IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за търговското салдо на Китай не оправдават очакванията

Износът расте с разочароващ темп, а вносът спада неочаквано заради по-скъпия юан и по-евтините глобални суровини

10:13 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за търговското салдо на Китай не оправдават очакванията

Китайският износ расте с разочароващите 4,7% на годишна база през ноември, докато вносът спада неочаквано. Това се случва на фона на предизвикателствата, пред които е изправена втората по големина световна икономика – слаба глобална търговска активност и ниско търсене у дома, пише MarketWatch.

Според анализатори правителствените данни сочат, че ключовият за азиатската страна износ – единият от секторите на икономиката, който показваше признаци на съживяване – срещна трудности през единадесетия месец.

Ноемврийският износ е под пазарните очаквания за ръст от 8% на годишна база и e по-бавен от растежа през октомври, който бе 11,6%. Вносът се свива с 6,7% при прогнози за покачване от 3 на сто и при 4,6% на годишна база през октомври.

Според експерти, цитирани от MarketWatch, поскъпването на юана може да е сред причините за месечните резултати. Друг фактор е по-силният ноември през 2014 г., докато спадът на вноса се обуславя от острия срив на цените на глобалните суровини и в частност – на петрола.

Тази седмица управляващите в Пекин трябва да се съберат, за да поставят целите за 2015 г. и може би да определят един по-бавен икономически растеж от 7 на сто.

Данни на китайските митници показват, че вносът на желязна руда намалява с 13,4% на годишна база до 67,4 млн. метрични тона. Износът също се понижава – с 15,1% на годишна база. Все пак от началото на годината до 30 ноември Поднебесната империя е внесла 845,77 млн. тона желязна руда, което е с 13,4% повече спрямо година по-рано.

Въпреки това светлина в тунела за ноемврийското търговско салдо е, че слабият ръст на износа и лекото покачване на вноса увеличават търговския излишък до рекордните 54,47 млрд. долара спрямо 45,4 млрд. долара, отчетени през октомври.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още