IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 26,8 млн. лв. събраха синдиците на КТБ през май

Сумата е втората най-висока от началото на 2016 г.

10:50 | 08.06.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Над 26,8 млн. лв. събраха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката през май. Сумата е втората най-висока от началото на 2016 г. Това става ясно от втория вече месечен отчет на Ангел Донов и Кристи Маринова, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Най-голяма част от вземанията - над 25,9 млн. лв., са от банкови сметки в действащи банки, 503 хил. лв. - от осребрени ценни книжа, 356 хил. лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 50,9 хил. лв. - от физически лица, а малко над 8 хил. лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

Графика: Investor.bg по данни на синдиците на КТБ

През април бяха реализирани вземания за малко над 1,8 млн. лв., голяма част от които вследствие на продажбата на дела на КТБ в в платежния оператор БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД.

Отчетът е вторият, който се съставя за месечен период, а не за седмичен, от 26 април насам, откогато са последните промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), предоставили възможност на Маринова и Донов да не се отчитат за дейността си всяка седмица.

В документа от 22 страници се поставя акцент на поисканото отписване на КТБ от регистъра на публичното дружество, съставените нови списъци по ЗБН, изготвените отговори до ФГВБ и министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с процеса по несъстоятелността и публикуването на превод на част от доклада на AlixPartners Services UK LLP, както и информация за дружеството, на страницата на банката.

Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, не става ясно срещу кои компании Маринова, Донов и техният екип са образували изпълнителни производства, спрямо кои пристъпват към изпълнение на особени залози, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Синдиците продължават да анализират договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJВсеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Това е подигравка с депозантите в КТБ! Събрали са някакви мизерни 80 млн. лева до този момент, а от КТБ липсваха над 4 млрд. лева!?! И до ден днешен, почти 2 години след рухването на Василевата пирамида - КТБ, Цветан Василев все още е на свобода и се радва на луксозен начин на живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
Лека полека ще се съберат някакви пари, обаче за съжаление достъпът на синдиците е ограничен. Реално парите са били източени в офшорните сметки по свързаните с Василев фирми. Така че откраднатите пари са инвестирани в имоти и компании. Не случайно комисията за отнемане на незаконно придобито имущество беше открила, че Цветан Василев притежава активи на стойност над 2 млрд. лв. и иска те да бъдат иззети в полза на държавата. Ето тук са откраднатите пари. Тези 2 млрд. лв. обаче не са свързани реално с банката за това самите синдици няма как да се доберат до тях, за да ги възстановят. Схемата е била измислена добре, въпросът е от комисията да успеят да се преборят тези пари да дойдат в държавата. Това обаче е един дълъг процес с доста неясен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Kalista108
преди 7 години
Синдиците действат добре. Важното е какво прокоратурата ще направи с голямата пара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zap
преди 7 години
97% от сумата е събрана от ... банкови сметки в други банки ?!голямо събиране е паднало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още