IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия спада, но по-слабо от очакванията

Германската икономика показва, че е устойчива на удари, пояснява анализатор

12:34 | 25.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бизнес климатът в германската индустрия и търговия отчита през юли по-слаб спад, отколкото се очакваше, сочи проучването на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo).

„Бизнес настроението се влошава леко“, пояснява в съобщението си Институтът.  


source: tradingeconomics.com

В числа – през юли той спада от 108,7 пункта до 108,3 пункта, но икономистите очакваха по-сериозен спад до 107,5 пункта.

„Германската икономика показва, че е устойчива на удари“, пояснява президентът на института Клеменс Фюст.

Иначе казано – вотът за излизане на Великобритания от Европейския съюз и несполучливият опит за военен преврат в Турция засега не тревожат германския бизнес. Анализаторите от KBC Bank отбелязват, че за това вече е имало индикации от публикувания през миналата седмица индекс за производствения сектор. Той достигна най-високото си ниво от началото на 2014 г., като икономиката намира подкрепа в силния пазар на труда и засилващото се търсене.

Специалисти очакват Великобритания скоро да изпадне в рецесия, което може да доведе до загуби за германските износители. „Добрата новина е, че германските компании приемат вота във Великобритания сравнително спокойно“, пояснява Томас Гитцел, главен икономист на VP Bank от Лихтенщайн, цитиран от FAZ. „Индексът Ifo доказва тезата, че вотът няма да остави дебели следи в германската икономика“.

В сферата на производството има лек спад. Макар че индустриалните компании изразяват по-голямо задоволство от актуалната ситуация, а запълването на капацитетите им се покачва с 0,3 процентни пункта до 84,7%, те гледат с по-малко оптимизъм на бъдещето. Автомобилният бранш дори докладва за песимистични очаквания. Все пак около една трета от компаниите в производствения сектор се опасяват, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще има негативно влияние.

Докато в сферата на търговията на едро бизнес климатът се влошава, при търговията на дребно и строителството е налице обратната тенденция. „В строителството индексът скача до нови рекорди“, пояснява Фюст.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още