IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път: Теглене на пари от Expat SOFIX ETF

Поръчано е обратно изкупуване на 190 хил. дяла за около 210 хил. лв.

08:01 | 15.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

За първи път се случва теглене на пари от Expat SOFIX ETF - фондът, който трябва да следи движението на основния борсов индекс SOFIX. Досега имаше само влагане на средства в него, съответно той само издаваше дялове.

За периода от 27 септември 2016 г. насам нямаше тегления, а фондът нарасна почти от 0 лв. до над 25 млн. лв. До вчера обаче.

До 15 ч. на 14 декември 2016 г. са подадени поръчки за обратно изкупуване на 190 хил. дяла. Това означава, че собствениците на тези дялове ще получат пари по цените от днес (15 декември 2016 г.).  Нетната стойност на един дял за 14 декември беше 1,126 лв. и ако тя се запази от фонда ще бъдат изтеглени около 210 хил. лв.

Фондът има парични наличности за 5,19 млн. лв. към 14 декември 2016 г. и това теглене не би трябвало да го притеснява.

В анализ на Investor.bg от 24 октомври 2016 г. обяснихме, че парите ще започнат да напускат фонда (ще има обратно изкупуване), когато борсовата цена на един дял стане по-ниска от нетната стойност на активите му.

Именно това виждаме в последните дни. Вчера (14 декември) например дяловете на фонда се търгуваха на БФБ-София на цени между 1,102 лв. и 1,12 лв., което е под нетната стойност на активите на един дял от 1,126 лв.

Подобна беше картината и в предишните дни. Например на 13 декември търговията на вторичен пазар (на борсата) е между 1,109 лв. и 1,113 лв., а нетната стойност на активите на един дял е 1,1215 лв. На 12 декември борсовите сделки са на цени между 1,105 лв. и 1,11 лв., а нетната стойност на активите на един дял е 1,1243 лв.

Когато обаче борсовата цена е над нетната стойност на активите на един дял, ще има потенциал за издаване на нови дялове от фонда и ръст на активите му.

В същото време БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF среща проблеми в това да покрива компаниите от SOFIX в коректните тегла. Например делът на Трейс груп холд АД в активите му е само 0,65% спрямо дял на пътната компания в SOFIX от 3,3%, според данни на БФБ-София.

Теглото на Индустриален холдинг България АД в SOFIX е едва 3,06%, докато в активите на Expat SOFIX ETF е цели 4,98%. Стара планина холд АД е с тегло в SOFIX от 8,15%, а в ETF-а е от едва 4,98% и т.н.

Проблем пред ETF-а е и че отчита повишение на борсовата цена с 4,28% в последния месец, докато SOFIX е напред с 9,04%, което е двойно повече.

От 27 септември 2016 г. SOFIX се е повишил с 18,18%, докато при Expat SOFIX ETF цената на затваряне от 27 септември е 1,04 лв., а вчера е 1,12 лв., т.е. повишение от 7,69%, което е 57,7% под представянето на SOFIX.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 7 години
ДО МЕНИДЖЪРИТЕ НА ЕКСПАТ СОФИКС ЕТФ - Моля веднага да вземете няколко мерки, с които да коригирате представянето на фонда, а именно:1. ВЕДНАГА ВДИГНЕТЕ ЦЕНАТА НА МАРКЕТ МЕЙКЪРИТЕ ДО ПРИЕМЛИВИТЕ НИВА! - Цената трябва да бъде не по-малка от NAV на фонда! 2. ВЕДНАГА ВДИГНЕТЕ NAV-а на ФОНДА НА НИВА, РАВНИ НА СОФИКС, КАТО ИЗВАДИТЕ ТАКСИТЕ СИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ. - Пример: при 18% ръст на Софикс за 3 месеца, при 4% годишна такса за управление (аз така и не разбрах колко е в действителност), за 3 месеца означава, че NAV на фонда трябва да се отклонява от Софикс с 1% - т.е ВЪЗВРЪЩАЕМОСТТА НА ФОНДА ТРЯБВА ДА 17% ЗА 3 МЕСЕЦА, АКО СОФИКС Е НА 18% РЪСТ!!!!3. ВЕДНАГА СЕ СВЪРЖЕТЕ С ВСИЧКИ СЕГАШНИ ИНВЕСТИТОРИ НА ФОНДА И ГИ УВЕДОМЕТЕ, ЧЕ ВЪЗНАМЕРЯВАТЕ ДА СПРЕТЕ ДА ГИ ЛЪЖЕТЕ! ЕТФ ВЪРХУ СОФИКС, ОЗНАЧАВА ДА РЕПЛИКИРАТЕ ИНДЕКСА С МИНИМАЛНО ОТКЛОНЕНИЕ. В СЛУЧАЯ ТАКСАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ, КОЯТО ХИЧ НЕ Е МАЛКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 7 години
4. Вие наистина ли смятате, че ще намерите истински инвеститори, ако правите това, което правите в момента?! Хората хич не са глупави, особено тези на запад! Забравете за ИПО на чужд пазар, ако ще продължавате с мизериите.И накрая - ИЗПЪЛНЕТЕ НЕЗАБАВНО ПРЕПОРЪКИТЕ МИ, ИНАЧЕ РИСКУВАТЕ ДА СИ ОСТАНЕТЕ ПОСРЕДСТВЕН И ЗАБРАВЕН ФОНД ОЩЕ С ОТВАРЯНЕТО СИ! НЕ Е ВЪЗМОЖНО ЕТФ ДА ИМА ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ КАТО НА ТОЗИ - АКО Е ТАКА, ТОВА ПРОСТО НЕ Е ЕТФ, АЗ НЕ ЗНАМ КАКВО СТЕ!ПОЗДРАВИ, УСПЕХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
LuckyYou
преди 7 години
На този ETF ще му викаме побългарен ETF! Да води се за ETF, дето следи индекса, ама не е точно! Измислица пълна! 10% под Софикс за по-малко от 3 месеца! АЗ КАТО ГОВОРЯ НЕ ПРИКАЗВАМ! ПРЕДУПРЕЖДАВАХ ВИ ОЩЕ В НАЧАЛОТО, ЧЕ ИМА НЕЩО ГНИЛО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още