IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expat SOFIX ETF показва добра корелация с индекса SOFIX

Фондът обаче е на рекордно ниски нива и отчита спад от 5% от върховите си равнища

14:10 | 24.10.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Expat SOFIX ETF показва добра корелация с индекса SOFIX

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF показва добра корелация с индекса SOFIX, който трябва да следва, показва сравнителната графика на Investor.bg (по-долу). Сайтът ни дава възможност за сравнение в графиките на всеки търгуван инструмент с до 3 други инструмента или индекса.

Табличното сравнение (виж по-долу) показва, че само в два от 18 работни дни, в които има данни за борсово търгувания индекс, ETF-ът и SOFIX имат разнопосочно движение.

За съжаление обаче цените на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF са на абсолютното дъно от 1,025 лв. за дял, което е с 5% под рекордната стойност от 1,078 лв., постигната в третия ден от търговията.

Освен това SOFIX се повишава с 2,92%, докато за същия период Expat SOFIX ETF е надолу с 1,44%, или сумарно имаме разминаване от 4,36%. Причината за това е в еуфорията от първите дни на търговията и високата начална цена с първа сделка на 1,065 лв. През същия ден минималната цена е 1,039 лв. и ако отчетем изменението спрямо нея сега почти няма промяна в цената.

Реално разминаването в движенията на SOFIX и БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е в рамките на спреда, тоест между цените "купува" и цените "продава" на ETF-a на първичен пазар. Последната цена за обратно изкупуване, обявена в сайта на Експат Капитал, е 1,0083 лв. на дял, а последната емисионна цена е 1,0495 лв., докато нетната стойност на активите на един дял е 1,0289 лв. Спредът между емисионната цена и цената на обратно изкупуване е 3,93%.

Графичен анализ на корелацията

Табличен анализ на корелацията




Така се оказва,ч е еуфорията в първия ден на търговия е позволила на маркет-мейкърите да продават на вторичен пазар (тоест през борсата) на цена около емисионната на дружеството и дори над нея. След успокояването на емоциите цената на вторичен пазар се е преместила надолу до около стойността на нетната стойност на активите на един дял, тоест около 1,03 лв. в петък (21 октомври).

Отклонения в движението на ETF-а и SOFIX може да дойдат от факта, че той трябва да поддържа поне 5% в парични средства, което автоматично намалява корелацията със SOFIX от 100% на 95%. Но в момента паричните средства са 12,65%. Също така прогнозираните общи оперативни разходи на фонда са 2,5% годишно, от които 1% за възнаграждение на управляващото дружество и 1,5% за други оперативни разходи. Така сумарно корелацията не би трябвало да е повече от 87,5%-92,5%.

Изключително важен детайл е, че посочените по-горе емисионна стойност и цена на обратно изкупуване нямат практическа стойност, защото маркет-мейкърите и институционалните инвеститори купуват дяловете от фонда по цената „нетна стойност на активите“, тоест на цена от 1,0289 лв. (последно обявена).

Това обяснява редицата сделки в последните дни на нива от около 1,03 лв. за дял. Например в петък при обща търговия от 30 000 дяла на цени от 1,03 лв. и 1,032 лв. са изтъргувани 28 200 дяла, а само 1 800 дяла са на минималната цена от 1,025 лв.

Без да се ангажираме и без да имаме каквато и да е информация за страните по сделките, може да направим обосновано предположение, че при голямата сделка за деня от 20 000 дяла при цена от 1,032 лв., някой от трите маркет-мейкъра е продавач, а купувач е краен инвеститор. Самият маркет-мейкър може да запише акциите на цена около 1,029 лв. и да реализира брутна печалба от 0,003 лв. на дял.

Също може да се предположи, че в сделките при цена от 1,025 лв. за дял продавач са малки вложители във фонда, а купувач е маркет-мейкър. Това е така, защото маркет-мейкърите  нямат интерес да продават на цена под НСА (нетната стойност на активите на един дял), а са заинтересовани да купуват под НСА. За малките инвеститори първичният пазар е затворен, затова те могат да продадат само на вторичен пазар (тоест на борсата), предлагайки цена равна или под НСА, в този случай например.

В края на борсовата търговия в петък (21 ноември) най-добрата оферта купува е на ниво от 1,025 лв., като това вероятно е поръчка, правена от маркет-мейкър (или друг инвеститор), а най-добрата оферта продава е на ниво от 1,033 лв., където продавач може да е маркет-мейкър или друг инвеститор.

Маркет-мейкърите по позицията на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF са трима – БенчМарк Финанс АД, Първа финансова брокерска къща ООД и Елана Трейдинг АД.

