IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български: Нашият пазар е най-евтиният за търговия и регистрации в региона

„Денят за акции“ дава възможност на индивидуалните инвеститори да имат своите първи стъпки на борсата, коментира членът на СД на БФБ

21:23 | 07.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георги Български. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Български. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският капиталов пазар е най-евтиният като възможност за търгуване и регистрация на емисии в сравнение с борсите в региона. Това заяви членът на Съвета на директорите на Българска фондова борса (БФБ) Георги Български в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

На 8 юни 2016 г. ще се проведе ежегодният „Ден за акции“, по време на който физическите лица ще могат да търгуват без да плащат такси и комисиони към БФБ, Централен депозитар и партниращите 15 инвестиционни посредника.

Ограниченията за участие са да бъдат клиенти на местни инвестиционни посредници, допълни Български.

Ще бъдат освободени от такси и комисиони до 15 изпълнени поръчки по 2 хил. лв. всяка, заяви той, като добави, че инструментите трябва да бъдат листнати на Основен пазар на БФБ.

Български подчерта, че причината за организирането на това събитие е да се даде възможност на потенциални индивидуални инвеститори да имат своите първи стъпки в пазара.

„Целта е да работим в посока повишаване финансовата грамотност и предоставяне на облекчен достъп до капиталовия пазар на частни инвеститори“, каза членът на СД на пазарния оператор и добави, че в тази насока БФБ работи с Junior Achievement и Фондация „Атанас Буров“.

Догодина планираме „Денят за акции“ да бъдат съпроводен и от образователни инициативи като фундаментален анализ, като ще включим и държавата с инициативи за капиталовия пазар, каза още той.

По думите на Български изоставаме на европейските пазари по поведение на инвеститорите, съдейки по факта, че в България около 10% от инвестициите на българина са в небанкови инструменти, докато този дял в Европа е около 30%.

Цялото интервю с Георги Български гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"По думите на Български изоставаме на европейските пазари по поведение на инвеститорите, съдейки по факта, че в България около 10% от инвестициите на българина са в небанкови инструменти, докато този дял в Европа е около 30%." Ах вие мушмороци такива! Вие сте виновни бе, щото не си давате парите на БФБ затова сме неразвит пазар! Я веднага да вадите парите от банките и да почвате да купувате Енемона, ЗХБГ, КТБ и други! Не ви е срам, компании- слънце, маджовци - слънце, ръководство на БФБ - слънце, депозитар - слънце, държава - слънце (стабиУна имам предвид) а вие ? НЕ ВИ Е СРАМ! ПУ, анатема, инвеститорите са виновни!Е те тоа ме утепА честно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
И най-скъпия по подкупи и изнудвания от корумпирани държавни служители или нагли престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ceneto
преди 7 години
защо си харчите парите за роуд шоута, като сами казвате и знаете, че сме "неразвит пазар", тоест ние още не сме си оправили пазара откъм функционалност, но ходинм да се презентираметова не е ли малко аматьорски подход?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още