IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три от индексите на БФБ приключиха сесията с ръстове*

Липсата на ликвидност не е новост за родния пазар, но е странно, че достигнатите ниски нива не пораждат интерес за покупки, коментира анализатор

18:18 | 19.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) приключиха търговията в четвъртък предимно на зелена територия, като само секторният BGREIT отчете спад.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се повиши с 0,21% до 438,64 пункта. Широкият BGBX40 прибави 0,19 на сто към стойността си до 87,51 пункта. Секторният BGREIT записа спад от 1,28% до 99,68 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 нарасна с 0,26% до 365,66 пункта.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 280 695 лв., от които 36,6 хил. лв. с компании от SOFIX.

“След като през последните сесии станахме свидетели на разпродажби при някои от най-ликвидните позиции на българския фондов пазар, днес пазарът се стабилизира, въпреки че търговия по-скоро липсваше”, коментира пред Investor.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Оборотът на БФБ беше концентриран в компенсаторните инструменти – сделките с поименни компенсационни бонове и компенсаторни записи надхвърлиха 100 хил. лв. При акциите с по-голям обем се отличи единствено ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ. Борсовите индекси приключиха сесията около нивата от вчера, като единствено секторният BGREIT отчете по-значим спад вследствие на 12% спад в цената на Булленд инвестмънт АДСИЦ. Той обаче беше резултат от сделка с едва 200 акции на дружеството", обобщава анализаторът.

Според него липсата на ликвидност не е новост за родния пазар, но е странно, че достигнатите ниски нива не пораждат интерес за покупки. "Вероятно причината е че инвеститорите не виждат перспектива за пазара ни в близко бъдеще“, смята Димитров.

Той коментира и отчетния сезон за дивидентите на публичните компании. „В този период на годината новините за публичните компании са свързани основно с поканите за техните общи събрания, по правило провеждани в края на месец юни. Инвеститорите следят тези новини основно в частта им за размера на предложения дивидент. В условията на замрял пазар дивидентите останаха един от малкото източници за печалба на инвеститорите. Особено важни са те за компаниите, които не са длъжни да ги разпределят, защото по този начин те показват отношение към миноритарните си инвеститори“, обясни експертът.

Според него българският капиталов пазар не реагира на макроикономически новини, като подобрения баланс по текущата сметка на страната. Предварителните данни на БНБ показаха, че през март текущата сметка отново излиза на плюс, а излишъкът за първото тримесечие е с 62,8% по-голям спрямо този за същия период на 2015 г.

“В тези условия остава да очакваме значително подобрение в настроенията на чуждите инвеститори с надежда някой да реши да вложи пари и на българския пазар. В очакване на Федералния резерв на САЩ да вдигне лихвите и на жителите на Великобритания да гласуват на референдума за членство в ЕС това обаче няма как да се случи”, заключи Димитров.

Лидер по оборот със 188,5 хил. лв., макар и само с три сделки за деня, е ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ.

Свищовското предприятие Свилоза АД приключи сесията с оборот от 9,4 хил.лв, като акциите на дружеството поевтиняха с 4,1% след данните за спад в консолидираната нетна печалба за тримесечието. ТБ Централна кооперативна банка завърши с оборот в размер на 3,9 хил. лв, а цената на акциите й остана без промяна.

Днес в рамките на сесията се сключиха 103 сделки с 34 емисии акции. Акциите на 9 емисии поскъпнаха, на 13 поевтиняха, а на още 11 останаха без промяна.

Оборотът при поименните компенсационни бонове (+1,43%) възлезе на 131,4 хил.лв., а при компенсаторните записи (+1,51%) - малко над 107 хил. лв. Най-силно поскъпнаха акциите на Софарма АД – с 0,75% лв. до 2,70 лв за брой.


Днес най-губещото дружество се оказа Свилоза АД, след като обяви, че консолидираната му нетна печалба през първите три месеца от годината се свива с над 18%. Въпреки това за последните шест месеца ценните книжа на предприятието поскъпват с 6,4%, а за година скокът в цената достига близо 31% при пазарна капитализация от 106,5 млн. лв. 

* Текстът има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Малииии РЪСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Пфффффф, тия си играят на Wallstreet, на инвеститори и анализатори. Странно как подобрената макроикономическа рамка и ниските цени не будят интерес. Бухахахаха, ще умра от смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още