IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Централните банкери не разполагат с чудеса

Според управителя на германската Бундесбанк ниските и отрицателните лихвени проценти е възможно да са допринесли за скорошните пазарни колебания

18:56 | 25.02.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Глобалната икономика се възстановява, но рисковете са повече от преди, заяви управителят на германската централна банка и член на изпълнителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман, цитиран от CNBC. Той описа сравнително положителна ситуация за световната икономика, но предупреди, че централните банки не бива да бъдат прекомерно натоварвани с това да създават икономически растеж.

Вайдман посочи, че скорошните сътресения на глобалните пазари могат да се обяснят с редица фактори, но призна, че ниските и отрицателните лихвени проценти може да са допринесли за борсовите колебания.

Според управителя на Бундесбанк понижението в цените на петрол би имало краткосрочен ефект върху инфлацията, а централните банкери трябва да следят внимателно за вторични ефекти от динамиката в цените.

CNBC припомня, че Вайдман открито се обявяваше против разширяване на програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации. На следващото си заседание на 10 март ЕЦБ може да разшири програмата си за стимули, за да насърчи ниската инфлация в еврозоната. Вайдман предупреждава, че това крие рискове в дългосрочен план и странични ефекти, които е опасно да се игнорират.

Според него широката общност от инвеститори не бива да разчита прекалено много на централните банки.

„Не бива да претоварвате централните банки. Те не разполагат с чудеса или лекарства“, казва той.

„Можем да влияем на цените, на икономическата активност в краткосрочен план, но не можем да създаваме растеж. Усещането ми е, че от време на време централните банкери се превръщат в източник на надежда за мнозина и смятам, че трябва да прозрем тяхната ограничена роля и ограничен капацитет за влияние“, посочва Вайдман.

Що се отнася до състоянието на германската икономика, той смята, че тя е в добра форма въпреки сигналите за слабост в производството, икономическия растеж и бизнес климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Като цяло е прав, но все пак той не познава Иван Искров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Почнаха да си признават - Можем да влияем на цените, на икономическата активност в краткосрочен план, но не можем да създаваме растеж...'' тоест това е противоречие защото иконом.активност и растежа са свързани Както обичам да казвам хванаха се в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят. тоест печалбите се приватизират а загубите социализират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
.... Но опитите продължават !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още