IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Корадо скача със 75% на годишна база през полугодието

В края на юни българският производител на радиатори отчита рекордни продажби и производството в цялата си история

11:45 | 29.07.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Корадо-България АД</em></p>

Снимка: Корадо-България АД

Българският производител на радиатори Корадо-България АД отчита ръст на печалбата от 75,6% на годишна база през първото полугодие на 2016 г. след рекордни продажби и производство, съобщава базираната в град Стражица компания.

За периода януари-юни 2016 г. нетната печалба е нагоре от 855 хил. лв. до 1,502 млн. лв.

Рекорден е ръстът в производството и продажбите през юни, които са най-високите в близо 20-годишната история на компанията, посочват от там. През периода са произведени над 50 хил. стоманени отоплителни тела - панелни радиатори и тръбни радиатори за баня.

За полугодието увеличението на продажбите на годишна база е от над 12% до 194 хил. бр. Принос има стартиралата през април 2016 г. нова високотехнологична поточна линия за тръбни радиатори за баня.

Резултатите на Корадо-България АД, собственост на големия чешки производител Корадо Груп, се развиват на фона на динамична и трудна за овладяване икономическа и финансова среда. Силното нарастване на печалбата е факт и при значително по-високи цени на стоманата, посочват от дружеството. Корадо прогнозира цените на метала да нарастват, което да доведе до по-високи производствени разходи.

„На 10 февруари 2016 г. Европейската комисия наложи временно ставки на антидъмпинговите мита за внос на студено валцувана стомана - 16% за вноса от Китай и 26,2% за вноса от Русия. През юли 2016 г. ЕК обяви окончателните антидъмпингови мита върху вноса на студено валцувана стомана, които са 19,8-22,1% за внос от Китай и 18,7-36,1% за внос от Русия“, пише в прессъобщението към финансовия отчет.

„Официалното съобщение на ЕК се очаква да бъде публикувано в средата на август 2016 г. и тези антидъмпингови мерки ще влязат в сила със задна дата. В резултат цената на стоманата в Европейския съюз, необходима на групата Корадо за неговото производство, ще се повиши с около 40%“, очакват от компанията.

До голяма степен това ще доведе до по-големи общи производствени разходи с около 24%. Компанията планира да компенсира това увеличение чрез нарастване на продажбите и развитие на своята клиентска база.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Новите цени на стоманата на европейския пазар обаче са повлияли на плановете за реализиране на третия етап от инвестиционната програма на Корадо в България.

„Ако допреди няколко месеца сериозно се обсъждаха различни варианти във връзка с изграждането на бояджийски цех в завода в гр. Стражица, включително и за значителна като обем инвестиция, сега ръководството на компанията стигна до заключението, че един скъп цех ще затрудни дружеството чрез ненужно увеличаване на разходите“, мотивират се от Корадо-България.

Вместо това намерението е само една малка част да бъде инвестирана в разработването на групов бояджийски и опаковъчен център.

„Това би гарантирало на компанията свободен достъп до капацитета за боядисване и опаковане на продуктите в рамките на групата срещу много по-малко разходи за произведен радиатор“, четем още в плановете на компанията.

Взето е и решение за ускоряване на проекта за саниране и повишаване на енергийната ефективност на завода в Стражица.

След публикуваните финансови резултати към 11:30 часа акциите на Корадо-България поскъпват с 3,47% до 5,37 лв. След три сделки малко преди обяд оборотът възлиза на 4 746 лв. От началото на годината книжата на дружеството поскъпват с 49,21%, а през последните 12 месеца скокът в цената достига 51,31%.

Цената е най-високата от средата на февруари 2015 г. насам. От печалбата за 2015 г. е разпределен брутен дивидент от 0,18 лв. на акция. Пазарната капитализация е 47,144 млн. лв.

Свързани компании:

Корадо-България АД(KBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още