IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в ЕС са намалели с 2,7% на годишна база

Основната причина се крие в по-ниските цени в енергийния сектор на общността

17:08 | 02.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на производител в индустрията в Европейския съюз (ЕС) през юли отчитат спад и на месечна, и годишна база, показват данни на Евростат, публикувани в сряда.

Според тях производствените цени в еврозоната през юли са се понижили с 0,1% спрямо предишния месец, а в целия ЕС спадът е от 0,2%. На годишна база в 19-те страни от еврозоната производствените цени са намалели с 2,1%, а във всички 28 страни членки на ЕС – с 2,7%.

През юни 2015 г. цените на производител в индустрията в еврозоната останаха без промяна, но отчетоха понижение от 0,1% в целия ЕС, припомнят от европейската статистическа служба.

Според Евростат спадът на цените в ЕС от 0,2% спрямо юни се дължи на по-ниските цени в енергийния сектор (-0,1%) и на стоките с краткотрайна употреба (-0,1%), като цените остават стабилни при нетрайните потребителски стоки и се повишат с по 0,1% при капиталовите стоки и трайните продукти.

Цените в индустрията като цяло, без да бъде отчитан енергийният сектор, остават стабилни.

Понижението в еврозоната на месечна база се дължи на спада на цените с 0,5% в енергийния сектор, макар че цените при стоките с краткотрайна употреба остават стабилни, а останалите категории отбелязват ръст от 0,1%. И тук цените в индустрията като цяло, без да се отчита енергийният сектор, продължават да бъдат стабилни.

Най-големите понижения на производствените цени се наблюдават в Дания (-2,6%), Естония (-1,5%), Гърция (-1,4%) и Белгия (-1%), а повишения има в Ирландия (+1,3%), Кипър (+0,6%), Словакия (+0,2%), Финландия (+0,2%) и Испания (+0,1%).

В България се отчита спад от 0,5% на производствените цени на месечна база, което е около средното в ЕС.

Спадът от 2,7% на производствените цени в индустрията на ЕС се дължи на по-ниските с 9,9% цени на енергийния сектор, с 1,1% при нетрайните продукти и 0,7% при междинните стоки. Капиталовите стоки и трайните потребителски продукти обаче отчитат ръст съответно от 0,8% и 1%.

Цените в индустрията като цяло без енергетиката са намалели с 0,3%.

Причините за понижението на производствените цени в еврозоната са подобни, макар и с различни стойности. Цените в енергийния сектор на валутния  също отчита спад, но от 6,5%. При нетрайните продукти той е -1%, а при междинните стоки е -0,7%. Цените на капиталовите стоки обаче се увеличават с 0,7%, а трайните потребителски продукти – с 0,9%.

Цените на производител в индустрията като цяло без тези в енергетиката отбелязват спад от 0,4%.

На годишна база цените на производител в индустрията са се понижили във всички страни членки, освен в Люксембург (+0,5%). Най-големите спадове се наблюдават в Дания (-9%), Литва (-8,3%), Великобритания (-7%), Кипър (-6,7%), Гърция (-5,4%) и Холандия (-5,2%).

В сравнение с миналия юли производствените цени в България са намалели с 0,7%, което е най-ниското ниво сред страните с отрицателен ръст на цените след това на Словения (-0,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още