IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отхвърли жалби на синдиците за годишния отчет на КТБ

В средата на юли регулаторът задължи банката да оповести заверения си отчет за 2014 г., както и одиторския доклад

17:06 | 21.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисията за финансов надзор (КФН) е отхвърлила две жалби, подадени от синдиците на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), свързани с публикуването на годишния финансов отчет за 2014 г., като неоснователни. Това става ясно от решенията, взети от финансовия регулатор, на заседание, проведено на 20 август.

Комисията иска изпадналата в несъстоятелност банка да оповести финансовия си отчет за 2014 г., който да бъде заверен от регистриран одитор, както и одиторския доклад.

Регулаторът още през юли задължи синдиците на КТБ да предоставят отчета и доклада, като наложи и принудителна административна мярка. Така фалиралият трезор имаше 30 дни от получаване на решението за прилагане на принудителната мярка да публикува годишния отчет, включително и чрез избрана от банката информационна агенция или медия.

Вместо това през последната седмица на юли синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев са изпратили две жалби до КФН, с които искат „спиране на допуснато предварително изпълнение на решенията“, става ясно от седмичния им отчет за периода 27-31 юли, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Двамата са изпратили жалбите, тъй като решението за прилагане на принудителна административна мярка може да бъде обжалвано по административен ред в 14-дневен срок, но подлежи на незабавно изпълнение въпреки това.

В решението на КФН се посочва, че сега „първоначалният административен акт може да се обжалва пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването на настоящото решение“.

КТБ няма отчет за второто тримесечие на 2014 г., а последният одитиран е този за 2013 г. Този за първото тримесечие на 2015 г. пък показа, че редовните кредитни експозиции са в размер само на 34,7 млн. лв., или 0,7% от общата сума на кредитния портфейл на банката. Останалите 99,3%, или близо 4,943 млрд. лв., са класифицирани като нередовни.

В началото на май банката беше преместена от „Основен пазар“ на „ Алтернативен пазар“ на БФБ-София на основание чл. 6, ал. 2, т. 4 от Част III на правилата за допускане до търговия на борсата, т.е. поради факта, че беше обявена в несъстоятелност.

От днес достъпът до изготвения списък на приетите вземания към КТБ, публикуван миналата седмица в Търговския регистър, е абсолютно свободен. За това информират синдиците в съобщение до медиите.

Ангелчев и Илиев напомнят, че от 21 август 2015 г., т.е. днес, е започнал да тече и 14-дневният срок, в който могат да бъдат направени писмени възражения срещу приети или неприети в списъка вземания. Този срок изтича на 4 септември 2015 г.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Ами как да има заверен и одитиран годишен отчет за 2014г., като ВИНОВНИКЪТ ЗА ЦЯЛАТА КАША Цецо Василев го няма? Тукашните бандюги си нямат хал хабер как се правят и заверяват отчети и само "понатиснаха" с джандарите и други държавни институциики, та КГБ беше "законно" фалирана, а сега още по-законно се граби здраво. Всичките налични активи на КГБ на стойност над 6 милиарда, са обезценени по "правилната" методика до 5-10% от реалната им стойност, т.е. към 500 милки.. И сега се купуват от "защитени свидетели" и други подобни въжеиграчи. Докато не се скъса въжето и се увие около врата им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
evtimvz
преди 8 години
Ха така! До сега нямаше заверен и одитиран отчет. Или поне подписан. Как ще го направят и какво ще включва? Сега да видим, коя фирма ще го прави. Да фалираш банка без заверен отчет и една година по-късно да правиш отчет. Ха-Ха-Ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
marto76
преди 8 години
Най-срамното в цялата история е, че виновника за цялата каша с КТБ - Цветан Василев все още е на свобода! Затвор за фараон Цецо Василев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още