IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси в Токио тръгна по пътя на възстановяването

Очаква се наемите на първокласните офиси в японската столица да нарастват, а свободните площи да продължат да се свиват

11:12 | 05.03.13 г.
Пазарът на офиси в Токио тръгна по пътя на възстановяването

Пазарът на офиси в Токио показва признаци на възстановяване след две десетилетия на спад, а предлагането на свободни площи намалява, пише Bloomberg.

Jones Lang LaSalle Inc. и Barclays Plc прогнозират, че разходите за наем на първокласни офис площи в японската столица ще се увеличат през тази и следващата година. Делът на незаетите площи от високия сегмент на пазара във водещите бизнес райони на града отбеляза второ поредно тримесечие на спад до 8,8% към декември в сравнение с рекордните 10,3% за трите месеца, завършили през март 2012 г., сочат данни на консултантската компания CBRE Group Inc.

Съживяването може би е сигнал за края на 21-годишния период на спад, който понижи наемите за всички категории офиси в петте централни квартала на японската столица с 63%, твърдят експертите от базираната в Токио компания за недвижими имоти Miki Shoji Co.

В момента собствениците на офиси се стремят да повишат наемите, а инвеститорите обмислят покупки на фона на усилията на премиер Шиндзо Абе да въведе финансови и валутни стимули, които да избавят Япония от третата й рецесия в рамките на последните пет години.

Договорените наеми на първокласни офиси в центъра на града са се повишили до 79 098 йени (850 долара)/кв. м през четвъртото тримесечие спрямо предходното, сочат данни на компанията Sanko Estate Co.

Токио не е единственият град в Страната на изгряващото слънце, където делът на неусвоените офиси се свива. В Осака, вторият по големина град в Япония, този дял също намалява, след като достигна рекордните 12,4% през март 2011 г.

Въпреки това разходите за наем продължават да са под натиск. Наемите за всички класове офис площи в централните райони през януари са достигнали историческия минимум от 54 628 йени (587 долара)/кв. м в сравнение с пика от 145 836 йени (1567 долара)/кв. м през 1991 г.

Инвеститорите и собствениците остават предпазливи поради обратите на пазара от близкото минало. Към септември 2011 г. делът на неусвоените офиси в Токио отбеляза две поредни тримесечия на спад преди миналата година, когато пазарът бе наводнен с над 581 818 кв. м нови първокласни офиси.

Въпреки годините на спад, наемите на първокласни офиси в двата най-елитни бизнес района на Токио са третите най-високи в света след тези в Хонконг и Уест Енд в Лондон към третото тримесечие на миналата година, според резултатите от проучване на CBRE.

"Съмняваме се, че наемите ще тръгнат нагоре на пазара като цяло и дори в централните бизнес квартали, но отделни сгради могат да отчетат повишение, ако имат достатъчно наематели", прогнозира обаче Джеймс Финк, главен управляващ директор на Colliers International в Токио. "Ще е нужно известно време, за да се възстанови целият пазар, тъй като в момента той е в много тежко състояние", допълва той.

През 2012 г. 47% от 638-те корпоративни наематели, базирани в Токио и анкетирани от CBRE, са обмисляли възможността да преместят офисите си в сравнение с 37% през 2010 г. Според Jones Lang LaSalle средното годишно повишение на наемите през тази и следващата година ще бъде около 5%, а Barclays очакват общ ръст от 20% до края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още