IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Бачев: България не е готова за предстоящите евросубсидии на площ

Новите евросубсидии на площ ще са екологични, но у нас няма да могат да се приложат, опасяват се собственици на земя

17:01 | 03.12.10 г.
<p>Светослав Бачев. Снимка: Investor.bg</p>

Светослав Бачев. Снимка: Investor.bg

България не е готова за предстоящите евросубсидии на площ, които ще заменят текущата схема, каза Светослав Бачев от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ на семинар в Банско, организиран от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Новите евросубсидии на площ ще са екологични, т.е. ще се дават при спазване на определени изисквания за опазване на околната среда. У нас обаче те няма да могат да се приложат, защото изискват например земята да се остави на угар (изораване без ползване), а в нашата действителност има ли такъв парцел, веднага идва някой и засява, каза Бачев. След това глобата ще е за арендатора, въвел екологични практики, без да е виновен, посочи той.

Също така друго екологично изискване е затревяване на площи, но кой може да гарантира, че някой няма да окоси сеното, попита Бачев.

Решението за новите субсидии трябва да бъде взето от европейските институции до средата на 2011 г., като то ще се съобрази основно с условията в западните страни, където има постоянство в обработваните земи и лесно ще се налагат екологични мерки.

Друго от предложенията е да се сложи горна граница на субсидиите за големите стопанства, но каква точно ще е границата не е ясно, каза Бачев.

Предстои ни коренно преструктуриране, но ние не сме готови, заяви още той.

Част от исканите екологични мерки са и специални сеитбо-обработки.

Ако имахме комасация, нямаше да има проблем с агроекологичните норми, но всичките ни проблеми се въртят около комасацията, коментира Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя.

Още от семинара:

И. Иванов: Законите защитават само арендаторите, но не и собствениците на земя

БАСЗЗ: Държавата има информация, но не ни казва кой незаконно обработва земя

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още