IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия прилага строги мерки срещу лошите кредити

Централната банка увеличава натиска върху задлъжнелите фирми с правила, които позволяват на кредиторите да притискат частните собственици

09:49 | 09.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия прилага строги мерки срещу лошите кредити

Индийската централна банка увеличава натиска върху сериозно задлъжнелите фирми в страната с правила, които позволяват на банките да притискат частните собственици, които не успяват да изплащат заемите си, пише Financial Times.

Ходът представлява ескалация на опитите за овладяване на лошите кредити в Индия, прекратявайки текущата практика, която прави почти невъзможно за банките да възстановят активи от почти фалирал бизнес. Тези правила също така представляват значително отклонение от настоящата корпоративна култура на страната.

Представените в понеделник нови прави на Индийската централна банка също така биха могли да проправят пътя за частни инвестиционни групи, като KKR и Blackstone, които да поемат проблемни фирми – стъпка, която бе възпрепятствана от правилата, защитаващи собствениците на бизнес.

Гуверньорът на централната банка Рагурам Раджан остро критикува много индийски магнати, заявявайки, че те злоупотребяват с подкрепяните от държавата банки, увеличавайки прекомерно рисковете и отказвайки да изплащат заемите си.

Индийската икономика е преследвана от нарастващи лоши кредити през последните години, като множество промишлени предприятия не са в състояние да изплащат средствата на кредиторите си. Банките пък са изправени пред надигаща се вълна на преструктурирани и необслужвани активи, които възлизат на повече от 10 на сто от кредитите в цялата банкова система.

Анализатори смятат, че правилата ще се изправят пред съдебни искове от собственици на бизнеси, които не са доволни от по-силната роля на кредиторите. Освен това по думите им ходът на Индийската централна банка разчита на готовността на традиционно предпазливите банки от публичния сектор да използват новите си правомощия.

Въпреки това ако правилата влязат наистина в сила, те биха могли да доведат до нови собственици и на някои от предприятията на Индия, смята Шинджи Кумар, директор и банков специалист в PwC India. "Това ще бъде голяма промяна и със сигурност е стъпка в правилната посока".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Repoman
преди 8 години
Индия няма проблем с лошите кредити, при тях размерът им е само 10% от общия портфейл. Ако и ние имахме толкова малко лоши кредити трябваше да сме къде по-стабилитетни. Ама при нас не са 10%, а са около 23%, и пак нищо не ни притеснява. Явно и Индия не трябва да се притеснява, защото са къде по-добре от нас, а ние сме стабилитетни все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още