IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижкото споразумение за климата може да направи света с 19 трлн. долара по-богат

За това обаче са нужни сериозни инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност, сочи нов доклад

12:21 | 20.03.17 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спирането на глобалното затопляне не просто ще запази планетата ни обитаема, но и ще засили глобалната икономика с 19 трлн. долара, коментира Bloomberg.

Сериозните инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност с цел поддържане на затоплянето под 2 градуса по Целзий, както бе договорено в Парижкото споразумение за климата, ще разшири глобалната икономика с около 0,8% до 2050 г., заяви Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в понеделник в доклад, изготвен за германското правителство.

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел е поръчал доклада като подготовка за преговорите по енергетика и климата между икономиките в Г20 през следващите месеци. Обсъжданията започват тази седмица, когато Германия ще представи план в подкрепа на Парижкото споразумение пред представители на Работната група по устойчивото развитие (Sustainability Working Group) на Г20.

IRENA, която е изготвила проучването заедно с Международната агенция по енергетика (МАЕ), прогнозира, че 65% от електроенергията ще бъде генерирана от чиста енергия до 2050 г., което е с около 15% повече в сравнение с 2015 г. Според организацията подобряването на енергоемкостта ще се удвои. Уловката е, че усилията изискват 145 трлн. инвестиции в нисковъглеродни технологии до средата на века.

Тази буйна трансформация на енергийния сектор ще принуди и компаниите за изкопаеми горива да оставят въглища, петрол и газ на стойност 10 трлн. долара под земята, сочи базираната в Абу Даби организация. Това е доста над прогнозата за 320 млрд. долара, съгласно сценария на МАЕ.

Инвестициите във възобновяемата енергия обаче ще доведат до много по-голяма печалба от просто компенсиране на загубите и ще създадат около 6 млн. работни места, посочва IRENA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
не бе Жока аз не съм против тея дрънкулки, но ние с наща черга не сме за тези експерименти разбираш ли ме правилно ?!? Са Германия, Щатите там Япония с Чайниците нека си правят чикирики и да си експериментират докато им оправят КПДто на тея нещица. Ние сме скъсани от всякъде, за да го направим това нещо трябва да вземем заем, ок а с кво ше го върнем като немаме нищо, че и КПДто не е ок на слъчаците ?!? Са и мен ме кефи да не дими нищо, но тея луксове са още много скъпи. Купете си ел.коли ше спреме дизелите. Еееее Теслата 100 бона Тесла X 150 бона, Зелен покрив на къщата 50 бона. Да ама Пежо дизел на 10г. 3 бона, кюммур за печката нещо си там за тон 500 стин лева ли са колко са. Е са като видиш тея сметки в коя черга сме ние ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Ами да си ги вадят тия 19 трлн-а от парижанските и г20ските сметки, а не от моята за ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Има, разбира се! Как да няма! Между октомври и май, демек - половин година, има няма по 4 часа средно в денонощието си има добив... е, и той те е като през лятото, ама си има ... хихи... Само блазе й на тая икономика, дет ше полегне на тоя добив, както кудкудякат тука неколко де^била... хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 7 години
той за кое е прав, хахахахахаха :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Специално за слънчевата енергия не си много прав - занимавам се с такива неща и зимата си има добив; не е като лятото ама има :)За останалото - съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 7 години
къв Брюксел те гони бре, *** ? ... ти прочете ли статията ? :):):) ... или понеже виде Париж и значи е нещо свързано с ЕС .. и требва да се плюе :):) .... ше се удавите в собствените си плюнки :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 10
abdul
преди 7 години
*** off!колкото и да се считам за грамотен и рационален човек ще гласувам на пук против тая фашизоидна простотия. няма за кого, но със сигурност ще е против тази европа. европа на социални инженери и еко-фашизъм. съжалявам. явно тъпите зелки в брюксел имат нужда от пореден отрезвяващ популистки шут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
Тошкова опрай го тва на по-беден, по-богат никой никогаш не е прайл. Ше напраят отбора на овците по-богати ей тези https://***.rockefellerfoundation.org/our-work/topics/energy/Аз не мое си обясним какъв тъппанаро-*** треа да си просто да си помослиш в държава като наща колония на периферията, че с никакви пари като напрайм вятърни мелници кат в Холандия през 17 век и 2 слъчака дет не бачкат през зимата тва с КПД=0 и на всичкото и отгоре СЪС ЗАЕМИ и ше станем ПО-БОГАТИ ?!?Тошкова стига ве майкка му дебба стига вече, нали пари треат за тея зелени дрънкулки, а ние неаме пари за експерименти дет не бачкат през зимата и ЗАЕМИ НЕ ЩЕМ .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
А знаете ли колко повече ще си спести светът ако изобщо затвори всички тия измислени и паразитиращи организации и организацийки , обслужващи интересите на световния елит ! Въпросът е обаче стадото да си плаща даже и за газовете дето отделя храносмилайки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още