IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Индия очаквано не измени основния лихвен процент

Финансовата институция обаче си остави вратичка за последващо облекчаване на паричната политика

12:38 | 04.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Индия очаквано не измени основния лихвен процент

Централната банка на Индия остави основния лихвен процент на ниво от 7,25 на сто. Анализаторите очакваха това решение, но финансовата институция си остави вратичка за последващо облекчаване на паричната политика в зависимост от перспективите пред инфлацията и колко плавно банките ще понижат лихвите по кредитите, пише Ройтерс.

Освен това финансовата институция смята, че икономическите реформи на правителството и времевата рамка за повишаването на лихвените проценти в САЩ ще бъдат сред ключовите фактори, които ще определят дали Централната банка на Индия ще намали лихвите за четвърти път тази година.

Следващата среща на централните банкери е насрочена за 29 септември. Евентуално увеличение на лихвите в САЩ по време на срещата на Федералния резерв, която ще се проведе по-рано през септември, се очаква да доведе до отлив на капитали от развиващите се пазари.

Откакто стартира цикълът по облекчаване на курса на паричната политика през януари, Централната банка на Индия намали основния лихвен процент с ¾ процентни пункта. Последното понижение бе с дата 2 юни, откогато лихвата е 7,25 на сто.

Но за жалост на централната банка, ползите за икономиката са ограничени заради нежеланието на търговските банки да намалят лихвените проценти по кредитите.

Въпреки че решението да не променя лихвите този път бе очаквано, преди вота анкетираните от Ройтерс икономисти бяха разединени относно възможността за смъкване на ставките до края на годината.

Освен това Индия променя правилата за взимане на решения, свързани с паричната политика. В следващите месеци централната банка и правителството ще обсъдят създаването на 7-членен комитет, който да взима решения относно лихвите, и какви правомощия ще има гуверньорът.

Управителят на Централната банка на Индия има широки права по отношение на определянето на размера на лихвите. Гуверньорът Рагурам Раджан коментира, че е налице широк консенсус относно структурата на комитета и властта на управителя.

„В момента ситуацията е такава, че гуверньорът може да налага вето. Всички съвети са просто съвети. В крайна сметка решението е на гуверньора. В такъв случай, ако запазим ветото, то текущата ситуация няма да се промени, статуквото остава“, заяви той по време на пресконференция.

По отношение на икономическия растеж Централната банка на Индия остави прогнозата си без промяна за повишение от 7,6% за финансовата 2015-2016 година. Институцията оценява перспективите пред ръста като „постепенно подобряващи се“.

Що се касае до инфлацията – по-високите цени на храните покачиха потребителската инфлация до 8-месечен връх от 5,4% на годишна база през юни. Това е близо до целта на Централната банка на Индия от 6 на сто, която трябва да бъде достигната до януари.

Повече за паричната политика на Централната банка на Индия можете да разберете от интервюто на гуверньора Рагурам Раджан за Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още