IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в еврозоната се забавя до 18-месечно дъно

Индексът за услугите на Великобритания отчита най-резкия спад в историята си след вота за излизане от ЕС

12:51 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Секторът на услугите в еврозоната се забавя сериозно през юли, след като британският вот за излизане от Европейския съюз е помрачил перспективите пред региона, сочи проучване на Markit Economics, цитирано от Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за сектора отчита спад до 18-месечно дъно, достигайки 52,7 пункта през юли от 52,8 пункта през предишния месец, показват данните на компанията от петък. Макар че показателят за производството и общият индекс за двата сектора също отчитат понижение, и трите остават над нивото от 50 пункта, което сигнализира разширяване.

Решението на Великобритания да излезе от ЕС помрачава перспективите за съседите ѝ. Международният валутен фонд (МВФ) зави през тази седмица, че вече не е толкова оптимистично настроен за глобалния растеж и предупреди, че негативите може да се влошат, ако доверието сред инвеститорите и компаниите спадне. Повечето отрицателни ефекти ще бъдат усетени от развитите европейски икономики, добави той.

Доверието на бизнеса за перспективите в сектора на услугите се е влошило до най-ниското ниво от последната година и половина. Това се дължи основно на политическата и икономическата нестабилност в резултат на британския референдум, посочвайки краткосрочни негативни рискове за икономиката на еврозоната, която вече е изпаднала в застой“, казва главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Показателите предполагат, че икономиката на региона се разраства с „муден, но относително стабилен годишен темп от около 1,5%“, казва още той.

Централните банкери ще намеря сигурност в устойчивостта на PMI индекса веднага след вота около Brexit, но крехкото възстановяване оставя широко пространство за спекулации за допълнителни стимули по-късно през годината“, допълва Уилямсън.

Британската икономика явно се свива с най-бързия си темп от финансовата криза насам през първия месец след вота около Brexit, като индексът за активността на бизнеса отбелязва най-големия си спад в 20 годишната си история.

Данните показват, че секторът на услугите - един от основните двигатели на растежа на британската икономика, е особено силно ударен от вота за излизане от ЕС. 


source: tradingeconomics.com

PMI индексът за сектора на услугите отчита спад до 47,4 пункта през юли от 52,3 пункта през юни, което е най-рязкото понижение в историята на индекса и най-лошите данни от март 2009 г. по време на глобалната икономическа рецесия.

Показателят за активността в производителността се понижава до 49,1 пункта от 52,1 пункта през юни, което е най-ниското ниво от февруари 2013 г. Общият индекс на двата сектора се е сринал до 47,7 пункта през юли от 52,4 пункта през предишния месец - най-слабото ниво от април 2009 г.

В същото време индексът за производствения сектор в Германия достига най-високото си ниво от началото на 2014 г., като икономиката намира подкрепа в силния пазар на труда и засилващото се търсене.

Индексът за производителността е нараснал до 56,8 пункта през юли спрямо 55,7 пункта през предишния месец, показват данните на Markit. Общият индекс за активността в производството и услугите също отчита ръст до 55,4 пункта през юли спрямо 54,4 пункта през юни.

За разлика от Германия обаче частният сектор в икономиката на Франция показва застой през юли, след като продължителният спад на активността в производството заличава растежа в сектора на услугите.

PMI индексът за страната е на ниво от 50 пункта – точно на прага, който разделя разширяването от свиването. Той отчете спад до 49,6 пункта през юли. Секторът на производителността обаче отбелязва повишение до 48,5 пункта, а индексът на услугите – до 50,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още