Друг интересен детайл, е че досега няма поръчки за обратно изкупуване от ETF-а, а само за записване на нови дялове. Например за 20 октомври са поръчани за издаване 50 000 дяла, с което те ще достигнат общо 1 520 000. В някои дни търсенето е било за 10 000 или 20 000 дяла, но винаги е имало само търсене, а не предлагане. При НСА на един дял от 1,03 лв. това прави активи на фонда от 1,57 млн. лв. по-малко от месец след старта му.

Вече анализирахме обаче, че ръстът в активите на фонда не е достатъчен, за да повиши SOFIX, а какво ли ще стане, ако трябва да разпродава книжа на компании от индекса.

Кога обаче фондът може да срещне заявление за обратно изкупуване на книжата му, тоест да връща парите на вложителите и съответно да разпродава притежаваните акции?

Първо трябва да има повече сделки на цени под НСА - не само за 1 800 дяла на 1,025 лв., както в петък, а за доста повече. Тези сделки (на цена под НСА) трябва да са повече от сделките на цени, равни на и над НСА. Тоест може маркетмейкърите да купуват от пазара под НСА от едни вложители и да продават на печалба в рамките на деня.  При тази ситуация маркет-мейкърите няма да купуват дялове на първичен пазар (фондът няма да расте), но и няма да продават на първичен пазар (фондът няма да се свива). 

Нещо повече, маркет-мейкърите може да "накажат" вложителите за желанието им да продават, като поддържат оферта "купува" на цена с 5% под НСА, тоест около 0,98 лв. за дял в текущата ситуация, а оферта "продава" да е на нивото на НСА, тоест около 1,03 лв.  Въпросният спред от 5%, допускан от правилника на ETF-а, може да откаже доста от продавачите, а оттам да ограничи намалението в активите на Фонда и съответно разпродажбите на акции от компании от SOFIX. Този "наказателен" спред от 5% обаче би унищожил доверието към фонда, който трябва да гарантира ликвидност при малък спред (текущо 0,77% на база котировките в края на търговията в петък).

Възможно е и маркет-мейкърите да изиграят ролята на буфер, купувайки и натрупвайки дялове при себе си, без да ги предлагат за изкупуване от фонда. Целта им в този случай е да ги продадат обратно на вторичен пазар с печалба.

По последни данни (към 20 октомври) при вече издадените 1 470 000 дяла (без новите 50 000 в процес на издаване), фондът има активи от  1,51 млн. лв., от които 197 хил. лв. са в парични еквиваленти или 12,65%, а останалите са вложения в акции на компаниите от  SOFIX, детайлно описани в сайта на Експат Капитал.

В обобщение - интересът към фонда все още остава силен, но вече няколко дни има и инвеститори, които го разпродават, видно от сделките при цена от 1,025 лв. за дял (тоест под стойността на нетната стойност на активите (НСА)). Такива сделки имаше на 18, 20 и 21 октомври. Корелацията на стойностите на индекса с фонда е добра, като движението им е еднопосочно в 16 от 18-те търговски сесии досега, или в 89% от всички случаи. Визуално корелацията също е добра, видно от графиките. Теоретично тя не трябва да е повече от около 87,5%-92,5% поради разходите на фонда и задължението му да поддържа парични средства. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 7 години
За таксите на фондаУважаеми LuckyYou,Мислех, че колегата ми Никола Янков многократно написа, че разходите не са 2.5%.Нашата такса за управление е 1% годишно. Отделно от това в проспекта пише, че други разходи могат да бъдат максимално 1.5% годишно, но това ще е така, ако фондът е много малък. Ако фондът порасне, както очакваме, тези разходи може да са около 0.3% годишно.До момента тези други разходи са 0 лв. или 0%.Когато мине една година, ще публикуваме не максимално допустимите, а реалните разходи в минало време.Поздрави, Николай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Black and white cat-
преди 7 години
страшна корелация за периода - софикс се вдига а този фонд пада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
"Също може да се предположи, че в сделките при цена от 1,025 лв. за дял продавач са малки вложители във фонда, а купувач е маркет-мейкър."Е, не е съвсем така - разполагам с достоверна информация, че и някои по-малки са купили на тази цена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
аз пък сметнах корелацията че е 0,7865 за периода може и да съм объркал ама данните ги вадих на ръка че за софикс не ги открих откъде се свалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 7 години
Аз като говоря не приказвам! Когато ви казвах, че TER - разходите за управление са прекалено високи, никой не ми обърна внимание. 2.5% е едно от най-високите нива за ETF. А тогава питах всички - кажете ми колко е TER-a всички си мълчаха. По статиите, включително и инвестор, дали нарочно или по некадърност - просто не казваха, че таксите за управление са умопомрачителни. Е, сетихте се. След като взехте парите на хората. Не смятате ли, че по този начин по-скоро отблъсквате инвеститори с краткосрочни лъжи, отколкото да привличате с дългосрочна истина и честно да казвате какво е действителното положение ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още