IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да е замесена в срива на сайта за регистрация на вота за Brexit

Според нов доклад сривът може да се дължи на засилен трафик, но има и сигнали за външна намеса

11:06 | 12.04.17 г. 8
<p>
	Снимка: pixabay.com</p>

Снимка: pixabay.com

Чужди правителства - на Русия или Китай, може да са отговорни за срива на сайта за регистрация на избирателите във Великобритания в седмиците преди референдума за Brexit, съобщава Bloomberg, като се позовава на доклад на Комисията по публична администрация към парламента.

Уебсайтът се срина на 7 юни вечерта миналата година с приближаването на крайния срок за регистрация и след телевизионно предаване по повод референдума с участието на тогавашния министър-председател Дейвид Камеран и лидера на партията UKIP Найджъл Фараж. Правителството отговори с удължаване на крайния срок с още два дни.

Парламентарната комисия заявява, че няма преки доказателства, че вината е на чужди правителства, а не се дължи просто на по-засилен трафик, но отбелязва, че сривът носи характеристики на атака с цел отказ на услуги. Комисията призовава британското правителство да проучи как да защитава изборите от усъвършенстваните атаки.

Русия и Китай използват когнитивен подход, базиран на разбирането за масова психология и за това как да се възползват от физическите лица“, заключва докладът на комисията. „Комисията е изключително разтревожена от тези твърдения за външна намеса“, посочва се още в доклада.

Разузнавателните агенции заключиха, че руският президент Владимир Путин е наредил кампания за повлияване на миналогодишните избори в САЩ, подкопавайки позициите на Хилари Клинтън. В текущата кампания за президент на Франция екипът на Еманюел Макрон също заяви, че е цел на руски кибератаки и дезинформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Не очаквай смислени...тролажа ного огладне и оглупе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Той Макрон е ясен. Инвестиционен банкер на Ротшилд. Тия французи са уникални. Една от най-социалните държави в Европа се кани да си избере инвестиционен банкер да я управлява. Това ако не е смях, не знам кое. Явно това обаче е тенденция при социалистите. АБВ и те си сложиха инвестиционен банкер за председател.Сега очаквам водопад от коментари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Коня , ти едно време пишеше по смислено ...каква е тая деградация в последно време , безработен ли си ...ми то май ти , кухаото и Дюти Фри сте на една хранилка ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 15
Ironhorse
преди 7 години
до 1, 2 и 3 лузъри ...Кремълската ***, като не може да направи добро, винаги е правила зло, вече около 300 години.Не случайно Обама изгони на куп 35 руски дръвника.САЩ дори доказаха физически от къде са атакували руските хакери.жужужупутколично се мисли за хитър, но акъла му стига колкото на джихадистите, негови примерни ученици.САЩ могат да спрат интернет на всеки, но после няма да могат да го следят.Така че пупкулчо се мисли за хитър, но накрая се оказа дамгосан и настрои целия цивилизационен свят срещу себе си.Останаха му за садружници, сал един Фат Ким, Мадуро, Хизбула, Башар Асад-кръволок и брадатите от Иран.Дори Беларус и Казахстан рязко се оттдъпнаха от жужужупуткунчо, щото го виждат че е пътник.Но мурзилажа е верен докато сатрапа е на власт .После, после ще плюете жужужпуткунчо, а ще възхвалявате ...А, то като гледам и руския народ се пробужда и не ще жужужупуткунчо.Лошо, лошо за червените чукундури в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Ми нали видиш , Макрон и той подал заявление , чакат на опашка с Меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
KPetkov
преди 7 години
Скоро очаквам:Русия може да е замесена в Големия взрив. Плановете им се объркват и се пръква Земята!Русия може да е замесена в разпъването на Христос. Плановете им се объркват. Христос възкръсва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Ставате вече смешни с тия блумбъргови поръчкови идиотии дето претопляте ...никой не ви вЕрва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още