IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк очаква забавяне на икономиката в Германия през второто тримесечие

Експертите от централната банка все пак подчертават изключително уверените нагласи на потребителите във федералната република

15:24 | 21.03.16 г.
<p>
	Йенс Вайдман, управител на германската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман, управител на германската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

След силното начало на годината за германската икономика предстои забавяне на темпото през второто тримесечие, прогнозира германската централна банка Бундесбанк в месечния си доклад, цитиран от агенция Ройтерс.

Основание за тези очаквания са стагниращите индустриални поръчки, както и влошаването на нагласите на германските фирми за бъдещето. Във вторник предстои публикуването на индекса на института за икономически изследвания Ifo и прогнозите са за слаб ръст. Индикаторът, който се следи внимателно от властите и от бизнеса, отчете три поредни месечни спада, което вече може да се определи като тенденция, посочва Ройтерс.

Експертите от Бундесбанк отбелязват, че не се наблюдават положителни импулси за икономиката от страна на износа.

Германската централна банка все пак подчертава изключително уверените нагласи на потребителите във федералната република. Освен това ситуацията в сектора на строителството остава все така стабилна, както в края на 2015 г.

Бундесбанк обаче предупреждава за нарастващото неравенство в Германия. „Най-богатите 10% германци разполагат с 60% от нетното благосъстояние в страната“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още