IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Германия може да стимулира ръста в еврозоната с повече публични инвестиции

Призивът обаче е в противоречие с намерението на властите в Берлин да поддържат балансиран бюджет

08:18 | 22.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия може да даде стимул на своята икономика и на тази в еврозоната, ако се възползва от ниските лихвени проценти, за да финансира публични инвестиции, сочи проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Bloomberg.

Изследването симулира ефектите от евентуално увеличение на публичните инвестиции, равно на 1% от БВП в големи държави от еврозоната като Германия, в рамките на пет години. Заключението на експертите е, че стимулите биха имали по-голямо въздействие, ако се финансират чрез дълг или по-високи приходи и ако са придружени от експанзивна парична политика.

„Увеличение на публичните инвестиции ще има най-силен ефект върху краткосрочното търсене, включително и в други държави, заедно с очакваната гъвкава парична политика“, пише в доклада. „Този извод подкрепя призива за увеличаване на публичните инвестиции в сегашната среда на ниски лихви“, се казва още в текста.

Редица експерти извън Германия в продължение на години настояваха страната да увеличи разходите, за да подпомогне растежа в целия регион. Този призив обаче е в противоречие с предизборните обещания на канцлера Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле да поддържат балансиран бюджет дори на фона на увеличените разходи за приемане на бежанци и негативната доходност по някои държавни облигации. Bloomberg припомня, че Шойбле предстои да представи бюджета за 2017 г. в сряда.

Симулацията в изследването на ЕЦБ показва, че повече инвестиции в една държава се превръщат в „позитивен краткосрочен стимул за БВП“ в останалата част от еврозоната.

„Дълг или пък увеличение на публичните инвестиции, финансирано чрез приходите, означава значително по-висок краткосрочен ръст в БВП, ако се сравни с увеличение на инвестициите, финансирано чрез орязване на други публични разходи“, пише в доклада.

Все пак ефектите водят до по-висок публичен дълг в дългосрочен план и затова е важна хлабавата парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още