IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяванията на домакинствата нарастват със 7% на годишна база през юли

Към края на миналия месец домакинствата държат в банковата система общо 43,691 млрд. лв

13:32 | 23.08.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Спестяванията в банковата система у нас през юли са в размер на 65,646 млрд. лв., като годишното им увеличение се забавя до 9,2% спрямо 9,5% през юни, показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Това се дължи на забавения темп на трупане на спестявания от страна на нефинансовите предприятия, които към края на седмия месец от годината държат 18,119 млрд. лв. в банковата система. Това представлява увеличение от 10,2% на годишна база през юли в сравнение с ръста от 12,9% през юни, показват данните на БНБ. 

Традиционно най-голям дял от вложените средства формират домакинствата. Към края на седмия месец от годината техните спестявания в банковата система достигат 43,691 млрд. лв., което е ръст от 7% на годишна база.

Данните от паричната статистика на БНБ показват още, че на годишна база най-силно се увеличават спестяванията на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции.

Те нарастват с 36% през юли спрямо същия месец на миналата година. В края на седмия месец от годината спестяванията на финансовите предприятия достигат 3,837 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Бамките по закон трябва да държат 10% от парите в наличност, но реално държат ного повече, просто защото не успяват да ги раздадат.---Не успяват да раздават, защото няма вече ***, или поне не в такова количество, които да не си дават сметка, че няма как да ти дадат 100 лв, а да трябва да върнеш 200 лв ... това уравнение математически е нерешимо ... и виждаме вече 8-*** година последиците от опита за решаване на това квадратно уравнение, нямащо естествени корени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Пак питам - ако гръмне някоя по-голяма бамка и повлече останалите - просто поради паника - какво правим?---Ами затова хората ги държат "в буркана". Обаче се оказва, че скоро няма да има какво да се "тегли", щото нали искате да махате "сухото", че напълно да хлопне резето и лъжата да остане покрита завинаги. А тя е, че повечето пари - 75-80% реално НЕ съществуват в живия живот ... няма ги физически! Ако ги имаше, както и да ги върти баМката, под каквото и форма да ги раздава срещу лихва, те пак се връщат обратно! Което значи, че ако бамките "раздаваха депозитите", като кредити, то 100% от всички счетоводни пари трябва да ги има в "бамковата система". Ама в България има 20-25%, а в германия - само 4%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Буда Гоцев
преди 7 години
Ти на какво си император бе, *** - на *** или на тъпоъгълниците ? *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Ами много ясно !!! Или се учиш да инвестираш и си докарваш 5% и нагоре годишно (ако си добър спекулант и ного повече) - или - в бамката за 0.008% лихва - дето само таксите ти я изяждат - и ревеш !!! Всеки си има избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Ракетов - това опитвам да ти обясня - че "по-сигурното" всъщност далеч не е толкова сигурно. Пак питам - ако гръмне някоя по-голяма бамка и повлече останалите - просто поради паника - какво правим?Риск? - Какво означава риск? Значи - според тебе - ако човекът си разпредели парите с широка диверсификация в няколко могъщи световни компании, "рискът" да ги изгуби е по-голям, отколкото ако ги свре в някоя кекава нашенска бамка?Не казвам, че човекът е длъжен да инвестира всичко - ако имаш 50 Б, които не ти трябват в скоро време (къташ ги за детето, дето е в шести клас) - ок - остави в бамката 5-10 Б, ама другите инвестирай !!! Ако сам не разбираш, намери някой, дето да разбира. Не че натискам някой - всеки си решава. Ама когато сулювците хем реват, че лихвите по депозитите били ниски, а по кредитите - високи, хем ПАК си бутат парите в - ного се ядосвам.Бамките по закон трябва да държат 10% от парите в наличност, но реално държат ного повече, просто защото не успяват да ги раздадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
7км да се чете като 7к лв, сори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
някой пробвал ли е наскоро да изтегли пари от банка в кеш?трябваха ми наскоро около 7км в брой. питах колко такси ще ми искат и се оказа че ако са заявени ден по-рано ще платя към 17лв такса. ако не са заявени около 32лв...не се хабете да обяснявате на императорът, той вижда всеки лев като инвестиция и всеки човек - потенциален клиент...много е късно за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Никой не ви пречи да си теглите депозитите на падеж, няма такси, няма усложнения, под 1% год. лихва на депозит в банка, няма смисъл, по-добре инвестирайте в нещо друго.---Ама никой не иска да "инвестира" бе, как не може да го разберете. Значи той работил за да изкара някой лев, и ти му предлагаш вместо да скъта тия пари, да ги вкара "в риск", лакомейки се за печалба от тях! Обикновените хората с малките влогове (до 50 хилки) си държат парите в баМка не защото чакат някаква лихва, а "за по-сигурно", за да не ги държат в къщи, т.е. никой обикновен човек не гледа парата като "капитал", а като "средство" за купуване на стоки и услуги. "С - П - С" , а дъното на кризата стои - "П - С - П' ", че то даже вече е "П - въздух - П" "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Никой не ви пречи да си теглите депозитите на падеж, няма такси, няма усложнения, под 1% год. лихва на депозит в банка, няма смисъл, по-добре инвестирайте в нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
И 0.008% да стане лихвата, *** пак ще си туря парите в бамката, щото няма мозък за нищо повече !!! ---като не дават да си ги изтеглят, какво да правят хората?Значи интересно явление се наблюдава- като ги държиш на влог - "лошо", натоварвали баМките. Като речеш да теглиш - пак "лошо" - бамката ша фалирала, щото реално нямат повече от 25% от парите. Е какво да правят хората тогава? Да харчат!?!? Ама никой не изкарва пари, за да ги харчи за щяло и нещяло. Пари се изкарват за да живееш и остатъка да Спестиш... "за черни дни"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още