзитните превози

17:23 | 05.02.16 г. 1
Русия и България може да либерализират автомобилния транспорт

Русия е предложила да се разгледа въпросът за либерализирането на автотранспортните връзки с България, а българската страна е подкрепила предложението. Това е станало на заседание на смесената българо-руска комисия за сътрудничество в областта на международните автомобилни превози, съобщи Асоциацията за международните автомобилни превози (АСМАП), цитирана от ТАСС и БТА.

Руската страна е предложила да се разгледа въпросът за либерализиране на транзитното преминаване през територията на двете страни и да отпадне необходимостта от разрешителни за транзитните превози. Взето е решение да се подготвят съответни промени в междуправителствените споразумения между Русия и България, се казва в съобщението.

Страните са се споразумели да продължат да работят за увеличаване на участието на национални превозвачи на техните пазари и за намаляване на дела на превозвачи от трети страни, посочва АСМАП.

Заседанието е проведено на 29 януари в Москва.

Срещата се е състояла на фона на конфликта между Русия и Полша по въпроса за издаването на разрешителни за автомобилните превози. Руската страна твърди, че Полша настоява за трикратно увеличение на квотите на товарните автомобилни превози, както и за промени в руското законодателство, усложняващо работата на националните превозвачи.

Руската страна смята за неоснователни тези искания. На фона на този конфликт от 1 февруари автомобилните товарни превози между Русия и Полша са прекратени. До 15 февруари автотранспортните компании трябва да върнат регистрациите си в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
serafima
преди 8 години
Какво е това *** ми-дойди ми? Никаква Русия! Санкции на Русия. Така ни каза великият ЕС. Ние доказано нито можем да мислим със собствените си глави, нито пък това да е в наш интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още