IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел се подготвя за избухването на българския ултранационализъм

Европейски политици изразяват опасение заради водещата роля, която ще имат министрите на Обединените патриоти заради реториката на политическата сила

10:53 | 25.09.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брюксел се подготвя за избухването на българския ултранационализъм, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

София поема председателството на Европейския съюз (ЕС) през януари 2018 г. и политици и официални лица в Брюксел предупреждават за един от коалиционните партньори в правителството – Обединените патриоти, група от крайно десни партии.

По време на шестмесечното председателство на България министри от Обединените патриоти ще играят водеща роля в Съвета на ЕС - органа, който представлява 28-те държави членки в блока, посочва изданието.

В анализа се пояснява, че Обединените патриоти включват ВМРО, Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и Атака, която се предвожда от Волен Сидеров. Министрите им са четирима – вицепремиерът Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ, лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще председателства Съвета на ЕС по конкурентоспособност, и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който ще оглавява Съвета на ЕС по околната среда.

Лидерите на Обединените патриоти използват расистка реторика срещу ромското малцинство в България, защитават насилието като начин да се предотврати навлизането на нелегални мигранти през границите на страната и публично изразяват съмнение, че климатичните промени, причинени от човека, са проблем, посочва изданието.

Министри, номинирани от Обединените патриоти, ще ръководят две от заседанията на Съвета на ЕС по време на българското председателство – за единния европейски пазар и за политиката в сферата на околната среда.

Правителството, от което са част, ще води дебатите и по доста чувствителни теми, каквито са политиките на ЕС за убежището и приоритетите в бюджета на блока след 2020 г., посочва се в анализа.

Валери Симеонов например публично е определял ромите като „страшни маймуни“. Красимир Каракачанов пък, който в ролята му на министър на отбраната ще участва в Съвета на ЕСД по външните работи, наскоро коментира, че ЕС и НАТО трябва да спират навлизането на мигранти в Европа „със силата на оръжието, ако е необходимо“.

Изданието напомня също, че Нено Димов през 2015 г. коментира, че климатичните промени „са повече манипулация, отколкото сериозен проблем“.

Официални лица в Брюксел коментират, че има силна чувствителност по въпроса за ролята, която министрите на Обединените патриоти ще изиграят по време на българското председателство.

„Във време, в което американският президент Доналд Тръмп защитава симпатизанти на нацистите, ние трябва да се уверим, че няма място за подобни идеи в ЕС“, коментира Гай Верхофщад, лидер на Алианса на либералите и демократите в Европа.

Той предупреждава, че евродепутатите трябва да наблюдават внимателно Обединените патриоти.

На въпрос на Politico за реториката на Обединените патриоти еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вера Юрова, която отговаря и за интеграцията на ромите в Европа, коментира, че това е „абсолютно неприемливо“. „Напрегната съм заради тази ситуация“, посочва тя.

Юрова допълва, че наблюдава новата политика на правителството за ромите за всякакви промени и ще води „интензивни“ дискусии със София в следващите месеци.

Изданието посочва, че крайно десните партии в Европа така и не успяха да влязат в управлението. Премиерът Бойко Борисов обаче подписа коалиционно споразумение с Обединените патриоти, след като партията му ГЕРБ не успя да събере мнозинство в предсрочните избори през март.

Жозеф Дол, който оглавява Европейската народна партия – алианс, част от който е и ГЕРБ, смята, че Обединените патриоти са неприемлив коалиционен партньор.

В някои случаи политическата сила се опита да превърне националистката си реторика в действия. По-рано тази година например Симеонов и Каракачанов се включиха в протест на българо-турската граница, който имаше за цел да спре етнически турци да гласуват в изборите.

В доклад на Съвета на ЕС срещу расизма и нетолерантността пък се посочва, че ВМРО е „всеизвестна със систематичната си пропаганда срещу съседни нации на Балканите, както и срещу ромите“.

В същия доклад ВМРО и НФСБ са описани като “крайно националистки и фашистки“ партии, а Атака – третата партия в алианса, като „добре известна с расистките си възгледи“.

По време на парламентарен дебат през 2014 г. Симеонов коментира, че ромите са се превърнали в „страшни маймуни, които искат право на доходи без труд, обезщетения за болест, без да са болни, обезщетения за отглеждане на деца, които си играят с прасета на улицата, и обезщетение за майчинство за жените, които имат инстинкти на уличници“.

Партията му защитаваше в кампанията си преди изборите през 2014 г., че нелегалните ромски махали трябва да бъдат премахнати, а ромските общности да бъдат изолирани в „резервати“, които да са нещо като туристически атракции.

Не дълго след сформирането на този кабинет Симеонов се наложи да защитава двама свои колеги заради техни снимки с нацистки поздрав, които се появиха онлайн, както и един зам.-министър на вътрешните работи, който пък определи бежанците като „маймуни“.

