IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Нео Лондон Капитал ЕАД стартира на 18 ноември

Предлагането ще бъде успешно, ако бъдат записани 30% от общо предложените книжа, което е по-малко спрямо първоначално обявения праг

19:09 | 12.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
IPO-то на Нео Лондон Капитал ЕАД стартира на 18 ноември

Първичното публично предлагане (Initial public offering, или IPO) на Нео Лондон Капитал ЕАД стартира на 18 ноември, сряда. Това става ясно от разпространено чрез БФБ-София съобщение. Крайната дата за записване на акции пък е 21 декември, понеделник.

Компанията ще предложи на инвеститорите 400 000 нови акции, а желаещите ще имат и повече време, за да се сдобият с тях, а именно – 25 дни. Номиналната и емисионната им стойност е 100 лв. Ако Нео Лондон Капитал пласира всички акции, то ще набере от борсата 40 млн. лв.

Дружеството и БенчМарк Финанс – инвестиционният посредник, който движи IPO-то, обаче залагат минимален праг за успех на предлагането. Той е определен на 120 000 акции. С други думи – предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани поне 30% от общо предложените книжа. В абсолютна стойност става дума за 12 млн. лв.

Прагът е и по-нисък спрямо първоначално предвидените 50% за успех на предлагането. Понижението на границата до 30% е одобрено от Комисията за финансов надзор, става ясно от приложените документи за процедурата.

„Промяната на минималното количество акции, при което емисията ще се счита за успешна в посока намаляване на прага, както и увеличаването на крайния срок на предлагането на акциите са продиктувани от конюнктурата на нашия капиталов пазар и необходимостта от осигуряване на по-продължителен период от време за записване на акциите, като по този начин се повишава възможността за успешно реализиране на емисията и увеличението на капитала на Нео Лондон Капитал ЕАД“, обосновават се от компанията.

Нео Лондон Капитал прогнозира, че разходите по IPO-то могат да възлязат на около 19 402 лв., като 10 000 лв. от тях представлява възнаграждението за инвестиционния посредник. Нео Лондон Капитал изчислява, че максималните нетни приходи от IPO-то ще възлязат на около 39 980 598 лв., ако няма промяна в така прогнозираните разходи и бъдат изкупени всички акции, разбира се.

От информацията, придружаваща проспекта за предлагането, става ясно, че Нео Лондон Капитал счита липсата на интерес за инвестиции на българския капиталов пазар като един от основните рискове за неуспешно осъществяване на публичното предлагане.

Събраните средства от IPO-то Нео Лондон Капитал ще използва за инвестиции в централен Лондон, за да се възползва от настоящата конюнктура на пазара на недвижими имоти в тази част на британската столица. Компанията, която е със седалище в София, планира две инвестиции до края на 2015 г. и две през 2016 г. със стойност в интервала 6-10 млн. лв. в зависимост от това колко средства набере от листването.

„Поради липсата на сигурност за успеха на предлагането, респективно точната сума, която Нео Лондон Капитал ЕАД ще набере, дружеството няма възможност да прецени дали очакваните постъпления ще бъдат достатъчни за финансиране на всички бъдещи използвания и ще формулира точните си целеви приоритети съобразно реално привлечения капитал“, посочват от компанията.

Нео Лондон Капитал е еднолично акционерно дружество. 100% от капитала притежава Ен Ейч Си Ай ЕАД. Изпълнителен директор на Нео Лондон Капитал е Красимира Вълчева Вълчева – Апостолова, а на Ен Ейч Си Ай - Величко Антонов Апостолов. Следващата седмица той ще гостува в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, за да разкаже повече за IPO-то и плановете на дружеството.

Нео Лондон Капитал е вписано в Търговския регистър през април 2014 г. Основният му капитал е в размер на 50 хил. лв., разпределен в 500 акции по 100 лв. всяка. Миналата година изпраща с 1 000 лв. печалба. Към 31 декември 2014 г. компанията разполага с 50 хил. лв. под формата на депозити, показва годишният одитиран отчет, достъпен в Търговския регистър.

Единствените извършени дейности на Нео Лондон Капитал през миналата година са проучвателни работи върху пазара на недвижими имоти в Лондон, установяване на връзки с подходящи специалисти по недвижимости във Великобритания и подготовка за плранираното увеличение на капитала с цел набиране на достатъчно капитал предвид бъдещата дейност.

Към 31 март 2015 г. компанията вече има 75 хил. лв. под формата на депозити в актива, 26 хил. лв. получени търговски заеми в пасива, 1 000 лв. счетоводни разходи и 1 000 лв. загуба, показват последните финансови данни, разпространени в проспекта за IPO-то.

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта на Нео Лондон Капитал през лятото, а първоначалните индикации бяха, че IPO-то ще се състои именно през четвъртото тримесечие на 2015 г. Присвоеният борсов код на емисията на дружеството на Българска фондова борса е 178.

Свързани компании:

Нео Лондон Капитал АД(178A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivandavidov
преди 8 години
Че какво е една нула повече или по-малко, особено пък в икономическа медия! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още