IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът бърза към електромобилите въпреки неравния път

Преходът към електричество носи своите опасения, свързани с околната среда и икономиката

18:18 | 28.07.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В сряда Великобритания обяви, че до 2040 г. ще спре продажбата на всички конвенционални бензинови и дизелови автомобили, след като по-рано този месец Франция излезе с подобни предложения за намаляване на замърсяването с азотен диоксид (NO2).

През миналата година Китай представи планове, според които до 2020 година 12 % от продаваните коли трябва да бъдат електрически или т.нар. плъг-ин хибриди, докато Индия заяви, че иска да замени всичките си автомобили с нови електромобили до 2030 година.

Норвегия се надява да прекрати продажбите на нови бензинови и дизелови коли до 2025 година. И други страни като Швеция, Дания и Финландия изразиха подобни амбиции за постепенно прекратяване на използването на двигатели, ползващи изкопаеми горива, пише  Джеймс Феби за AFP. 

Като се има предвид темпа на развитие на технологиите за батериите и електромобилите през последните 10 години, до 2030 година малките двигатели с вътрешно горене в частните коли могат да изчезнат без намеса на правителствата, казва Аластър Луис, преподавател по атмосферна химия в университета в Йорк.

Това е изключително символично, тъй като е сигнал и за обществеността, и за производителите, че няма връщане назад, допълва той. 

Щефан Брацел, директор на германския Център за управление на автомобилостроенето (CAM), коментира, че миналата година се е оказала преломен момент на превръщане на политическата воля в конкретни ангажименти.

Той обърна внимание на скандала с вредните емисии, при който бе установено, че производителите на предимно дизелови автомобили са занижавали данните от тестовете за отделяните вредни газове спрямо реалните.
Местните и национални цели за опазване на околната среда и напредъка на Китай в разработването на електромобили също са фактори, които поддържат курса към отказване от въглеводородите.

Смело предположение

Според Флавиен Ньови, икономист от френския център за автомобилни анализи Cetelem, обаче е твърде смело да се мисли, че пътищата ще бъдат пълни само с електромобили през 2040 година.

Да кажем, че забраняваме двигателите с вътрешно горене през 2040 година предполага, че вече знаем коя ще бъде най-ефективната технология през 2040 година, уточни той.

Смело предположение е, тъй като двигателят с вътрешно горене от екологична гледна точка може да се окаже по-благоприятен, както може да се види при автомобилите, които сега могат да изминат 100 километра с 2 литра гориво.

Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
pekotata
преди 6 години
Ето това е другата част от голямата картинка, която постоянно пропускаме - именно смущението в генерирането и доставката на енергия. 2016 се оказа повратна по отношение на генерацията, като за пръв път инсталирането на единица мощност фотоволтаик падна под цената за инсталиране на ТЕЦ на въглища/природен газ. Има голяма вероятност 2017 да се окаже повратна по отношение на съхранението на енергия, което наистина да ни освободи от сегашните зависимости - опеци, атомстройове и тем подобни организирани групи. Но най голямата ни зависимост е между ушите - залитенето към стереотипа, вече известното и познатото - ако човек сам не пребори, то и обществото няма да го стори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
pekotata
преди 6 години
Горе долу - същата вероятност каквато да се наложи основен ремонт на ДВГ при експлоатация - а разхода - пак в тези порядъци. С основната особеност - цената на литиевите батерии пада с по 10% на година от 2010 до сега плътно, което не може да се каже за разходите за ремонт на конвенционалните двигатели (дори обратно, поради все по - засилените изисквания за екологичност и съответното им усложняване). Ключово за необходимостта от подмяна на батериите е как точно производителят се е отнесъл към изискванията за нормална работа на клетките - т.е. има ли добър термален мениджмънт, предвиден в конструкцията. В това отношение е и голямата разлика в отделните производители - поитересувайте се от дълговечността (по скоро липсата и) на батериите на Лийф, например. На другия полюс е Тесла, където на автомобили с над 250 х км спада в капацитета е напълно приемлив (около 90% от оригиналния).Колкото до гумите - излови ме - само това са реалните разходи, но са еднакви и не зависят от задвижването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
- Ей на, моя анд оид пред изкл.по липса на тоци, и пише глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Ти мАни гумите, той токът не е ессплоатоцшонин разход. Па като му удесетжриш търсенето, и цената ме се очаква да спадне...според некои Дрогарэ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
pekotata
преди 6 години
Странна работа. Доста късогледи изказвания, при това от уважавани членове на тази скромна общност. Защо електрическата автономна мобилност е въпрос само на време:- неизмеримо по-добро потребителско преживяване. Моментално уксорение, близки до нула текущи (експлоатационни и ремонтни) разходи. Проста статистика - веднъж качил се на електричка, никой не се връща назад.- бизнес модели, които и не можем да си представим все още. Това е поредния момент на прелом - потребителски интерфейс към нова технология.- използването на електричество в транспорта няма да натовари електроенергийната система, а напротив - ще изравни търсенето чрез V2G технология. Отделно при създаването на такъв масивен ресурс от запасена енергия (при това локално) в системата, същата ще е много по-защитена от претоварване.И така натам... Зелените причини изобщо няма нужда да ги зачекваме - всичко е подчинено на здрави бизнес интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 6 години
Убиваме ДВГ и, за да задвижим всички търкалета, строим маса нови централи. От трън, та на глог. Смятал съм го, камо за БГ ще трябват две ДВЕ! мощности като Козлодуй в най-добрите му години, преди оная, Кривата, да съсипе блокове 1-4. Перкопанелите не могат покри всичко...и отидЕ и далаверата от относително ниските цени но енергията за транспорта. Единствено, над пътищата ще смърди по-малко...Щото се изнася встрани. И това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
scott
преди 6 години
мисла, че когато некой ме нарича "***", имам право да го нарека ИЗИОт!КУПУВАЙ ТЕСЛА БЕ! 5 БРОЯ. Най-доброто ми отмъщение към такива кат вас е да се набълбукате с тесли. Ните ше е за хвалба, ниго ше ги развържете. Подпомагайта *** мъск. И да, аз съм на 100% срещу "технологиата" както мъск я разбира и продава. Може би ше я подхванат истинските производители и ше е неще друго. мъск ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
За ограничените индивиди, които си мислят, че литиевите батерии са най-важните и едва ли не единствените при електромобилите нека потърсят какво са изобретили едни учени в САЩ - създатели на нова технология патентована от тяхната компания IFBattery LLC.Те предлагат вместо да се зарежда батерията само да се сменя електролита й, като за целта могат да се използват съществуващите и досега бензиноколонки със съвсем минимални изменения. Става въпрос за безкиселинен евтин електролит от ново поколение.И да не е точно това решението скоро по един или друг начин ще настъпи така необходимия пробив при EV.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
обяснил си го като един истинси тъ.пак с 100 кила общи приказки :):) не че съм очакввал и нещо друго от теб де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Не обвързвайте електромобилите само с лития.Toyota и Honda имат вече 3 поколения добре продавани хибридни модели с метал-хидридни батерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още