IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ приключи с нисък оборот и малко сделки

Половината от компаниите в SOFIX не се търгуваха, но индексът затвори с ръст от 0,7%

18:05 | 09.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) приключиха търговията в четвъртък предимно с ръстове, като само секторният BGREIT се оцвети в червено. Сесията бе белязана от малко сделки и нисък оборот.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се повиши с 0,69% до 449,71 пункта. Широкият BGBX40 прибави 0,78 на сто към стойността си до 89,26 пункта. Секторният BGREIT отписа 0,05% до 101,18 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 нарасна с 0,47% до 373,65 пункта.

Пред Investor.bg председателят на Съвета на директорите на Капман Холдинг Николай Ялъмов коментира, че все повече дружества показват постоянство в раздаването на дивиденти. По думите му публичните компании се ориентират трайно към раздаването на дивидент, но един от проблемите на капиталовия пазар у нас е, че те продължават да предпочитат банките като източник на свеж ресурс.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 212 хил. лв., от които 23,2 хил. лв. с компании от SOFIX.

Лидер по оборот със 146,6 хил. лв. и с най-поскъпнали акции след ценовия ръст от 7,5% за деня е Премиер Фонд АДСИЦ. С книжа на дружеството бяха сключени пет сделки при цена от 1 лв. всяка, на колкото затвори и акцията.

Макар и с над седем пъти по-нисък оборот на второ място е Чайкафарма висококачествените лекарства АД, чиито шест сделки му донесоха 20,2 хил. лв. оборот и 0,5% ценови ръст до 6,12 лв.

Трети по изтъргуван обем е Химимпорт АД с 13 хил. лв. и трети по ценови ръст с 0,8 на сто до 1,21 лв.

С оборот от 8,3 хил. лв. на четвърто място се нареди Софарма Трейдинг АД, като цената на акциите й се покачи с 0,8% до 5,5 лв.

Дружеството съобщи, че започва да предлага по-удобен начин за изплащане на дивидентите на своите акционери. Считано от 13 юни 2016 г., притежателите на акции на дружеството ще могат да получат дивиденти с неизтекъл давностен срок за минали периоди от клоновата мрежа на Societe Generale Експресбанк в цялата страна.

Идентификацията на акционерите и дължимата им сума ще се осъществява единствено срещу валиден документ за самоличност. Компанията напомня и че решение за изплащане на дивиденти за 2015 г. се очаква да бъде взето на 17 юни по време на общото събрание на акционерите на компанията.

В четвъртък на пода на БФБ се сключиха 71 сделки с 29 емисии акции. Печелившите бяха тройно повече от губещите, след като акциите на 6 емисии поевтиняха, на други 19 поскъпнаха, а на още 4 останаха без промяна.

Броят сключени сделки е близо 10 пъти по-малък от осъществените над 650 сделки в „Деня за акции“ вчера.

Дружества с оборот над 5 хил. лв, които да реализират загуба по време на днешната сесия, нямаше. С най-много падна цената на акциите на обявения в несъстоятелност завод Кремиковци АД – с 16,67%, следвано от Тодоров АД с 10% спад в цената и Синергон Холдинг АД, чиито книжа поевтиняха с 0,7%.

Сред компаниите от SOFIX единствените губещи акции за деня бяха тези на ТБ Първа инвестиционна банка, която отписа 0,51% от стойността им, и Адванс Терафонд АДСИЦ, чиито книжа поевтиняха с 0,24%.

Акциите на М+С Хидравлик АД останаха без ценова промяна, а на останалите пет търгувани дружества от индекса цените на книжата нараснаха. Освен Химимпорт АД това са Монбат АД с 1,54%, Индустриален Капитал Холдинг АД с 1,61%, Трейс Груп Холд АД с 1,68% и Софарма АД с ценови ръст от 2,67%.

Ризърв кепитал АДСИЦ съобщи чрез БФБ-София, че започва да изплаща дивидента от 0,2145983 лв. бруто на акция от 11 юли.

Регистрацията на облигационната емисия на България платиниум груп ЕАД пък ще бъде прекратена, считано от 10 юни, поради нейния падеж на 8 юни.

Спиди АД пуска автоматични пощенски станции, които ще се намират в големите търговски обекти и ще предоставят възможност за избор на време за получаване на пратката. С акции на дружеството днес бяха сключени две сделки, които донесоха оборот от 1 825 лв. Цените на акциите на куриерската компанията останаха без промяна на ниво от 36,5 лв.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- [url]https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJ[/url] Всеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още