IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се подобрява за пръв път от три месеца

Индексът на института за икономически изследвания Ifo нараства до 106,7 пункта

12:23 | 22.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия се подобрява за пръв път от три месеца

Бизнес климатът в Германия се подобрява през март, сочи проучването на мюнхенския Институт за икономически изследвания Ifo, цитирано от Ройтерс.

Основният индекс на института се повишава за пръв път след три поредни месеца със спадове. Неговата стойност нараства от 105,7 пункта през февруари до 106,7 пункта през март, като надминава очакванията за увеличение от 106 пункта. 

Пониженията от първите два месеца по всяка вероятност се дължат на пазарните сътресения в глобален мащаб. През последните няколко седмици обаче се наблюдава стабилизиране на фондовите борси и инвеститорите, включително и във федералната република.

Индексът за очакванията на мениджърите също се повишава от четиригодишното дъно, достигнато през февруари (98,9 пункта) до 100 пункта, което също е над очакванията за стойност от 99,5 пункта.

Според Клаус Волрабе, икономист в Ifo, икономическият растеж в Германия през 2016 г. вероятно ще надвиши 1,7%.Данните показват, че икономиката се представя добре. Ръстът през 2016 г. ще бъде по-висок от този през 2015 г.”, казва Волрабе.

Той посочва още, че засега няма сигнали, че влошаващите се потребителски нагласи в Европа и очакваното повишение на лихвените проценти в САЩ биха навредили на германския износ и очакванията за този сектор. Според Волрабе успокояването в Китай също допринася за подобрените бизнес нагласи за износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още