IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Денят за акции“ предизвика зелена вълна на БФБ

Броят на сключените сделки бе в пъти по-голям от средния, a позитивите за пазара тепърва предстоят

18:10 | 08.06.16 г. 5
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) приключиха търговския ден предимно на зелена територия, като само SOFIX завърши със спад в деня, в който 15 инвестиционни посредника предлагаха търговия без комисиони при определени условия.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се понижи с 0,04% до 446,62 пункта. Широкият BGBX40 прибави 0,20 на сто към стойността си до 88,57 пункта. Секторният BGREIT записа дневен ръст от 0,42% до 101,23 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 нарасна с 0,63% до 371,92 пункта.

„Денят за акции“ се отрази позитивно на борсовата търговия“, коментира за Investor.bg ръководителят „Финансови пазари“ в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Димитър Георгиев* и добави, че определено по време на днешната сесия имаше „зелена вълна“.

„Днес сме свидетели на по-активна търговия. Съмнява ме това да е причинено само от „Деня за акции“, но една част от сделките със сигурност са благодарение на него“, коментира пред Investor.bg портфолио мениджърът в пловдивското управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт Гено Тонев*.

Георгиев оцени, че броят на сключените сделки само до обяд превиши 3- или дори 4-кратно средния за последните месеци.

„Малко след 16 часа бяха сключени близо 580 сделки на обща стойност малко под половин милион лева, което е малко над обичайните нива за борсата ни“, обясни и Тонев.

По думите на Георгиев от ЕЛАНА това е доказателство, че много хора са се възползвали от предложението на посредниците, БФБ и Централен депозитар да сключат сделки без такси и комисиони. Организаторите дадоха възможност само днес до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2 хил. лв. на единична изпълнена поръчка да бъдат освободени от такси.

Димитър Георгиев посочи, че най-голям е делът на сделките с обем до 2 хил. лв., като до 14 часа, например, от сключените близо 440 сделки само около 20 са били за над 2 хил. лв.

Инвеститорите използваха „Деня за акции“ не само за да разчистят по-малки пакети, но и раздробиха големи пакети, за да се вместят в границата от 2 хил. лв., обясни ръководителят „Финансови пазари“ в ЕЛАНА – един от 15-те посредника, които участваха в инициативата. Инвестиционният посредник Юг Маркет АД също бе сред тях.

Георгиев оцени, че голяма част от сделките са извършени от настоящи инвеститори, но не изключи възможността част от сделките да са направени и от нови индивидуални инвеститори. По думите му ефектът от „Деня за акции“ ще е още по-видим в следващите дни.

Определено денят доведе до сключването на доста сделки, до силен първоначален ръст на индексите на борсата, който в крайна сметка бе стопен само от SOFIX.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 553,1 хил. лв., от които 275,8 хил. лв. с компании от SOFIX.

Лидер по оборот със 152,7 хил. лв. е Химимпорт АД, чиито акции поскъпнаха с 0,8% до 1,20 лв.

На второ място по оборот е Тексим Банк АД, която реализира 50 хил. лв. след една сделка, след която книжата й поевтиняха с 2,6% до 1,85 лв.

Трети по изтъргуван обем е Адванс Терафонд АДСИЦ с 36,2 хил. лв. оборот и остана в клуба на печелившите за деня. Цената на акциите на дружеството се покачи с 0,2% до 2,07 лв.

По оборот следват Софарма Трейдинг АД с 27,4 хил. лв. и Софарма имоти АДСИЦ с 23,6 хил. лв. И двете дружества загубиха част от цената на книжата си, съответно - с 0,4% до 5,50 лв. и с 1% до 4,90 лв.

В сряда на пода на БФБ се сключиха точно 675 сделки с 69 емисии акции. Печелившите и губещите бяха почти по равно, след като акциите на 30 емисии поевтиняха, на други 31 поскъпнаха, а на още 8 останаха без промяна.

С най-много поскъпнаха акциите на ЗД Евроинс АД- с 3,7% до 0,62 лв. С акциите на застрахователя се сключиха и най-много сделки за деня – 74.

По ценови ръст следва ТБ Първа инвестиционна банка АД, чиито книжа поскъпнаха с 3,4% до 1,96 лв.

На трета позиция е Сирма Груп Холдинг АД, която също прибави 3,4% към цената на акциите си, които затвориха на ниво от 1,17 лв.

На второ място сред дружествата с най-много сделки за деня е Адванс Терафонд АДСИЦ.

Дружеството обаче е с най-много сделки сред компаниите от SOFIX. Следват Химимпорт АД и Елана Агрокредит АД с 58 и 32 сделки, съответно.

Въпреки моментното задвижване „пазарът ни си е познат“, коментира още инвестиционният консултант Гено Тонв. Според него продължават да липсват големи инвеститори, като изключение правят някои прехвърляния по определени позиции.

„Инвеститорите, дори и малките, са се насочили към големите пазари в Европа и САЩ. Нашият пазар е доста периферен, дори и за регионалните инвеститори“, заяви още Тонев, като изрази надежда за промяна до края на годината.

„До 6-7 месеца очаквам нещата да се променят и да настъпят по-интересни времена за пазара ни“, прогнозира той. Според него перспективите за родната борса ще се окажат позитивни заради ефектите, идващи отвън.

„С други думи, ако нещата навън загрубеят, вниманието може да се насочи към нас. Към края на годината инвеститорите може и да нямат избор“, поясни финансистът. Той допълни, че това ще бъде съпроводено с промяна в цените в посока надолу.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мненията имат аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- [url]https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJ[/url] Всеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
RedBot
преди 7 години
Седим и гледаме филма - "След утрешния ден" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Black and white cat-
преди 7 години
и един мармот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
evg9
преди 7 години
Един германски пенсионер да реши да си поиграе на нашата борса "...ще настане такъв живот..." както пееше една българска пенсионерка, ама не иска никой да идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още