Пред ВВС Симеонов коментира, че България няма нужда от необразовани бежанци. „Те имат различна култура, различна религия, дори различни навици“, коментира той. Същевременно като вицепремиер той председателства съвет за интеграцията на етническите малцинства, което според някои политици от ЕС е абсурдно.

Изданието подчертава, че Симеонов не е отговорил на искането за коментар, а Каракачанов не е открит. Депутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обаче посочва, че не се притеснява от критиките на Брюксел. „Който и да твърди тези неща, ще трябва да го докаже в съда. В противен случай ще е лъжец“, коментира той.

„Уморен съм да слушам подобни глупави и празни обвинения от хора, които няма какво да кажат, така че излизат с някакви клишета, за да скрият собствената си политическа незначителност“, допълва той. Според него подобни констатации обикновено идват от хора, които имат малък опит като политици.

Българските министри ще се изправят пред сериозен натиск, особено от либералните и дясноцентристките евродепутати, през януари, когато ще участват в срещи на комисии в Европейския парламент, за да дадат подробности за приоритетите на българското председателство.

Все пак някои политици не са чак толкова притеснени, като смятат, че въпреки твърдата реторика на Обединените патриоти Борисов се справя с управлението на кабинета си. „Досега няма доказателство, че Борисов ще тръгне против европейската политика“, коментира Елбар Брок, член на Европарламента от германското дясноцентристко пространство.

Ако обаче преди няколко години идеите на Обединените патриоти за мигрантите и Турция изглеждаха далечни и чужди, днес някои от тях се прегръщат от водещи европейски политици, посочва изданието.

„Питайте ги защо канцлерът на Германия Ангела Меркел връща мигранти обратно в Афганистан. Това означава, че сме прави“, казва Ангел Джамбазки в заключение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 13 rate down comment 0
ivan_ivanov
преди 6 години
В Англия *** са бели хора, но са запазили традициите си и имат сходни проблеми. Проблемът не е расата, а начинът на живот. Представители на нации, които са изтребвали *** си малцинства ни критикуват, че назоваваме проблемите. Ако истината е неудобна, запушването на усти или извръщането на глава, няма да промени фактите и няма да реши проблема. Трябва да се насърчава отговорното родителство и да се санкционира безотговорното. Прекалената добродетелност е самоунищожителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 0
ivan_ivanov
преди 6 години
Сега ще ни дават пак уроци какви ксенофоби, расисти и чудовища сме. България не е колонизирала, избивала, експлоатирала, подлагала на геноцид. Не е търгувала с чернокожи роби, не е използвала атомни бомби. Толерастите съсипаха Западна Европа. Сега ни поучават и критикуват, че не искаме да правим техните грешки с допускането на дивашките орди. Меркел кани мигранти с недоказуема самоличност и история, после иска да ги натресе на Източна Европа. Коренното население на Европа се претопява - това е реалният резултат. Малка част от Африка, Близкия Изток се пренесе тук и европейците в Европа вече не живеят нормално в държавите си. Демографският бум сред бедното нецивилизовано население на планетата е огромен проблем. Не може да нямаш ресурсите или да не допринасяш за човечеството и да се плодиш като заек, а като решиш, просто да се прехвърлиш на социална помощ в ЕС. Трябва решителост - много строги закони, присъди и защита на границите, иначе държавите си заминават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 22 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Избухване - не. По-скоро леко попръцване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 10
supertrader
преди 6 години
Няма такава опасност те се ултраменте националисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 10
supertrader
преди 6 години
Няма такава опасност те се ултраменте националисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
The Big One
преди 6 години
-те си ги инсталираха-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
The Big One
преди 6 години
то е ясно че са тшак насионалета, вие кво искате, истински ли. хаха.то то истински почти вече няма никъде.но въпреки това в случая се приказва точно обратното на това което всъщност правят от ЕС. а то е ,че те си инсталираха. и ще видите как след време ще ги възхваляват,като се зговнът нещата по назапад. хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Блудкаво пасквилче пригласящо на Брюкселската бюрокрация... ултранационалисти-грънци ... ако бяха истински националисти , циганнските гета трябваше да горят отдавна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
То голяма реклама им направиха на тия палячовци. Най-обикновени лапачи, докопали държавната хранилка с популизъм и заиграване по страховете на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 1
misanthrope
преди 6 години
Абе не че ме кефят фанарьотите, НО защо няма място за подобни идеи? Това демокрация ли е или полит-коректен комунизъм? Ми така мислят хората, такава партия са направили и явно са събрали достатъчно съмишленици за да са във властта. В цяла Европа се случва това, не само в България и не разбирам защо няма място? Всякакви вкусове трябва да има в гювеча и гейски и европейски и "крайно десни" и крайно леви.. стига да не призовават към безпричинно насилие и геноцид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още