IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия скача за трети пореден месец

Поевтиняването на петрола, спадът на еврото и обявяването на новия план за стимулиране от ЕЦБ са дали тласък на настроенията

20:36 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Автомобили и контейнери на транспортнитя терминал в германския град Бремерхафен. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Автомобили и контейнери на транспортнитя терминал в германския град Бремерхафен. Снимка: Ройтерс 

Бизнес доверието в Германия се е повишило за трети пореден месец през януари, изпращайки положителен сигнал от най-голямата европейска икономика. Това сочи публикувано днес проучване,  цитирано от DPA.

Базираният в Мюнхен икономически институт Ifo съобщи, че неговият индекс е достигнал равнище от 106,7 пункта този месец  спрямо 105,5 пункта през декември. Резултатът изпреварва очакванията на анализаторите, които залагаха на покачване до 106,5 пункта.

Поевтиняването на петрола, спадът на еврото и обявяването на нов план за стимулиране от Европейската централна банка са дали тласък на настроенията сред бизнес ръководителите. Проучването на Ifo се основава на отговорите на около 7000  компании в различни сектори.

Отчетеният резултат е още един сигнал, че германската икономика е набрала инерция в началото на новата година след  период на слабост в средата на 2014 година.

Председателят на института Ханс-Вернер Зин заяви, че "по-силни импулси се очакват от износа  благодарение на спадащия курс на еврото".

Инвеститорското доверие в Германия скочи до 11-месечен  максимум през януари, според проучване на манхаймския институт ZEW  от миналата седмица, припомня DPA, цитирана от БТА. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още