IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът е изцяло в ръцете на местните институционални играчи

В началото на следващата година вероятно ще видим по-стабилен ръст на обемите и цените, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

17:52 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът е изцяло в ръцете на местните институционални играчи

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, започна новата седмица със спад от 1,5% до 517,19 пункта при оборот от 571 хил. лв., след като през миналата изгуби 2,2%, понижавайки се във всички сесии. От началото на годината ръстът на индекса се сви до 5,2%.

Днес индексът бе повлечен надолу от Индустриален Холдинг България (-6,4%), Зърнени Храни България (-5,2%), Индустриален Капитал Холдинг (-4,7%) и ПИБ (-3,5%).

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се понижи с 0,9% до 104,23 пункта, равнопретегленият BGTR30 е надолу с 0,7% до 407,71 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 0,5% до 96,18 пункта.

„Търговията на БФБ като инвеститорска активност удари дъното в последно време и засега не се виждат никакви причини, които да променят апатичните настроения на борсовите играчи. Ударите, които понесе пазарът през лятото продължават да отекват, а избирането на ново правителство имаше съвсем краткотраен и нищожен ефект", заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

"Пазарът е изцяло в ръцете на местните институционални играчи, които могат много лесно и по всяко време да бутат цените накъдето си поискат. Предполагам, че до края на годината те ще диктуват правилата на играта, като от време на време ще ни събуждат от дрямката. За по-качествена промяна в настроенията ще трябва още време, като вероятно в началото на следващата година ще видим по-стабилен ръст на обемите и цените“, коментира той.

Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на 711 хил. лв., благодарение преди всичко на Еврохолд (+0,1%) – 542 хил. С оборот над 10 хил. бяха още само Делта Кредит АДСИЦ (0%) – 52 хил. и Булленд инвестмънтс АДСИЦ (0%) – 50 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 12/27, а при 7 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с повишение са единствено акциите на Еврохолд (+0,1%), а с най-силно понижени са книжата на Химимпорт (-1,1%).

Днес нямаше сделки с книжата на Медика, след като в петък те поевтиняха с 5,8%. Общото събрание на дружеството е овластило Управителния съвет да извърши сделки със свързани лица. 

Акциите на Трейс Груп отстъпиха с 0,9% до 6,60 лв. за брой. От началото на процедурата за обратно изкупуване на акции, стартирала на 06.10.2014 г., холдингът е придобил 450 свои акции при средна цена от 6,68 лв. за брой.

Икономическите новини от деня показаха, че преките чужди инвестиции възлизат на 1,1 млрд. евро за деветмесечието, като секторите недвижими имоти и транспорт привличат най-много капитали от началото на годината.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още